Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin roste, tvůrce Terra/Luna zatčen a Credit Suisse jinak. Týden v kryptu #24

Tomáš Krause
Tomáš Krause
25. 3. 2023
 6 075

Bitcoin se letos zhodnotil už o 76 %, v Černé Hoře zatkli Do Kwona, tvůrce nechvalně proslulých tokenů Terra a Luna a kdosi hacknul české bitcoinmaty. Prohlížeč Edge bude mít asi kryptopeněženku a kolem krachující Credit Suisse kroužil nečekaný zájemce. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin roste, tvůrce Terra/Luna zatčen a Credit Suisse jinak. Týden v kryptu #24
Od listopadového dna bitcoin přidal 88 procent. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin letos vyrostl už o 76 %

Cena bitcoinu v uplynulém týdnu vyrostla až těsně pod 29 tisíc dolarů za jeden bitcoin (asi 630 tisíc korun). Dostala se tak na nejvyšší úroveň od loňského června a pomalu a jistě se blíží k psychologické hranici 30 tisíc dolarů za minci. Od listopadového dna tak bitcoin přidal krásných 88 procent a od začátku roku neméně působivých 76 procent.

Bitcoin se tak zcela oddělil od akciových indexů – a hlavně od nejznámějšího S&P 500 – se kterým především v loňském roce dost často koreloval (pro srovnání: S&P 500 posílil od ledna pouze o necelá čtyři procenta). A asi tak nepřekvapí, že bitcoin letos překonává 97 % firem zastoupených právě v indexu S&P 500.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Jak všichni víme, bitcoin založil Satoshi Nakamoto, mimo jiné jako reakci na poslední velkou finanční krizi v roce 2008 a dosud neměl příležitost ukázat, zda v podobných krizích zafunguje jako onen bezpečný přístav a uchovatel hodnoty. Krachy menších amerických bank i jedné velké švýcarské mohou docela dobře předznamenávat další finanční krizi podobnou té z před patnácti lety a zdá se, že bitcoin by z ní mohl vyjít jako vítěz.

Rozhodně to ale podle mě neznamená, že za tři měsíce bude stát bitcoin milion dolarů, jak se na Twitteru sází Balaji (podnikatel, investor a bývalý technický ředitel burzy Coinbase).

Nutno ale dodat, že to pravděpodobně nemyslí úplně vážně a jde z jeho strany spíš o reklamu pro bitcoin. Hezky česky je to celé vysvětlené v článku na btctip.cz.

Tvůrce Terra/Luna zatčen v Černé Hoře

Zprávou týdne je zatčení zakladatele projektu Terra/Luna. Ministr vnitra Černé Hory Filip Adžič ve čtvrtek ráno na Twitteru napsal, že Kwon byl zatčen na letišti v Podgorici s padělanými dokumenty. Adžič dodal, že se čeká na oficiální potvrzení Kwonovy totožnosti.

Zdá se ale, že zatčenou osobou je skutečně Kwon. Korejská tisková agentura Yonhap citovala představitele Národní policejní agentury: „Ověřili jsme věk, státní příslušnost a jméno podle průkazu totožnosti, který osoba měla, a potvrdili jsme, že se jedná o stejnou osobu.“

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Připomeňme, že Kwon stál za projektem algoritmického stablecoinu Terra a sestereského tokenu Luna, který se zhroutil loni v květnu poté, co stablecoin začal ztrácet paritu s dolarem. To je přitom základní funkce stablecoinu, který má mít tu vlastnost, že je stabilní a bez výkyvu kurzu k fiat měně. Projekt se tím dostal do smrtelné spirály, která skončila krachem a vymazáním asi 40 miliard dolarů (880 miliard korun).

V polovině loňského září Kwon na Twitteru napsal: „Nejsem na útěku a pro všechny vládní agentury, které projevily zájem o komunikaci, jsem k dispozici.“ Jenže když koncem září nebylo známo místo jeho pobytu, vydal Interpol „červené oznámení“, v němž žádal orgány činné v trestním řízení po celém světě, aby Kwona zatkli.

Další vývoj je zatím nejasný. Černá Hora údajně nemá dohodu o vydávání osob s Jižní Koreou, nicméně má smlouvu o vydávání osob s USA. Kwon v minulosti strávil značnou dobu právě ve Spojených státech, ale zatím není jasné, zda je občanem USA, nebo má v zemi trvalý pobyt, nebo zda se dopustil trestné činnosti proti americkým občanům.

Český výrobce bitcoinových automatů v problémech

Česká firma General Bytes je známá po celém světě svými bitcoinmaty a často je dávána za příklad globálního českého krypto úspěchu, podobně jako třeba Satoshi Labs nebo Braiins. V uplynulém týdnu se ale bohužel její jméno globálně skloňovalo spíš negativně.

Kupujete bitcoiny v bitcoinmatech?

Neznámí útočníci totiž kvůli chybě v bitcoinmatech ukradli asi 1,6 milionu dolarů (36 milionů korun) v kryptoměnách. General Bytes sice nezveřejnila přesnou výši ukradených prostředků, ale analýza peněženek použitých při útoku ukazuje, že si útočník přišel na 56,3 BTC, 21,8 ETH a 1219,2 LTC.

Pokud chcete technické detaily útoků, zamiřte na stránky General Bytes, kde je k útoku zveřejněn rozsáhlý článek.

Ačkoliv šlo o vážný incident, nedotkl se nijak běžných uživatelů bitcoinmatů, kteří v nich nakupují bitcoiny. Pokud totiž kupujete kryptoměny v automatu, tak ty se ihned po dokončení transakce odesílají přímo do vaší peněženky. Útok poškodil provozovatele bitcoinmatů, kteří je musejí mít napojené na své peněženky a burzy, aby byli schopni vypořádávat nákupy a prodeje zákazníků. Pokud kupujete bitcoin v bitcoinmatech, nemusíte se bát v tom pokračovat.

Microsoft přidá do prohlížeče kryptopeněženku

V minulém Týdnu v kryptu jsem si pokládál řečnickou otázku, zda se po vzoru prohlížeče Brave dočkáme krypto peněženky i v prohlížečích od Googlu a Microsoftu. Týden se sešel s týdnem a prosakují informace, že Microsoft na něčem takovém už pracuje.

Zdroje obeznámené s plány Microsoftu sdělily webu The Verge, že softwarový gigant v posledních měsících interně testuje vestavěnou kryptopeněženku v prohlížeči Edge. Snímky obrazovky peněženky unikly na internet minulý týden díky uživateli Twitteru Albacore, který pravidelně dokumentuje nevydané funkce ve Windows.

Zakladatel kryptoměny Tron chtěl koupit Credit Suisse

Krach a následná záchrana banky Credit Suisse na první pohled nijak nesouvisí s kryptem (kromě toho, že případný kolaps dalších bank a státních peněz by s velkou pravděpodobností výrazně posílil důležitost bitcoinu, viz výše), ale kolem záchrany tohoto švýcarského giganta se děly zajímavé věci i pro krypto komunitu.

Banky krach
Shutterstock

Chaos, amatérismus a ignoranství. Nová bankovní krize se zapíše do učebnic

Přelije se současná bankovní krize do velké hospodářské krize? Trh tomu příliš nevěří. Uplynulé období každopádně vejde do učebnic ekonomie jako éra chaosu, amatérismu a ignorantství, píše v komentáři pro Finmag.cz ekonom Pavel Kohout.

Banka UBS totiž předložila Credit Suisse nabídku, ve které nabízela za převzetí banky až jednu miliardu dolarů (22 miliard korun). Na to na Twitteru reagoval zakladatel kryptoměny Tron (TRX) Justin Sun a za banku nabídl 1,5 miliardy dolarů (33 miliard korun).

Není zřejmé, jak vážně to myslel, protože má ve zvyku házet miliardami na Twitteru celkem běžně. Naposledy nabízel peníze na záchranu zkrachovalé burzy FTX. Zajímavé je ale určitě to, že o pár hodin později dala UBS za Credit Suisse dvě miliardy dolarů.

Je ale docela dobře možné, že Sun už má jiné starosti než kupovat krachující banky. Americká komise pro cenné papíry ho totiž ve středu zažalovala a viní ho z prodeje a airdropingu neregistrovaných cenných papírů, podvodu a manipulace s trhem.

Rychlovka na konec: Floridský guvernér Ron DeSantis navrhl zákon zakazující digitální měnu americké centrální banky (CBDC). Podle DeSantise by digitální mince vydávaná Fedem podporovala dohled a potlačovala inovace.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
26
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainCredit Suisseinvesticekryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo