Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Potvrzeno: bitcoin je nejlepší investice. A FTX ožívá. Týden v kryptu #27

Tomáš Krause
Tomáš Krause
15. 4. 2023
 8 716

Ethereum má za sebou další významný milník, FTX našla sedm miliard dolarů a bitcoin je přítomen v každém Macu. Instituce kupují bitcoin přes MicroStrategy, protože je to nejlepší aktivum za první čtvrtletí. Je tu další #TýdenVKryptu.

Potvrzeno: bitcoin je nejlepší investice. A FTX ožívá. Týden v kryptu #27
Bitcoin v návratnosti investice překonává NASDAQ a další akciové indexy. (ilustrační foto) / Zdroj: 24K-Production / Shutterstock.com

Na ethereu proběhly upgrady Šanghaj a Capella

Tento týden proběhl dlouho očekávaný upgrade sítě označovaný jako Šanghaj nebo taky Shapella, protože technicky šlo o upgrady dva – Shanghai a Capella.

Tou nejzásadnější změnou je, že po sedmi měsících od přechodu etherea na Proof of Work lze vybírat zastakované prostředky. To dosud nebylo možné a všichni, kdo uložili své ethery do validátorů, museli věřit vývojářům, že tato funkce bude jednou přidána.

Tolik očekávaný hard fork je členy komunity etherea charakterizován jako historický milník, který završuje několikaletý přechod na Proof of Stake. Spoluzakladatel etherea Vitalik Buterin na livestreamu řekl, že „jsme ve fázi, kdy nejtěžší a nejrychlejší části přechodu protokolu jsou v podstatě u konce“. A mimochodem, pokud si o tom chcete s Vitalikem popovídat osobně, budete mít možnost 11. června v Praze na ETH Prague.

Vývoj hodnoty etherea za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Co na to cena? Ačkoliv část krypto komunity předpokládala propad ceny etherea kvůli obavě, že na trh bude vrženo mnoho uvolněných mincí, zatím se zdá, že nastal pravý opak. Ethereum totiž vystřelilo nad dva tisíce dolarů (44 tisíc korun) a po upgradu přidalo už asi 15 %.

Některým komentátorům pravděpodobně nedošlo, že výběry jsou omezené a rozhodně nelze vybrat vše naráz. Vybírat lze dvěma způsoby a omezené jsou oba:

  1. Můžete si vybrat odměny, tedy to, co se ve validátoru nashromáždilo nad potřebných 32 ETH. Vybrat odměny může v každém vytěženém bloku jen 16 validátorů.
  2. Můžete odemknout a vybrat celý stake i odměny, ale toto je zatím omezeno na asi 1800 validátorů denně.

Situace, kdy by se na trh dostaly miliony etherů, tak vlastně nikdy nebyla reálná.

FTX zvažuje restart 

Ne, není to apríl. V tomto týdnu došlo k překvapivému zvratu v dění okolo zkrachovalé burzy FTX, která vyhlásila bankrot loni v listopadu.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Při slyšení u konkurzního soudu Spojených států pro okres Delaware 12. dubna právníci společnosti Sullivan & Cromwell zastupující FTX uvedli, že firma získala zpět zhruba 7,3 miliardy dolarů (přes 160 miliard korun) v likvidních aktivech.

Podle právního týmu bude FTX zvažovat obnovení své činnosti někdy ve druhém čtvrtletí roku 2024.

Po oznámení této novinky vyletěla cena tokenu burzy FTX z 1,32 až na tři dolary (z 27,9 na 63,3 koruny), což dělá hezký 125% zisk. Následně ale cena začala opět klesat ke dvěma dolarům.

Bitcoinový whitepaper do každé Apple rodiny

Neznámý fanoušek bitcoinu ukryl do operačního systému MacOS základní dokument, ve kterém popsal Satoshi Nakamoto fungování bitcoinu, takzvaný whitepaper. Ten je překvapivě přítomen v každém systému MacOS dodávaném od roku 2017.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Zdá se, že informace není nijak nová, pouze minulý týden se jí chytla větší média a sociální sítě. Záhadného dokumentu si totiž všiml už v dubnu 2021 jeden uživatel na komunitním fóru systému MacOS.

Teorií o tom, kdo a proč tam dokument umístil, je mnoho. Nejzajímavější je podle mě ta, že šlo o akci nějakého řadového programátora Applu, která míří na Craiga Wrighta. Ten se pokouší získat autorská práva k whitepaperu a žaluje neúspěšně kde koho. Autor tohoto vtípku mohl sázet na to, že žaloba Applu by pro Wrighta byla příliš velkým soustem a netroufne si na ni.

A i když Wright poslední soud prohrál v únoru, zjevně mu to nijak nevadí a na Twitteru potvrdil, že Apple podle něj jeho práva skutečně porušuje. Nicméně žalobu zatím nepodal. 

Uživatelé „jablečných“ počítačů si mohou svůj whitepaper zobrazit zadáním tohoto příkazu do terminálu:

open /System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Teď bude zajímavé sledovat, zda Apple zareaguje a whitepaper v dalších verzích odstraní.

Fidelity a Bank of America drží bitcoin

Velké finanční instituce sice zatím nemají k dispozici bitcoinové ETF, ale mají MicroStrategy. A právě Bank of America a Fidelity byly v posledních měsících významnými vlastníky akcií MicroStrategy, což naznačuje pokračující zájem velkých institucí o expozici vůči bitcoinu. Bank of America drží 86 147 akcií MicroStrategy a Fidelity dokonce 97 199 akcií.

Akcie MicroStrategy korelují s cenou bitcoinu od doby, kdy je společnost začala držet jako rezervu ve své rozvaze. A proto obchodníci považují tyto akcie za jeden z nejlepších veřejně obchodovaných zástupců spotových expozic vůči bitcoinu.

Oznámení přichází v době, kdy MicroStrategy pokračuje ve své dlouhodobé firemní strategii přidávání dalších a dalších bitcoinů do svého portfolia. Společnost už vlastní 140 tisíc bitcoinů, které představují při současných cenách asi 4,27 miliardy dolarů (94 miliard korun).

Bitcoin výrazně překonal pět hlavních akciových indexů

A proč se velké instituce snaží investovat do bitcoinu? Protože se to vyplácí. Cena bitcoinu je už na dvojnásobku nejnižších cen minulého roku. A zatímco bitcoin a tradiční investice vykazovaly v uplynulém roce podobné pohyby, letos je vše jinak a bitcoin si jede svoji ligu.

Považujete bitcoin za bezpečnou investici?

Údaje získané a vypočtené společností Finbold ukazují, že v prvním čtvrtletí roku 2023 byla návratnost investice do bitcoinu řádově vyšší ve srovnání s průměrem pěti hlavních akciových indexů. Během tohoto čtvrtletí činila návratnost bitcoinu 69,4 %, zatímco průměrná návratnost indexů činila 5,5 %.

Mezi nimi měl nejvyšší výnosy NASDAQ Composite ve výši 17,39 %, následovaný S&P 500 s 6,36 % a US Small Cap 2000 s výnosem 2,51 %. Na čtvrtém a pátém místě paběrkovaly FTSE 100 s návratností investic 0,99 % a Dow Jones Industrial Average s 0,56 %. 

Působivou výkonnost bitcoinu v roce 2023 lze přičíst různým faktorům, ale jako obzvlášť významný se zdá propad bankovního sektoru. K přesunu investorů do bitcoinu došlo i proto, že hojně medializované krachy bank Silvergate, Silicon Valley Bank a Signature Bank investorům připomněly možné slabiny amerického bankovního systému a dolaru, který jej podporuje. 

Rychlovka na konec: Počet adres, na kterých je víc než jeden bitcoin dosáhl na nové ATH (all time high) a pomalu se blíží k hranici jednoho milionu. V době psaní článku k této hranici chybí asi 6500 adres. Ke 4,5 milionu adres se blíží ty s desetinou bitcoinu (0,1 BTC) a setinku bitcoinu drží skoro 12 milionů adres.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
29
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuakciové indexyBitcoinethereuminvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuNasdaq
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo