Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

USA zdaní těžbu bitcoinu, Hamás se ho bojí používat. Týden v kryptu #30

Tomáš Krause
Tomáš Krause
6. 5. 2023
 7 371

Hamás přestává používat bitcoin, Bhútán ho těží a v USA chtějí těžbu zdanit. Víme také, kolik stojí vytěžit jeden bitcoin v USA a že obtížnost těžby je na maximech. Je tu další a tentokrát čistě bitcoinový #TýdenVKryptu.

USA zdaní těžbu bitcoinu, Hamás se ho bojí používat. Týden v kryptu #30
Nový návrh rozpočtu prezidenta USA Joea Bidena na fiskální rok 2024 zahrnuje spotřební daň z těžby digitálních aktiv. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Hamas nebude používat bitcoin pro získávání financí

Ozbrojené křídlo palestinské islamistické skupiny Hamás ve čtvrtek uvedlo, že přestane přijímat finanční prostředky prostřednictvím bitcoinu. Hamás podporoval kryptoměny jako metodu získávání finančních prostředků po celá léta a dřív vyvinul i sofistikovanou taktiku, jak získávat dary v bitcoinech. Nicméně vývoj technologií, které sledují pohyb kryptoměn v blockchainu, usnadnil úřadům identifikovat ty, kteří za převody stojí.

„Důvodem je obava o bezpečnost dárců a snaha ušetřit je jakékoliv újmy,“ uvedla skupina ve čtvrtečním prohlášení a dodala, že zaznamenala zvýšené úsilí zabránit lidem i skupinám, aby jí posílali finanční prostředky v bitcoinech.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Pokud tedy už i teroristé říkají, že používat bitcoin ke svému financování není příliš moudré, mohla by i mainstreamová media skončit s opakováním nesmyslů o tom, že bitcoin slouží k praní špinavých peněz a financování zločinců.

Použít k nelegální činnosti peníze, u kterých je každá jednotlivá transakce navěky zapsaná ve veřejné účetní knize, může jen člověk s IQ houpacího koně. Ano, lze udělat taková opatření, že transakce je dnes nevystopovatelná. Ale kde má zločinec jistotu, že technologie nepokročí, nebo že neudělá za deset let chybu, která ho s transakcí navždy spojí?

Bude v USA 30% daň na energii pro těžaře bitcoinu?

Nový návrh rozpočtu prezidenta USA Joea Bidena na fiskální rok 2024 zahrnuje spotřební daň z těžby digitálních aktiv (Digital Asset Mining Energy – DAME), která by vyžadovala, aby firmy těžící bitcoin platily 30 % z nákladů na elektřinu používanou k těžbě.

Cílem této daně je řešit to, co Bílý dům označuje za ekonomické a ekologické náklady těžby, přičemž uvádí místní znečištění, zvýšené emise skleníkových plynů a vyšší ceny energie.

Souhlasíte se zavedením spotřební daně těžby kryptoměn?

Návrh ale nezohledňuje rozsáhlý mix obnovitelných zdrojů energie, které se používají k těžbě bitcoinů a jejichž podíl podle průzkumů stále roste a tvoří už víc než polovinu energie využívané těžaři. Kromě toho nezohledňuje přínosy, které těžba bitcoinů může přinést pro posílení energetické sítě, což pozitivně zafungovalo třeba ve státě Texas.

Tématu se chytá i Robert F. Kennedy Jr., který se jako prezidentský kandidát objeví poprvé na konferenci Bitcoin 2023 v květnu v Miami. V nedávném prohlášení vyjádřil Kennedy podporu bitcoinu a odsoudil prezidentem Bidenem navrhovanou 30% daň s tím, že je chybou, aby americká vláda potlačovala inovace v tomto odvětví.

Kennedy se rovněž zabýval obavami z dopadu těžby bitcoinů na životní prostředí a uvedl, že argument o spotřebě energie je přehnaný a že těžba bitcoinů spotřebuje přibližně stejné množství energie jako hraní videoher.

Obtížnost bitcoinové těžby dosáhla ATH

Bitcoinová těžba po čtvrteční úpravě obtížnosti klesla na 48,01 T (terahashe za sekundu). V předešlém cyklu dosáhla obtížnosti 48,7 T, což je v historii bitcoinu rekordní číslo. Pro představu to znamená, že aktuálně je zapotřebí výkonu přibližně 48 bilionu hashů za sekundu k vytěžení jednoho nového bloku.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Obtížnost těžby bitcoinu se mění každých čtrnáct dní tak, aby se nový blok vytěžil zhruba každých deset minut. Je to geniálně jednoduchá ochrana před tím, aby se v případě zapojení velkého výpočetního výkonu těžily bloky moc rychle, a naopak v případě zapojení malého výkonu moc pomalu.

Tím, že je bitcoin decentralizovaný a nikdo ho neřídí v tom smyslu, že by například povoloval zapojení nových těžařů, musel Satoshi Nakamoto vyřešit to, aby síť těžila stále přibližně stejnou rychlostí.

Nejjednodušší příklad, na němž je princip nastavování obtížnosti těžby pochopitelný? Máte herní kostku a já vám řeknu, že vždy, když hodíte číslo menší než čtyři, dostanete deset korun. Pokud vám chci snížit šanci na výhru, respektive přinutit vás házet víckrát a vydat tak víc energie, změním pravidla tak, že chci pro získání odměny nově hodit číslo nižší než tři. A přesně takhle se zvyšuje obtížnost těžby bitcoinu.

Náklady na těžbu bitcoinu v USA vzrostly

Vytěžit jeden bitcoin stojí v USA okolo 17 tisíc dolarů (374 tisíc korun), což je výrazný nárůst oproti pěti až deseti tisícům dolarů (110 až 220 tisíc korun) před rokem. Vyplývá to z nejnovějšího Hashrate reportu.

Není žádným překvapením, že k rostoucím nákladům na těžbu bitcoinu přispěly prudce rostoucí ceny elektřiny ve všech státech USA. V kombinaci s klesající cenou bitcoinu v roce 2022, kdy došlo k propadu z maxim u 48 tisíc dolarů (1,056 milionu Kč) až na minima k 15 tisícům dolarů (330 tisíc korun), je zřejmé, že aktivní těžaři generovali v roce 2022 ztráty často v důsledku nárůstu provozních nákladů a nižších výnosů. To se však změnilo v prvním čtvrtletí letošního roku díky opětovnému růstu ceny bitcoinu směrem ke 30 tisícům dolarů (660 tisíc korun).

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

A ve kterém státě USA je nejlevnější a nejdražší těžit bitcoin? Nejlevnějším – a tedy nejvýnosnějším – státem pro těžaře bylo v prvním čtvrtletí Nové Mexiko, kde vytěžení jednoho bitcoinu přišlo na 16 850 dolarů (370 700 Kč). Naopak nejdražší byla Havaj, kde to bylo 114 590 dolarů (přes 2,5 milionu korun).

Předpokládám, že na Havaji je to teoretická cena a že tam asi nikdo netěží, nedávalo by to žádný smysl. Z regionálního hlediska jsou pro těžaře nejatraktivnější jižní a středozápadní státy USA.

Bhútán už roky tajně těží bitcoiny

V minulém Týdnu v kryptu jsme se věnovali tomu, že Bhútán tajně investuje miliony do bitcoinu a dalších digitálních aktiv a o část z nich přišel v důsledku bankrotu poskytovatelů kryptopůjček BlockFi a Celsius.

Nyní se objevily zprávy, že Druk Holding and Investments (DHI), bhútánská holdingová společnost vlastněná vládou, potvrdila, že už několik let bitcoin i těží jako součást svého diverzifikovaného investičního portfolia.

Společnost uvedla, že se začala věnovat těžbě bitcoinu, když se jeho cena pohybovala kolem pěti tisíc dolarů (110 tisíc korun), což naznačuje, že to mohlo být v roce 2020, ale i 2018, nebo dokonce 2017.

Generální ředitel DHI Druk CEO Ujjwal Deep Dahal uvedl, že půjčky získané od zkrachovalých platforem BlockFi a Celsius byly využity na podporu dalších investic. Zároveň upřesnil, že výnosy z těžby bitcoinů kompenzovaly veškeré ztráty vzniklé při investicích do produktů těchto firem.

Bhútánská těžba bitcoinů je poháněna obnovitelnými zdroji energie, které pocházejí z vodních elektráren. Země totiž vyrábí z obnovitelných zdrojů téměř veškerou elektřinu, což má za následek přebytek energie, a to z ní činí optimální místo pro těžbu bitcoinů.

Rychlovka na konec: Podle firmy Chainalysis se zdá, že záhadný bitcoiner zaškodil ruskému státu a odhalil stovky peněženek, které údajně drží ruské bezpečnostní agentury. Hacker využil funkci pro dokumentaci transakcí k identifikaci 986 peněženek kontrolovaných Zahraniční vojenskou zpravodajskou službou (GRU), Zahraniční zpravodajskou službou (SVR) a Federální bezpečnostní službou (FSB).

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoindaněkryptokryptoměnyterorismus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo