Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vystřelí cena bitcoinu do nebes? Do halvingu zbývá přesně rok

Tomáš Krause
Tomáš Krause
27. 4. 2023
 39 895

Do takzvaného halvingu bitcoinu zbývá přesně jeden rok. O co se jedná, jak často k němu dochází a proč je důležitý? A jak může zamávat s cenou nejrozšířenější kryptoměny? Finmag.cz hledá na tyto otázky odpovědi.

Vystřelí cena bitcoinu do nebes? Do halvingu zbývá přesně rok
Do takzvaného halvingu bitcoinu zbývá přesně jeden rok. Co to udělá s jeho cenou? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Co je to halving?

Halving (anglicky půlení) je stručně řečeno proces, kdy se odměna pro těžaře bitcoinu sníží na polovinu. V roce 2009, kdy Satoshi Nakamoto koncept bitcoinu představil, byla odměna pro těžaře 50 bitcoinů za jeden vytěžený blok. V roce 2012 se odměna snížila na 25 bitcoinů za blok, v roce 2016 na 12,5 bitcoinu, v roce 2020 na 6,25 bitcoinu a za rok se sníží na 3,125 bitcoinu za vytěžený blok. Následně někdy v roce 2028 to bude už jenom 1,5625 bitcoinu a tak dále.

Kdy halving nastane?

K halvingu dochází zhruba každé čtyři roky, a to tak dlouho, dokud nebude vytěženo všech 21 milionů bitcoinů, což je maximum, které kdy bude existovat (úplně přesně to bude 21 milionů bez pár drobných). A k tomu nejbližšímu půlení by mělo dojít přesně za rok, tedy 27. dubna 2024. Je ale pravděpodobné, že přesné datum se ještě lehce změní. Proč?

Satoshi Nakamoto
Spoluzakladatel největší české kryptoměnové burzy Coinmate. Vystudoval VŠE, magisterský obor získal v oboru mezinárodní obchod. O bitcoin se začal s obchodním parťákem Danielem Houškou zajímat už v roce 2011, po několika letech si otevřeli vlastní burzu. Má taky zkušenosti z IT a pomohl rozjet několik startupů zaměřených na inovaci ve finančnictví.Istvan Csak / Shutterstock.com

Kdo je Satoshi Nakamoto? Odhalujeme identitu tajemného tvůrce bitcoinu

Vynálezce bitcoinu, vystupující pod jménem Satoshi Nakamoto, se před dvanácti lety úplně odmlčel. Od té doby se spekuluje, jaké je jeho pravé jméno. Kdo by tedy mohl být tou tajemnou osobou, která stojí za největší světovou kryptoměnou? A není nakonec lepší to nevědět?

Bitcoin totiž nepočítá čas na dny nebo hodiny, ale na vytěžené bloky. A k halvingu dochází po každých 210 000 vytěžených blocích. Bitcoin je navržen tak, aby se nový blok těžil v průměru každých deset minut a můžeme tedy jednoduše spočítat, že halving nastává 2 100 000 minut od toho předchozího, což je 1 458 dní a pár hodin.Předchozí halving se uskutečnil 11. května 2020, takže je vidět, že ten další zatím vychází o něco dřív než za čtyři roky.

Na internetu můžete najít mnoho odpočtů času do halvingu a některé ukazují i výrazně jiná čísla než v našem článku. Nicméně prostý výpočet kalkulující s novým blokem každých deset minut je podle mě dostačující a nemá smysl pokoušet se odhadovat jiné proměnné. Koneckonců je přece úplně jedno, jestli halving nastane o pár dní dřív, nebo později. Čím blíž k němu budeme, tím budou i odhady data přesnější.

Pokud vás zajímá, jak rychle se bloky aktuálně těží, můžete se podívat třeba na český mempool.space – tam je vidět, jak se jeden blok těží třeba 30 minut, ale ten následující je hotový za minutu.

A jak se udržuje oněch deset minut na blok, když nikdo neví, jak velká výpočetní síla zrovna bitcoiny těží? Jednoduše. Bitcoinový protokol se sám hlídá a každých 14 dní upravuje složitost těžby – pokud se bloky těží moc rychle, obtížnost těžby se zvyšuje, pokud moc pomalu, obtížnost se snižuje.

Co halving řeší?

Snížení odměny je důležité pro omezení množství nových bitcoinů, které se dostávají do oběhu. Halving tak působí protiinflačně.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

V prvních měsících po spuštění měl bitcoin inflaci, za kterou by se nemusela stydět ani Venezuela v „nejlepší“ formě, ale s tím návrh počítal. V roce 2015 se už inflace bitcoinu dostala pod deset procent, v současnosti se pohybuje okolo 1,7 % a v roce 2040 už by měla být na úrovni 0,05 %.

Kromě toho halving svým způsobem podporuje také inovace – nutí těžaře hledat co nejefektivnější způsoby těžby, protože snižuje jejich odměnu a těm neefektivním se může stát, že budou muset skončit. Můžou sice kalkulovat s růstem ceny bitcoinu, ale ta pravděpodobně nepřijde hned po halvingu, a rozhodně není jisté, že vyskočí na dvojnásobek. Byť tomu tak z dlouhodobého pohledu zatím vždy bylo.

Vliv na cenu

Halving může mít pozitivní vliv na hodnotu bitcoinu a všichni očekávají, že po něm půjde cena nahoru. V krátké historii bitcoinu to zatím vždy platilo a je to tak logické. Pokud poptávka po bitcoinu zůstane stejná, nebo se dokonce zvýší, zatímco jeho nabídka se sníží, měla by cena stoupat.

Je ale důležité si uvědomit, že halving je pouze jedním z mnoha faktorů, které ovlivňují cenu. A rozhodně to nefunguje tak, že pokud dojde k halvingu 27. dubna, bude stát 28. dubna dvojnásobek. S blížícím se halvingem je totiž tento okamžik už započítán v ceně a bezprostředně po něm se pravděpodobně nestane vůbec nic. Po posledním halvingu v roce 2020 odstartoval masivní růst ceny zhruba pět měsíců poté.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Halving není ani žádnou zaručenou cestou ke zbohatnutí, je to prostě jen mediálně vděčná událost, která pravděpodobně do budoucna zvedne cenu bitcoinu vůči fiat měnám. Nedává ale žádný smysl pokoušet se hledat den, kdy nakoupíte bitcoin levně, a pak čekat, že pár měsíců po halvingu ho prodáte za násobky. S cenou bitcoinu se něco děje neustále, a i uprostřed halvingových cyklů dokáže růst a klesat o desítky i stovky procent.

Pokud je ale pro vás blížící se halving tím impulsem, proč se o bitcoin začít víc zajímat a třeba si ho i poprvé koupit, udělejte to hned teď a pak dokupujte pravidelně. Jde o takzvanou metodu DCA – Dollar-cost averaging a pro drtivou většinu lidí je to nejlepší způsob, jak být dlouhodobě v zisku. Bude vám pak jedno, jestli po halvingu cena poletí „to the moon“, a nebo se nestane vůbec nic.

Možná vás překvapí, že kdybyste koupili první bitcoiny na historicky nejvyšší ceně a pak kupovali pravidelně pomocí DCA až dodnes, nebudete i přes pád ceny o 75 % ve ztrátě.

Co až dojdou odměny?

Co se stane, až se odměna sníží po mnoha halvinzích na naprosté minimum? Třeba za 40 let to bude už jen 0,00305 BTC, dnešním kurzem asi 91 dolarů (2000 Kč). A to by určitě nebylo pro těžaře na uživení.

Chystáte se před halvingem nakoupit víc bitcoinu?

Zaprvé jsou v každém vytěženém bloku kromě pevně dané odměny i poplatky za transakce, které také zůstávají těžaři. Z dnešního pohledu by poplatky sice těžbu nezaplatily, ale co nefunguje dnes, může fungovat za 40 let.

Zadruhé se může úplně změnit používání bitcoinu – je totiž docela dobře možné, že do blockchainu se budou zapisovat jen opravdu velké a důležité transakce, kde nebude vadit obrovský poplatek a běžný platební styk bude probíhat na jiné vrstvě, třeba na Lightning Network.

A zatřetí může 0,003 BTC za čtyřicet let představovat obrovské jmění a těžba se bez problému zaplatí.

Klidně ale může nastat i pesimistická varianta, kdy se prostě ukáže, že s klesajícími odměnami je bitcoin neživotaschopný a nahradí ho něco jiného. Každopádně běžného uživatele to v nejbližší době trápit nemusí a já osobně věřím tomu, že než problém nastane, nějaká chytrá hlava ho vyřeší.

Jisté je dnes jedno: za rok se odměna půlí a každé čtyři roky znovu a znovu a nikdo s tím nic neudělá. To je na bitcoinu to krásné – pravidla hry nelze nijak měnit.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
33
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

Bitcoinblockchainfinanceinvesticeinvestiční univerzitakryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo