Smrtící koktejl a střelba do vlastní nohy. Bankovní krize v otázkách a odpovědích

Martin Tománek
Martin Tománek
11. 4. 2023
 5 128

Kolem aktuální bankovní krize koluje neuvěřitelné množství nesmyslů. Rozhodli jsme se proto sepsat krátkou analýzu zaměřenou na fakta, ale bez komplikovaných technických detailů. A hlavně bez hysterie.

Smrtící koktejl a střelba do vlastní nohy. Bankovní krize v otázkách a odpovědích
Proč padají banky? Jak jsou na tom klienti? A hrozí krach i českým domům? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Pokud člověk zrovna nežije v jeskyni, musel si letos všimnout krachů několika bank. Nejvíc pozornosti si získala americká Silicon Valley Bank (SVB) a přirozeně švýcarská Credit Suisse. Ale investoři se obávají i o zdraví dalších finančních institucí.

Je ale skutečně na místě se obávat dalších krachů? A kde hledat hlavní příčiny aktuální bankovní krize?

Proč krachují banky?

Každá banka má svůj specifický smutný příběh. Uvedeme si stručně, co je dobré vědět:

Silicon Valley Bank byla tržním lídrem v segmentu poskytování bankovních služeb startupům. Těm se přitom dlouhou dobu nebývale dařilo. Startupy oplývaly penězi, a tuto hotovost si mnohé z nich ukládaly u SVB. Vzhledem k tomu, že banka poskytovala relativně málo úvěrů, rozhodla se peníze investovat do kvalitních dluhopisů. Preferovala přitom dluhopisy s delší splatností.

Díky delším dluhopisům banka krátkodobě dosáhla vyšších výnosů, a tudíž vyšších zisků. Na druhé straně byla zranitelná vůči riziku rostoucích sazeb. Riziku, které se záhy zrealizovalo s tím, jak FED začal bojovat s rekordní inflací.

To by samo o sobě nebylo fatální – kdyby ovšem vysoké úrokové sazby zároveň tvrdě nedopadly na startupy, které začaly hotovost z SVB stahovat. Banka tak byla nucena prodávat dluhopisy, které byly ale v důsledku nárůstu úrokových sazeb ve ztrátě.

Poté, co vyšla najevo vratká finanční pozice banky, přišel rychlý run a konec. K runu výrazně přispěl fakt, že víc než 95 % vkladů v SVB nebylo pojištěných (vklady v bankách jsou v USA pojištěné do výše 250 000 dolarů). To je přitom důležitý detail. Pokud má klient na svém účtu majetek výrazně nad limitem pojištění vkladů, má přirozeně velkou tendenci z banky utéct při prvním náznaku nestability.

Banky krach
Shutterstock

Chaos, amatérismus a ignoranství. Nová bankovní krize se zapíše do učebnic

Přelije se současná bankovní krize do velké hospodářské krize? Trh tomu příliš nevěří. Uplynulé období každopádně vejde do učebnic ekonomie jako éra chaosu, amatérismu a ignorantství, píše v komentáři pro Finmag.cz ekonom Pavel Kohout.

Signature Bank byla menší banka se sídlem v New Yorku. Ještě poměrně nedávno byla miláčkem investorů. Pár čísel: v roce 2021 akcie Signature Bank vzrostla o téměř 140 procent. Pro srovnání, akcie JPMorgan Chase, tedy akcie největší americké banky, vzrostla ve stejném roce „jen“ o 25 procent. Rozdíl? (tedy kromě velikosti banky?) Signature bank se čím dál víc zaměřovala na klienty ze sektoru krypta, který v té době procházel boomem. Boom ale následně skončil a s ním i Signature, kterou čekal stejný osud jako SVB (run na banku).

Příběhy SVB a Signature jsou v zásadě stejné. V obou případech se jednalo o run na byznys model, který fungoval jen v prostředí nízkých úrokových sazeb. Jakmile sazby výrazně vzrostly, ocitl se tento obchodní model v krizi.

To třetí příběh je ale odlišný, smutný a zároveň bizarní… Credit Suisse. Příběh o bance s víc než 160letou tradicí, která šla v poslední dekádě od jednoho skandálu ke druhému. Miliardy franků vyhozené oknem kvůli nevydařeným extrémně rizikovým sázkám. Monstrozní korupční skandál v Mosambiku. Těžko uvěřitelná špionážní kauza jako vystřižená z béčkového filmu. Nestabilní top management. A tak dále...

Jistě, nedělejme si iluze. Různými skandály prošla celá řada bank. Vzpomeňme na poslední finanční krizi 2008. Každopádně Credit Suisse patřila v tomto ohledu ještě do úplně jiné ligy. Do ligy, kterou si založila… A byla v ní sama.

A pověstný hřebíček do rakve? V půlce března poskytl agentuře Bloomberg rozhovor Abdal Váhid Chudajrí, šéf Saudi National Bank. Tato významná saúdskoarabská banka byla v té době největším akcionářem Credit Suisse s podílem téměř deset procent.

Chudajrí dostal otázku, jestli hodlá nakupovat další akcie Credit Suisse (čímž by švýcarské bance poskytl další kapitál). Jeho odpověď začínala slovy „v žádném případě, a to z mnoha důvodů…“ („absolutely not, for many reasons…“). Akcie Credit Suisse reagovala volným pádem.

Na konci celého příběhu je švýcarskými regulátory vynucené spojení Credit Suisse s jejím dosavadním úhlavním rivalem, UBS. Samozřejmě až čas ukáže, do jaké míry bude tento sňatek úspěšný. Spojují se totiž dvě velké banky s velice odlišnou firemní kulturou. A to je obrovská výzva.

Jak dopadli klienti zkrachovalých bank?

Klienti zkrachovalých bank nepřišli ani o dolar či frank. Americká vláda se rozhodla vklady v bankách SVB a Signature plně garantovat, a to i nad rámec zmíněného limitu pojištění. A klienti Credit Suisse „pouze“ změnili značku.

O peníze přišli akcioví investoři. A to včetně Saudi National Bank, která ztratila zhruba 80 procent své investice, tedy víc než miliardu dolarů. Ztrátu utrpěli i držitelé takzvaných AT 1 dluhopisů, které vydala Credit Suisse (větší vhled do pozadí krachu Credit Suisse zde).

Asi nepřekvapí, že Chudajrí koncem března z pozice šéfa zmíněné saúdskoarabské banky odstoupil. Oficiálně z osobních důvodů. Ve skutečnosti kvůli střelbě do vlastní nohy.

Jak jsou na tom české banky?

České banky typu KB nebo ČS snad ani nemohou být oproti SVB či Credit Suisse odlišnější. A to prakticky ve všech ohledech. Několik zásadních rozdílů si ale pojmenujme:

  • České banky jsou obecně v solidním zisku. Porovnejme s Credit Suisse, která v roce 2022 zaznamenala nejvyšší roční ztrátu od finanční krize (přes sedm miliard franků = víc než 166 miliard Kč).
  • České banky mají konzervativní obchodní modely. Nepouštějí se do žádných extrémně rizikových akcí. Srovnejme s nevydařenými sázkami Credit Suisse, které vedly k miliardovým ztrátám.
  • České banky mají široce diverzifikované financování, které je založené na vkladech od milionů drobných střadatelů a mnoha tisíc firemních zákazníků z různých odvětví. Porovnejme se Silicon Valley Bank, která spoléhala na vklady startupů.
  • České banky disponují velkým polštářem likvidních aktiv. Spoustu peněz mají uloženou u České národní banky (ČNB) – tyto prostředky mohou použít prakticky okamžitě. Porovnejme se SVB, která investovala peníze zejména do dlouhodobých dluhopisů, které následně musela prodávat s velkou ztrátou.

Celkově vzato mají naše banky jednu obrovskou výhodu, která nemusí být patrná na první pohled: jsou nudné. Buďme za to vděční!

Co když se do problémů dostane nějaká zahraniční matka české banky?

Tady se už dostáváme ke spekulacím. Nicméně je pochopitelné, že si klient může tuto otázku položit – český bankovní sektor je totiž doménou samostatných dcer zahraničních bank. Klíčové je tady slovo „samostatných“. Zahraniční matka totiž nemůže svou dceru jen tak finančně „vysát“, pokud by se ocitla ve vážných problémech a potřebovala nutně kapitál.

Obáváte se pátu českých bank?

Mateřská banka přirozeně získává od české dcery kapitál ve formě dividend. Výplata dividend ale nesmí ohrozit finanční stabilitu a likviditu dcery. Na to dohlíží ČNB. Pokud by se zahraniční matka snažila získat kapitál nějakým jiným způsobem, může ČNB v rámci svých pravomocí převod finančních prostředků přímo zakázat.

Závěr je tedy takový, že české dcery nejsou svým zahraničním matkám vydány napospas. Navíc je pravděpodobné, že pokud by se nějaká zahraniční matka skutečně dostala do problémů, spíš by uvažovala o prodeji své české dcery. Jak už bylo řečeno, české banky jsou obecně zdravé a ziskové, takže takový krok by pro matku dával smysl. Rozhodně mnohem větší než snaha svou dceru „vysát“, která by narazila na ČNB.

Kam dál? Bankovní krize na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
32
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

analýzabankyCredit SuissedluhopisykrachkrizeSilicon Valley

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo