Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Greenpeace tepou do bitcoinu a Binance řeší problémy v USA. Týden v kryptu #25

Tomáš Krause
Tomáš Krause
1. 4. 2023

Největší kryptoburza čelí v USA žalobě za obcházení pravidel, ekoaktivistům z Greenpeace se nelíbí bitcoinový Proof of Work a MicroStrategy opět nakupovala bitcoiny. Šéf zkrachovalé FTX čelí už třinácté žalobě a v Salvadoru se chystají zrušit daně z technologických inovací. Je tu další #TýdenVKryptu.

Greenpeace tepou do bitcoinu a Binance řeší problémy v USA. Týden v kryptu #25
Klimatičtí aktivisti včetně Greenpeace zahájili kampaň na podporu odklonu bitcoinu od mechanismu Proof of Work. (ilustrační foto) / Zdroj: Mircea Moira / Shutterstock.com

Binance má v USA problémy

Zprávou týdne jsou určitě problémy největší burzy na světě Binance. Americká Komise pro obchodování komoditních futures (CFTC) na ni totiž podala žalobu, která se nevyhnula ani jejímu spoluzakladatli Changpeng Zhaovi a bývalému řediteli pro dodržování předpisů Samuelu Limovi. V žalobě se tvrdí, že Binance aktivně získávala americké uživatele a obcházela vlastní „neúčinný program na dodržování předpisů“.

Regulátor tvrdí, že Binance, Zhao i Lim porušili osm základních ustanovení zákona o komoditních burzách, včetně zákonů, které vyžadují kontroly „určené k prevenci a odhalování praní špinavých peněz a financování terorismu“.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Celý problém spočívá v tom, že Binance měla občany USA obsluhovat přes Binance.US, což je americká firma oddělená od mateřské Binance, ale zdá se, že tak nečinila. Zhao a Lim údajně „aktivně oslovovali lukrativní a obchodně významné VIP zákazníky, včetně institucionálních zákazníků, nacházejících se ve Spojených státech,“ jak se uvádí ve stížnosti.

Klíčovou součástí údajné snahy Binance o získávání amerických uživatelů byl VIP program určený pro majetné, v jehož rámci Binance měla nabízet klientům zvláštní privilegia, když je stíhaly orgány činné v trestním řízení nebo když jim byl zmrazen majetek. CFTC tvrdí, že Binance tyto VIP osoby upozornila, když se o ně zajímaly úřady.

Několik hodin po podání žaloby vydal Zhaou prohlášení, v němž uvedl, že podle jeho názoru obvinění nenabízí úplnou prezentaci faktů, a uvedl, že společnost Binance spolupracovala s mezinárodními a americkými orgány činnými v trestním řízení a na jejich pokyn od začátku roku zmrazila 160 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun).

„V posledních dvou letech jsme vynaložili značné investice, abychom zajistili, že na naší platformě nebudou aktivní uživatelé z USA,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Binance a stížnost označil za nečekanou.

Greenpeace chtějí změnit bitcoin

Několik skupin klimatických aktivistů včetně Greenpeace zahájilo kampaň na podporu odklonu bitcoinu od mechanismu Proof of Work, který podle nich spotřebovává neudržitelné množství energie.

Kampaň Change the Code, Not the Climate se bude snažit přesvědčovat zainteresované skupiny, že by bitcoin mohl používat jiný konsensuální protokol, který by byl lepší pro životní prostředí a zároveň měl podobnou míru bezpečnosti (přechodem na jiný konsensus si nedávno prošlo ethereum).

Souhlasíte s kampaní klimatických aktivistů?

Tento nápad ekologických aktivistů se v bitcoinové komunitě logicky nesetkal s pochopením. Americký kongresman Warren Davidson přirovnal kampaň k pokusu o zákaz bitcoinu: „Pokud nevidíte útok na Proof-of-Work jako útok na bitcoin, nerozumíte ani jednomu,“ napsal na Twitteru.

Podle Alexe Gladsteina, ředitele strategie Nadace pro lidská práva, je paradoxem, že tato kampaň Greenpeace je v příkrém rozporu s jejich vlastními zájmy, protože „ekologičtí aktivisté čelí hrozbě zmrazení bankovních účtů a Greenpeace už se terčem takového útoku stala a proto potřebuje pro získávání finančních prostředků technologii odolnou proti cenzuře“.

V jednom z předešlých Týdnů v kryptu jsme upozorňovali na Gladsteinův článek o tom, jak bitcoin pomáhá demokracii a shodou okolností je ve stejném díle podrobně vysvětleno i to, kolik bitcoinů se těží z ekologických zdrojů a že aktivisté bojující proti bitcoinu kvůli jeho údajné neekologičnosti vychází ze špatných čísel.

Celé to nejlépe shrnul už loni Nic Carter z venture kapitálového fondu zaměřeného na blockchainové technologie Castle Island Ventures, když napsal, že v diskusi o spotřebě energie bitcoinu by se neměly brát v úvahu názory těch, kteří bitcoinu nerozumějí.

MicroStrategy splatila půjčku, koupila další bitcoiny

Největší firemní držitel bitcoinů na světě po třech měsících mlčení obnovil nákupy bitcoinu a navíc splatil svou půjčku zajištěnou bitcoiny u zkrachovalé banky Silvergate s výraznou slevou. Spolumajitel MicroStrategy Michael Saylor to oznámil na Twitteru.

MicroStrategy nakoupila 6 455 BTC za průměrnou cenu 23 238 dolarů (500 tisíc korun) a celková hodnota nákupu činila přibližně 150 milionů dolarů (3,3 miliardy korun). Aktuální cena bitcoinu je dnes zhruba o pět tisíc dolarů vyšší, a tak se tento nákup zhodnotil už zhruba o 20 procent.

Posledním nákupem tak vzrostl celkový majetek firmy na 138 955 BTC získaných za zhruba 4,14 miliardy dolarů (přes 91 miliard korun) při průměrné ceně 29 817 dolarů (644 tisíc korun) za bitcoin. Jak vidíte, při aktuálním kurzu bitcoinu je MicroStrategy plus minus okolo nuly. Ještě nedávno byla nerealizovaná ztráta z nákupu bitcoinů přes jednu miliardu dolarů (22 miliard korun).

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Kromě prvního letošního nákupu bitcoinů firma také splatila svůj úvěr zajištěný bitcoiny u zkrachovalé banky Silvergate. Loni si MicroStrategy půjčila 205 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun) právě na nákup dalších bitcoinů. Podle Saylorova tweetu splatila MicroStrategy půjčku s 22% slevou.

Sam Bankman-Fried má na krku další žalobu

Co by to bylo za Týden v kryptu, kdybychom tu neměli něco o zkrachovalé FTX a jejím šéfovi. Federální prokuratura vznesla proti Samu Bankmanovi-Friedovi už třinácté obvinění, tentokrát jde o uplácení čínských vládních úředníků kryptoměnami v hodnotě 40 milionů dolarů (880 milionů korun).

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

V obvinění prokurátoři tvrdí, že Bankman-Fried se snažil podplatit čínské úředníky ve snaze rozmrazit účty patřící jeho hedgeovému fondu Alameda Research.

Na účtech, které čínská vláda zmrazila, se podle žalobců nacházela digitální aktiva v hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů (22 miliard korun). Podle obžaloby byly účty uvolněny poté, co došlo k převedení platby z hlavního obchodního účtu společnosti Alameda na soukromou peněženku s kryptoměnami.

Bankman-Fried, který je na svobodě na kauci 250 milionů dolarů (5,4 miliardy korun), už přiznal svou vinu v osmi bodech obžaloby z podvodu a spiknutí a v pěti dalších bodech obžaloby zatím obviněn nebyl. Pokud bude odsouzen ve všech bodech, hrozí mu víc než 155 let vězení. Soudní proces je naplánován na říjen.

Salvadorský prezident Nayib Bukele zruší daně

Salvadorský prezident Nayib Bukele, velký fanoušek bitcoinu a autor nápadu udělat ze Salvadoru první zemi světa, kde je bitcoin zákonné platidlo, má v plánu radikální krok: zrušit daně z technologických inovací.

„Příští týden pošlu kongresu návrh zákona, který zruší všechny daně (z příjmu, majetku, kapitálových zisků a dovozních cel) z technologických inovací, jako je programování softwaru, kódování, vývoj aplikací a umělé inteligence,“ uvedl minulý týden na Twitteru.

Bukele tak pokračuje ve své snaze přilákat do země investory a udělat z ní ekonomického tygra Střední a Jižní Ameriky.

Rychlovka na konec: Hacker, který stojí za útokem na Euler v hodnotě 195 milionů dolarů (4,2 miliardy korun), se omlouvá a peníze postupně vrací. Celkem už vrátil mince v hodnotě přes 120 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) a prý se chystá vrátit vše.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuaktivismusBitcoinkryptokryptoměnyživotní prostředí
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo