Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Daně a jak na ně. Co je nového a na co dát pozor?

Petr Kučera
Petr Kučera
20. 3. 2023

Přiznání z příjmů fyzických osob za rok 2022 sice nepřináší revoluční novinky, pár změn ale stojí za pozornost. Tady je přehled.

Daně a jak na ně. Co je nového a na co dát pozor?
Zdroj: Shutterstock

Sleva na poplatníka

Z příjmů za rok 2022 si můžete odečíst základní slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun. Je o tři tisíce ročně vyšší než před rokem: pro příjmy za rok 2021 byla 27 840 korun, do roku 2020 jenom 24 840 korun.

Zaměstnancům odečítal základní slevu na poplatníka – za rok 2022 v poměrné výši 2570 korun měsíčně – přímo zaměstnavatel. O tuhle částku tedy každý měsíc dostávali vyšší čistou mzdu

Pozor: Sleva na vyživovanou manželku či manžela se nezvyšovala. Zůstala maximálně 24 840 korun ročně (2070 korun měsíčně), tedy na původní výši slevy na poplatníka. Neměnil se ani limit pro vlastní příjmy druhého manžela – na kterého si uplatňujete slevu: za loňský rok nesmí přesáhnout 68 000 korun za rok.

Datová schránka

Podnikající fyzické osoby (OSVČ), kterým stát zpřístupnil datovou schránku automaticky ze zákona, musí podávat daňové přiznání elektronicky. Povinnost se týká jen podání vztahujících se k činnosti, ve které alespoň částečně vystupujete jako podnikající fyzická osoba.

Povinnost vzniká až okamžikem zpřístupnění datové schránky, nikoli jejím pouhým zřízením. V čem je rozdíl? Stát vám nejdříve zřídí datovou schránku a informuje vás o tom – mimo jiné pošle přihlašovací údaje. Schránka se pak považuje za zpřístupněnou po prvním přihlášení nebo automaticky po uplynutí lhůty 15 dnů (když se uživatel během této doby sám nepřihlásí). Rozhodující je den podání přiznání.

Ke splnění této povinnosti můžete, ale nemusíte využít přímo datovou schránku. Jsou i jiné alternativy – třeba prostřednictvím portálu Moje daně (DIS+), do kterého se přihlásíte takzvanou identitou občana (bankovní identita, eObčanka s čipem, služba Moje ID, mobilní klíč eGovernmentu, I.CA identita s čipovou kartou, NIA ID…). Použít lze také aplikaci EPO nebo e-mail s uznávaným elektronickým podpisem. Přiznání však musí být ve formátu XML, ne PDF, upozorňuje Finanční správa. Podrobnosti popisuje Generální finanční ředitelství v metodickém pokynu ze začátku roku 2023.

Daně snadno na pár kliků

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut
Ano, to chci

Další novinka sice není letošní, ale pořád ještě docela čerstvá: Kdo podá přiznání elektronicky, získává o měsíc delší základní lhůtu. Přiznání v elektronické podobě tak letos stačí podat do úterý 2. května. Zájemce o delší lhůtu nemusí dopředu nic hlásit. Prostě nepodá přiznání do začátku dubna, ale později. Online forma je tak zároveň záchranou pro lidi, kteří nestihli připravit papírové přiznání do pondělí 3. dubna.

Školkovné

Maximální výše daňové slevy za umístění dítěte (školkovného) odpovídá měsíční minimální mzdě. Pro příjmy za rok 2022 se tedy zvýšila na 16 200 Kč, před rokem byla 15 200 Kč.

Daňový bonus na dítě

Daňový bonus může uplatnit jenom ten, kdo vydělá šestinásobek měsíční minimální mzdy – u příjmů za rok 2022 je to tedy 97 200 Kč. Do limitu se počítají pouze příjmy ze zaměstnání nebo podnikání.

Připomínáme i nedávnou novinku: výplata bonusu už není zastropovaná. Zatímco dříve mohl pracující rodič dostat zpátky maximálně 60 300 korun za rok, teď už může získat celý bonus bez omezujícího limitu. 

Samotná daňová sleva na dítě se na rozdíl od předchozích let nezvyšovala, zůstává tedy stejná jako před rokem. 

Daňová sleva na dítě (ročně)

pro příjmy za rokprvní dítědruhé dítětřetí a každé další dítě
2023, 2022, 202115 204 Kč22 320 Kč27 840 Kč
202015 204 Kč19 404 Kč24 204 Kč

Daňová sleva na dítě (měsíčně)

pro příjmy za rokprvní dítědruhé dítětřetí a každé další dítě
2023, 2022, 20211 267 Kč1 860 Kč2 320 Kč 
20201 267 Kč1 617 Kč2 017 Kč

Odpočet darů

Od základu daně si lze výjimečně odečíst dary až do výše 30 procent základu daně. Limit je sice standardně 15 procent, ale v předchozích letech (včetně příjmů za rok 2022) se výjimečně zvýšil kvůli koronaviru a ruskému útoku na Ukrajinu. V souvislosti s pomocí Ukrajině se zároveň rozšířil okruh uznatelných darů

Minimální hranice se nemění: Podmínkou pro využití odpočtu je, že celková hodnota těchto darů v předchozím roce dosáhla aspoň 1000 korun nebo přesáhla dvě procenta vašeho (původního) základu daně.

Sleva za zastavenou exekuci

Nová sleva se týká takzvaných marných exekucí, které běží bezvýsledně (nic se u nich nevymohlo) víc jak tři roky a u nichž původní dluh – takzvaná jistina – dělal maximálně 1500 korun. Tyto exekuce se zastavují od začátku roku 2022. Podrobně jsme o tom psali v samostatném článku.

Věřitelé si mohou odečíst z daní 450 korun za každé takto zastavené vymáhání pohledávky, jejíž jistina nebyla ani částečně vymožena. Jde o 30 procent z 1500 korun. 

Limit zdanitelných příjmů

Základní pravidla pro to, kdy je nutné podat daňové přiznání z příjmů za rok 2022, se oproti předchozímu roku nezměnila.

Už sice platí novela, která spodní hranici pro povinné podání přiznání výrazně zvedla, jenže vyšší limit lze poprvé využít až pro příjmy za rok 2023. Zvýšení se týká až přiznání podávaného v prvních měsících roku 2024. Tady jsme psali podrobnosti: Nové limity zdanitelných příjmů 

Vyšší daňové pásmo – progresivní sazba

Výrazně nadprůměrné výdělky se daní vyšší sazbou 23 %. Ta se vztahuje pouze na část základu daně přesahující limit: ročně jde o 48násobek průměrné měsíční mzdy – pro příjmy za rok 2022 je to tedy přes 1,867 milionu korun (v průměru skoro 156 tisíc za měsíc). Příjmy pod tento limit se daní základní 15% sazbou.

Limit pro zdanění důchodu

Důchody jsou v zásadě osvobozeny od daně z příjmů. Danit se musí jenom v případě, že roční příjem ze všech přijatých důchodů (vedle starobního může jít třeba o invalidní) přesahuje 36násobek minimální měsíční mzdy. Za rok 2022 se tak hranice osvobození důchodů zvyšuje na 583 200 Kč ročně (v průměru 49 600 měsíčně). 

Paušální daň

K paušální dani z příjmů za rok 2023 se mohl přihlásit podnikatel, jehož roční příjmy nepřesáhnou dva miliony korun. Strop je dvojnásobný oproti dřívějšku, souvisí to se zvýšením limitu pro povinnou registraci k DPH. Čas na přihlášky uplynul už 10. ledna, během roku se ještě mohou připojit začínající podnikatelé.

Paušální daň umožňuje platit měsíčně jedinou částku zahrnující daň z příjmů, sociální i zdravotní pojištění. Měsíční paušál už ale nebude pro všechny stejný. Dosavadní systém zůstává jen pro příjmy do jednoho milionu: v roce 2023 zahrnuje daň 100 Kč, minimální výši zdravotního pojištění (2722 Kč) a minimální výši důchodového pojištění navýšenou o 15 procent (3386 Kč), celkově to tedy bude dělat 6208 Kč měsíčně Pro podnikatele s vyššími příjmy – od jednoho do dvou milionů ročně – vstoupí do hry další dvě pásma paušální daně. Podrobně: Paušální daň 2023

Odpočty hypoték a úvěrů ze stavebka

Limit pro odpočet úroků z hypoték od základu daně je od roku 2021 poloviční. Nový strop 150 tisíc korun ročně se však uplatní – zjednodušeně řečeno – jenom pro úvěry sjednané od roku 2021. Pro smlouvy sjednané do konce roku 2020, včetně jejich případného refinancování, dál platí dřívější pravidla, tedy i limit 300 tisíc.

Když budeme přesnější: Podle zákona není rozhodující, kdy jste podepsali smlouvu o hypotéce nebo úvěru za stavebka, ale kdy došlo „k obstarání bytové potřeby“ financované z konkrétního úvěru. Pokud jste si takovou potřebu obstarali až po 1. lednu 2021, týká už se vás nižší limit, tedy 150 tisíc. Podle výkladu Finanční správy je rozhodující den zápisu do katastru nemovitostí. 

Text vyšel v rámci speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Podnikavé Česko, kterého jsou Peníze.cz partnerem.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Kučera

Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média.... Více

Související témata

byrokraciebyznysdaněpodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo