Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Záhadná loupež krypta a Intel končí s ASICy. Týden v kryptu #28

Tomáš Krause
Tomáš Krause
22. 4. 2023

Český Trezor razantně vylepšuje ochranu soukromí, neznámý hacker trápí experty a Bhútán neúspěšně investoval do krypta. Austrálie instaluje bitcoinmaty ve velkém a Intel končí s ASICy. Je tu další #TýdenVKryptu.

Záhadná loupež krypta a Intel končí s ASICy. Týden v kryptu #28
Během posledních osmi měsíců v Austrálii bitcoinové bankomaty soustavně přibývaly, na rozdíl od předních evropských zemí a Spojených států. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Trezor vylepšuje anonymitu transakcí

Zprávou týdne je ta z domova. Česká hardwarová peněženka Trezor posunuje hranice možného zase o kousek dál a jako první hardwarová peněženka na světě umožňuje při platbách bitcoinem používat CoinJoin, který razantně zvyšuje ochranu soukromí.

CoinJoin je takzvaný mixér. Jde o technologii, která byla vytvořena, aby zvýšila anonymitu transakcí tím, že umožní víc uživatelům spojit jejich transakce do jedné.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Uživatelé konkrétně současně odešlou své bitcoiny do jedné transakce, která poté vygeneruje několik výstupů, z nichž každý obsahuje stejnou hodnotu jako původní vstup uživatele. Pak je obtížné odlišit, který vstup byl spojen s kterým výstupem, což ztěžuje analýzu transakcí a odhalení identit jednotlivých uživatelů.

Pokud nejste z předchozího odstavce moc moudří, tak je to podobné, jako kdyby se několik lidí sešlo v parku a vyměnili si své peníze – pokud každý z deseti lidí vhodí do jednoho klobouku deset padesátikorun a následně si každý zase z klobouku deset padesátikorun vytáhne, nebude možné zjistit, kdo má čí mince (pomiňme fakt, že mince si nenesou historii jako bitcoin a mixovat je nedává smysl). 

Hacker ukradl miliony dolarů a nikdo neví jak

Od prosince se na uživatele kryptoměn zaměřil hacker, který vybílil jejich peněženky a odborníky zanechal bezradné. Hackerský útok v hodnotě asi deseti milionů dolarů (220 milionů korun) zaměřený na sofistikovanější uživatele kryptoměn zmátl i bezpečnostní experty.

Taylor Monahanová, bývalá generální ředitelka a zakladatelka ethereum peněženky MyCrypto, v úterý na twitteru uvedla, že od prosince bylo ukradeno přes 5 000 ETH. Co je na tom znepokojivé? Podle Monahanové to zasáhlo hardwarové peněženky uživatelů, kteří nebyli žádnými nováčky a věděli, jak své krypto zabezpečit.

Bezpečnostní tým, stojící za populární peněženkou MetaMask, sdělil serveru Decrypt, že neidentifikovaný exploit zasáhl mimo jiné i uživatele MetaMask. Podle vyšetřování se zatím zdá, že nešlo o žádné prolomení peněženek, ale že tito uživatelé někdy v minulosti uložili své seedy (zjednodušeně řešeno zálohu peněženky) ne úplně bezpečně a někdo se k nim dostal.

Podle Monahanové se útok zaměřil na prostředky uložené v peněženkách vytvořených v letech 2014 až 2022. Tím by se mohlo vysvětlovat, proč o peníze přišli i pokročilí uživatelé – i ti totiž mohli před mnoha lety dělat chybu, když s kryptem začínali.

Experti MetaMasku dodávají, že „pokud se někdy dostanete do bodu, kdy bude vaše peněženka tak stará, že si nebudete moci vzpomenout, jestli jste její seed vždy stoprocentně pečlivě opatrovali, pak zvažte vytvoření nové“.

Já dodávám, že seed nikdy a za žádných okolností nepatří do elektronických zařízení. Žádné focení, žádné poznámky v mobilu, ani soubor v počítači.

Bhútánské království přišlo o miliony dolarů

Himálajské království v tichosti ukládalo miliony dolarů do bitcoinu a dalších kryptoměn. Jeho investice, které nikdy nebyly zveřejněny, byly odhaleny v insolvenčních návrzích věřitelů zkrachovalých platforem BlockFi a Celsius.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Bhútán, který patří mezi nejizolovanější země světa, je známý svými rozlehlými výhledy a kláštery na vrcholcích hor a taky tím, že upřednostňuje blahobyt před ekonomickým růstem. Ekonomiku postavenou převážně na zemědělství a lesnictví s infrastrukturou, která začala podporovat mobilní telefony teprve před dvaceti lety, byste si jen těžko spojovali s kryptoinvesticemi a následným krachem. A přesto v uplynulém roce „nejšťastnější země světa“ v tichosti nasypala miliony dolarů do bitcoinu, etherea a dalších digitálních aktiv a přišla o ně.

Podle soudních dokumentů, které prozkoumal časopis Forbes, byla bhútánská státní investiční společnost Společnost Druk Holding & Investments zákazníkem zkrachovalých krypto platforem BlockFi a Celsius a měla u nich uloženy kryptoměny za 2,9 miliardy dolarů (skoro 67 miliard korun).

Druk Holding & Investments spravuje portfolio domácích aktiv: místní sýrárnu, několik vodních elektráren a leteckou společnost Royal Bhutan Airlines, která se může pochlubit celkem pěti letadly. Když byla společnost Druk v roce 2007 založena královskou listinou krále Jigme Khesara Namgyela Wangchucka, měla za úkol chránit bohatství země pro „dlouhodobý prospěch svých akcionářů, bhútánského lidu“. To se v tomto případě moc nepovedlo. 

Austrálie má víc bitcoinmatů než celá Asie

Austrálie má nově třetí největší síť bitcoinmatů na světě a v jejich počtu překonala celý asijský kontinent. Během posledních osmi měsíců v Austrálii bitcoinové bankomaty soustavně přibývaly, na rozdíl od předních evropských zemí a Spojených států, které v tomto časovém horizontu zaznamenaly naopak pokles instalací.

Používáte bitcoinmaty?

Celkový počet bitcoinmatů instalovaných na celém světě tak v poslední době spíš klesá. Jak už dřív informoval server Cointelegraph, v prvních dvou měsících roku 2023 se počet instalovaných bitcoinmatů snížil o 412 strojů.

Porazit Asii na druhou stranu není zas takový problém. I když zahrnuje velké ekonomiky jako je Čína, Japonsko, Singapur a Indie, je v Asii umístěno 355 bitcoinmatů, což představuje pouhé jedno procento všech instalovaných bitcoinmatů na světě. Austrálie jich teď má 364.

Podle stejného zdroje dat je Česko na 14. místě se 76 bitcoinmaty, přičemž víc jak polovina jich je v Praze, konkrétně 41. A bez zajímavosti není ani to, že celosvětově nejvíc bitcoinmatů pochází od českých General Bytes.

Intel končí s ASICy Blockscale pro těžbu bitcoinů

V lednu se zdálo, že budoucnost těžebního hardwaru od Intelu je zalitá sluncem, ale opak je pravdou.

Bitcoin
Shutterstock

Zákaz bitcoinu je chiméra, stát bude spíš parazitovat. Historie ukazuje proč

Zakázat Bitcoin je prakticky nemožné. Ekonomické zákony povedou k tomu, že bitcoin dlouhodobě převládne jako nejpopulárnější způsob spoření; to však neznamená, že se stát vzdá svého peněžního monopolu bez boje. Bystřejší mozky establishmentu se pokusí vyjít z probíhajících peněžních turbulencí neporaženi. Přinášíme vám exkluzivní ukázku z chystané knihy Josefa Tětka.

Je to právě rok, co Intel oficiálně oznámil své ASICy Blockscale pro těžbu bitcoinů. Tento týden ale společnost oznámila konec životnosti první generace čipů Blockscale řady 1000, aniž by oznámila další generace. V prohlášení Intelu se jako důvod ukončení výroby uvádí větší zaměření společnosti na provoz IDM 2.0, což je často opakovaná mantra v mnoha prohlášeních Intelu.

V původním oznámení, že společnost vstoupí na trh těžby bitcoinů, tehdejší šéf oddělení grafiky Raja Koduri prohlásil, že společnost v rámci grafické jednotky AXG vytvořila skupinu Custom Compute Group, která bude podporovat bitcoinové ASICy a další nové technologie. Intel však nedávno skupinu AXG restrukturalizoval a Koduri krátce poté společnost opustil.

Zajímavostí ale je, že podle e-mailového zpravodaje Cryptoshot českého Forbesu jednoho ze zaměstnanců hardwarového týmu pracujícího na těchto čipech ulovili pro svůj hardwarový projekt zaměřený na vývoj vlastního těžebního zařízení také čeští Braiins.

Rychlovka: Asi nejpopulárnější anonymní kryptoměna Monero oslavila deváté narozeniny. Vznikla 18. dubna 2014. Tak všechno nejlepší.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuAustrálieBitcoinethereumhackeřikryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo