Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie Pilulky utrpěly volný pád. Je čas na tvrdý řez, spílá firmě investor

Michal Hron
Michal Hron
26. 4. 2023
 28 195

V roce 2020 to při úpisu na Pražské burze cenných papírů vypadlo na pohádkový příběh. O akcie společnosti Pilulka Lékárny se tehdy strhl lítý boj, investoři se předháněli a nutno říct, že jejich sázka se v dalších letech skutečně vyplácela. V lednu loňského roku ale tahle pohádka skončila, akcie od té doby spadly o víc než 75 procent. Co se děje, analyzujeme s investorem Jaroslavem Šurou.

Akcie Pilulky utrpěly volný pád. Je čas na tvrdý řez, spílá firmě investor
Jaroslav Šura patřil k největším propagátorům akcií Pilulky, dnes analyzuje, co se nepovedlo / Zdroj: Se souhlasem Jaroslava Šury

Šura od počátku patřil k nejhlasitějším propagátorům akcií Pilulky. Do firmy investoval už při jejím úpisu na pražskou burzu v říjnu 2020, který skončil jednoznačným úspěchem; enormní zájem investorů, který nakonec převýšil počet prodaných akcií o 536 procent, už předem dával tušit, že akcie ve veřejné nabídce (IPO) budou upsány za nejvyšší možnou cenu, tedy za 424 korun. Pohádka navíc pokračovala i v první den obchodování, kdy cena akcií vzrostla na 500 korun.

Prvotním úpisem Pilulka od investorů získala 307 416 960 korun, což tehdy byla nejvyšší částka získaná v rámci úpisu na trhu Start (později tento rekord víc než dvojnásobně překonal úpis společnosti Gevorkyan). Trh Start je určený pro menší firmy. Firma, jejíž hlavní činností je provozování e-commerce projektů v oblasti lékárenství, péče o zdraví a podpory zdravého životního stylu, získané peníze využila na svůj další rozvoj, zejména pak expanzi do zahraničí. Dneska kromě České republiky společnost Pilulka Lékárny působí i na Slovensku, v Rumunsku, v Maďarsku a v Rakousku. A hodnota akcií utěšeně rostla.

Akcie Pilulka Lékárny
Burza cenných papírů Praha

To se však mělo už brzy změnit. V lednu 2022 valuace firmy dosáhla svého maxima, když se jedna akcie obchodovala za 1800 Kč. Od té doby ovšem nabraly sestupnou tendenci, což na začátku letošního dubna dokonalo zveřejnění výroční zprávy za rok 2022. Ta investory rozhodně nepotěšila, což se podepsalo i na výrazném poklesu hodnoty akcií. I když totiž firma dosáhla nejvyšších tržeb v historii, současně oznámila, že si na burzu půjde pro další peníze.

Dnes se tak akcie Pilulka Lékarny obchodují za cenu nižší než na počátku. A to i když v posledních dnech mírně posílily. Co přesně se děje a kde se stala chyba?

Je to logické vyústění robustního pálení peněz. Bankovní úvěry jsou vyčerpány, dluhopisy jsou pro společnost relativně drahé.

Akcie Pilulky od začátku dubna zahájily prakticky volný pád. Co přesně se děje?

Akcie Pilulky klesají mnohem delší dobu, za poslední rok se toho mnoho změnilo: sentiment na trhu, výrazné zdražení peněz, nižší sklon k riziku, nechuť nadále podporovat neziskovky (viz četné propady valuací podobných firem). Akcelerace propadu pak nastala s vyhlášením neuspokojivých výsledků za rok 2022. Ve stejnou dobu byl vyhlášen nový úpis akcií s širokým pásmem 500 až 1000 Kč. Vzhledem k výsledkům a k současnému sentimentu bylo zřejmé, že úpis bude za tu nižší částku, tedy 500 Kč (což je hodnota, které akcie dosáhly v první den obchodování, pozn. red.).

Co na takové „ředění akcií“ říkáte?

Je to logické vyústění robustního pálení peněz. Bankovní úvěry jsou vyčerpány, dluhopisy jsou pro společnost relativně drahé. Přesto je vhodné se nad nimi zamyslet, aspoň by si ve firmě více vážili peněz a krotili se v utrácení.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura
Peníze.cz

Narozen 1967 v Plzni, t.č. Litoměřičák. Trochu ekonom - Ph.D., trochu šachista - KM, trochu burzián – ML (makléřská licence). Investor a burzovní spekulant. Minoritní akcionář několika společností z e-commerce, zejména Pilulky. Šťastný rodič a obsluhovatel většího množství koček a dvou barzojů. Kdysi náruživý čtenář čehokoli. Příležitostný filantrop.

Takže z toho nadšený nejste…

Je třeba si uvědomit, že se změnila doba a kvůli vysokým úrokovým sazbám jsou drahé i investorské peníze, které můžou slušně vydělávat jinde. Pilulka chtěla za každou cenu růst, ovšem lze předpokládat, že drahé nakupování tržeb nebude investory nadále uspokojovat a naopak, že investoři budou chtít dát další peníze pod vidinou, že management sleze z růžových obláčků a začne tvrdě makat na tvoření hodnot i pro akcionáře.

Máte jako akcionář nějaké detailnější informace, než uvádí výroční zpráva?

Ne. Všechny podstatné údaje čerpám z výroční zprávy, která skýtá neveselé čtení pro akcionáře. Opětovná ztráta za celou skupinu, velké softwarové investice, obří osobní náklady v kontrastu s nízkou maržovostí. Je tam toho víc.

Kde se tedy podle vás stala ta hlavní chyba?

Jak už jsem říkal, během posledního roku se mnohé změnilo a management na tuto situaci pozdě a nedostatečně zareagoval. Bude třeba mnohem více osekat náklady, žádné šolíchání jako jsme viděli ke konci roku 2022.

Dříve jste ale Pilulku hlasitě propagoval…

To máte pravdu, viděl jsem v Pilulce velký potenciál. Zejména v roce 2021 jsem byl nadšeným obdivovatelem. Brutální nárůst tržeb, nové trhy, brzké slibované uvedení emise na hlavní burzovní trh, také překlopení hospodaření do černých čísel vypadalo na spadnutí…

Dobrá, ale co byste poradil teď těm, kteří na vaše tehdejší doporučení nakoupili?

Nepřísluší mi někomu radit. Říkám své názory, za realizaci investic je vždy odpovědný investor. Akcie Pilulky jsou v relativním vyjádření mnohem levnější, než byly v roce 2020 při IPO a uvedení na burzovní parket. Elektronické recepty jsou v pohybu, firma má i několik zajímavých projektů. Spekulativně nakoupit menší množství akcií jako koření portfolia nemusí být na škodu ani teď. Pokud management začne tvrdě makat i pro akcionáře, může se cena akcií během několika let zase dostat na čtyřciferné hodnoty.

Cesta k novým penězům vede pouze přes skvělou komunikaci nejen ohledně vize a k nízké valuaci firmy, ale i k výsledkům hospodaření...

Dneska je ovšem realita jiná, akcie Pilulky se aktuálně pohybují pod cenou z prvního dne obchodování, která byla 500 korun. Držíte, nebo prodáváte? Kde je pro vás ta červená hranice?

Vzhledem ke změněným podmínkám na trhu, nevýrazným výsledkům hospodaření a nepotvrzení predikcí vrcholových manažerů z období prvního úpisu akcií jsem byl nucen pozici ponížit. V současné chvíli je cena natolik vyklesaná, že nepředpokládám další prodeje. Vezmu si popcorn a budu sledovat, jak se vyvíjí druhé kolo úpisu.

Věříte, že bude o akcie firmy i za téhle situace zájem?

Nový úpis akcií (SPO) může být úspěšný. V prvním kole, kdy upisují jen stávající akcionáři, nepředpokládám výraznější zájem, v tom druhém kole jsou šance o poznání vyšší. Valuace firmy velmi výrazně propadla a více odpovídá současnému stavu. Potenciál Pilulky nikam nezmizel. Stačí přestat pálit peníze a soustředit se na ziskový model. Jednou bude Pilulka předmětem převzetí a já chci být u toho.

Co vy a investice do IPO?

Co podle vás může stávající či nové investory přesvědčit, aby do toho – se znalostí současného stavu firmy a její historie – vůbec šli?

Myslím, že cesta k novým penězům vede pouze přes skvělou komunikaci nejen ohledně vize a k nízké valuaci firmy, ale i k výsledkům hospodaření a co by je mohlo zlepšit. Nedělat mrtvé brouky. Kontaktovat, vysvětlovat, mluvit s makléři, analytiky, portfoliomanažery. Oslovovat potenciální investory, například z řad Rohlíku, kde se nejspíše pálí cash o řád více a kde je tedy práh bolestivosti investorů přece jen o něco menší. Komunikace je základ úspěchu.

Do Pilulky jste šel hned na začátku, během úpisu. Někteří investoři přitom před takovým postupem varují a tvrdí, že je lepší si počkat, až jak se akcie uchytí. Co na tohle říkáte?

Zda je s nákupem akcií vhodné počkat, to ukáže čas. Jedno je ale jisté: trh umí přestřelovat na obě strany, v euforii i v pesimismu.

Na konci dubna se uskuteční valná hromada. S čím na ní půjdete?

Ještě netuším, zda na valnou hromadu vůbec půjdu, nic nového bych se tam nejspíše nedozvěděl. Výsledky hospodaření jsou venku, parametry nové emise jsou také nejspíš zřejmé.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
40
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieburzaco se děje s miliardamiinvestiční univerzitainvestováníkrizeMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo