Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pumpují nás pumpaři? Proč benzin zdražuje rychle, ale zlevňuje pomalu

Pavel Kohout
Pavel Kohout
4. 5. 2023
 10 400

Je to jev, který znají snad všichni motoristé. Když světové ceny ropy vyrostou, ceny benzínu a nafty u čerpacích stanic okamžitě letí vzhůru. Když pak ceny ropy na světových burzách zase padají, čísla na čerpadlových „totemech“ klesají jaksi líně, neochotně. Je tomu ale vážně tak?

Pumpují nás pumpaři? Proč benzin zdražuje rychle, ale zlevňuje pomalu
Regulace marží pumpařů není dobrý krok. Lepší by bylo investovat do posílení kapacity dalších ropovodů. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock.com

Když se zlevňuje, často to vypadá, že se zpožděním. Jako kdyby se cenám dolů nechtělo. Přesně řečeno: jako kdyby se čerpadlářům nechtělo.

Není to ale jen psychologický efekt způsobený odlišným vnímáním růstu a poklesu ceny?

Psychologové zjistili, že člověk vnímá ztrátu určitého finančního obnosu mnohem intenzivněji než zisk stejné částky (princip zvaný averze ke ztrátě, anglicky loss avertion).

Může se tento jev projevovat i při placení za pohonné hmoty?inový. Ale na toto téma snad někdy příště.

Posledních více než třicet let se maloobchodní ceny u čerpadel pohybovaly téměř v dokonalém souladu s burzovními cenami.

Cenná data z USA

Podívejme se nejprve na Spojené státy, kde je díky pečlivosti tamních statistiků k dispozici specializovaný cenový index paliv pro motorová vozidla. Je tedy možné snadno a rychle srovnat maloobchodní ceny benzinu s cenami ropy na komoditní burze. Graf namísto dlouhých řečí:

Co vidíme? Po dobu více než posledních třiceti let se maloobchodní ceny u čerpadel pohybovaly téměř v dokonalém souladu s burzovními cenami. Mohli bychom počítat sériovou korelaci, ale podobná ekonometrická cvičení jsou očividně zbytečná.

Pouhým okem z grafu vidíme, že oba cenové indexy rostou či klesají prakticky shodně. Pouze s tím rozdílem, že burzovní ceny vykazují vyšší volatilitu.

Pokud se podíváme na stejná data od doby po první ropné krizi (tedy počínaje rokem 1974), zjistíme, že ceny pohonných hmot v USA rostou dlouhodobě prakticky stejným tempem jako ceny benchmarkové ropy West Texas Intermediate (WTI).

Český trh pohonných hmot je podobně konkurenční jako trh americký. Na milion Američanů připadá 2886 čerpacích stanic, na milion Čechů 2642.

Ceny benzinu v Česku

Škoda, že podobně kvalitní graf nemůžeme zpracovat pro český trh pohonných hmot. Statistiky Českého statistického úřadu i OECD zahrnují benzin a naftu do celkových indexů cen energií. Zbývají nám tak jen údaje serveru www.mbenzin.cz, které jsou bohužel neúplné.

Přesto lze sestavit alespoň tento graf:


Pro kompletní analýzu bychom potřebovali delší časovou řadu (ta dostupná naneštěstí končí zrovna v momentě, kdy děj začíná být nejzajímavější) a museli bychom též podchytit vliv kursu koruny a dolaru.

Jak to vnímáte vy?

Celkově je však vysoce pravděpodobné, že žádný efekt rychlého zdražování a pomalého zlevňování ve skutečnosti neexistuje. Spíše se jedná o psychologický než ekonomický jev.

Tento názor je podporován i faktem, že český trh pohonných hmot je podobně konkurenční jako trh americký. Na milion Američanů připadá 2886 čerpacích stanic, na milion Čechů 2642 (přičemž počítáme pouze veřejná čerpadla).

To není velký rozdíl: kdyby počet čerpadel byl v přepočtu na populaci dejme tomu třetinový, snad by se dalo mluvit o oligopolním efektu, ale skutečnost je jiná.

Zde se nabízí provést srovnání například s Maďarskem, kde počet stanic je skutečně zhruba třetinový. Ale na toto téma snad někdy příště.

Autor je bývalý člen Národní ekonomické rady vlády, nyní působí v čele investičních fondů Algorithmic SICAV.

Kam dál? Ekonom Pavel Kohout na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

benzinceny pohonných hmotinflacekomentářropaspotřebitelské ceny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo