Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inflace zpomaluje, ale potraviny dál zdražují. Jak číst nová data?

Vít Hradil
Vít Hradil
13. 4. 2023

Míra inflace v březnu meziročně stoupla o 15 %, což odpovídá růstu spotřebitelských cen o 0,1 % meziměsíčně. Výsledek se tak přesně trefil do odhadu trhu a nepředstavuje tudíž velké překvapení. Na žádné velké jásání to ale není.

Inflace zpomaluje, ale potraviny dál zdražují. Jak číst nová data?
Inflace v březnu stoupla meziročně o 15 procent. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Ve srovnání s prognózou České národní banky (14,8 %) byla inflace mírně vyšší. Oproti únoru došlo ke znatelnému uklidnění, když meziroční inflace klesla o 1,7 procentního bodu, ta meziměsíční pak o 0,5 procentního bodu.

V meziměsíčním vyjádření pokračoval silný růst cen v oddílech odívání a obuvi (1,2 %), stravování a ubytování (1,1 %) a zdraví (1,1 %). Uklidnění naopak vykázala kategorie rekreací a kultury (-0,7 %), dopravy (-0,4 %) a bydlení (-0,2 %).

S přihlédnutím k vahám ve spotřebním koši byla ovšem meziměsíční inflace tažena potravinami a nealkoholickými nápoji s příspěvkem plus 0,1 procentního bodu. Všechny ostatní oddíly vykázaly po zaokrouhlení cenovou stagnaci.

Vývoj meziroční inflace v ČR

Meziročně zůstává zdražování nejmarkantnější u potravin a nealkoholických nápojů, kde dosáhlo hodnoty 23,5 procenta, stravování a ubytování (21,2 %) a bydlení (20,1 %). Zlevnění přišlo pouze u dopravy (-0,6 %), ovšem cenové tlaky byly relativně mírné i u pošt a telekomunikací (2,9 %) a alkoholických nápojů a tabáku (6,4 %). Největší příspěvek do meziroční inflace přichází z kategorie bydlení (5,7 procentního bodu) a potravin (4,2 pb), s velkým odstupem následuje stravování a ubytování (1,2 pb).

Ačkoliv březnová inflace v souladu s očekáváními vykázala citelné zpomalení, oslavy by byly předčasné. Pozorované uklidnění totiž do značné míry vyplývá z cen energií, které už dost dobře ani neměly kam dál růst, dopravy, kde se jedná o efekt levnějších pohonných hmot, a rekreací, kde je zlevňování po skončení zimního období dovolených standardem.

Poptávkové kategorie – tedy ty určující pro udržitelné snížení inflace – naopak mnoho důvodů k optimismu nedávají. K silnému růstu cen se vrátily oděvy a obuv a také stravování a ubytování. Příliš nepotěšil ani segment potravin, které namísto vyhlíženého zlevnění vykázaly další zdražení, byť mírnějším tempem.

Jelikož se celková ekonomická situace českých domácností v nejbližší době pravděpodobně bude spíš zlepšovat, rostou pochybnosti, zda inflace skutečně míří zpět ke dvouprocentnímu cíli centrální banky. I v nejbližších měsících sice meziroční inflace jednoznačně bude klesat a jednociferných hodnot by měla dosáhnout v průběhu léta, zvyšuje se ovšem riziko, že zůstane „zaseklá“ v okolí pěti až šesti procent.

Česká národní banka ale na dnešní data zřejmě nijak reagovat nebude a vyčká na statistiky o mzdovém vývoji.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

ceny pohonných hmotenergetikainflacekomentářspotřebitelské cenyveřejné finance
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo