Půjčka pro podnikatele v kostce. Kdy se vyplatí nebankovní úvěr a kdy naopak?

Marek Hejdušek
Marek Hejdušek
22. 3. 2023

Nebankovní půjčky na sebe často vydělávají na vysokých úrocích a exekucích u lidí, kteří si půjčují třeba na dovolenou. Podnikatelé však mohou v některých případech na nebankovní půjčce vydělat. Kdy se tato možnost vyplatí a kdy je výhodnější navštívit banku?

Půjčka pro podnikatele v kostce. Kdy se vyplatí nebankovní úvěr a kdy naopak?
Poplatky mohou u nevýhodné půjčky nepříjemně překvapit (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V čem se liší nebankovní půjčka pro podnikatele a kdy může být výhodná?

Prvním důležitým rozdílem je, že podnikatelé čerpají půjčku, kterou potřebují pro rozvoj podnikání. Stejně jako fyzická osoba i podnikatel za půjčku zaplatí úroky a další případné poplatky, ale zpravidla se jedná o peníze, které investuje do rozvoje a ve výsledku získá víc peněz, než zaplatí na úrocích.

Může se jednat například o situaci, kdy střední dopravní společnost dostane zakázku od velkého klienta, který však platí fakturu až s devadesátidenní splatností. Dopravce ale musí zaplatit veškeré náklady včetně výplat hned a nemůže si dovolit čekat na proplacení faktury.

V takovém případě může zakázku odmítnout a přijít o zajímavé zisky, nebo čerpat rychlou nebankovní půjčku pro podnikatele, která mu s proplacením nákladů pomůže. Takovou půjčku je často možné splatit i v jedné splátce poté, co odběratel fakturu proplatí a i po zaplacení úroků dopravci zůstane slušný zisk.

Podobných příkladů, kdy se vyplatí čerpat rychlou nebankovní půjčku, na které lze vydělat, je mnohem víc. Od zásobení skladu například po výhodnější nákup softwarových licencí (podívejte se na příklad podobného financování).

Rizika bankovní půjčky

Většina podnikatelů se při potřebě financování své společnosti většinou kouká po možnostech bankovní půjčky. Problém takového řešení je často v tom, že touto půjčkou sice získají prostředky potřebné na rozvoj, ale také je často spojená s množstvím skrytých poplatků, které mohou splácení prodražit až o desetitisíce korun. Místo toho, aby tak podnikatel na své investici vydělal, veškeré své zisky (a možná i něco navíc) zaplatí bance.

Stejně tak i „půjčka do 30 minut” může trvat klidně několik týdnů, než člověk doloží veškeré potřebné doklady. A tím skvělá příležitost může uniknout.

Kdy je půjčka od banky výhodná?

V případě, kdy podnikatel hledá menší půjčku na skvělou investici a ví, že ji chce splatit za pár měsíců, u banky moc dobře nepochodí. V případě, že chce ale čerpat vyšší částku, kterou bude splácet několik let, už se situace obrací a banka je naopak velmi vhodnou možností.

Bankovní půjčka má sice často spoustu poplatků spojených s čerpáním a zpracováním úvěru, ale současně také nízké úroky. V případě úvěru s několikaletou splatností pak nižší úroky mohou ostatní poplatky převážit.

Fintechové startupy – půjčka trochu jinak

V poslední době jsou na trhu s nebankovními půjčkami na špičce fintechové startupy, mezi nimiž vyčnívá Cashbot. Většina procesů je u těchto společností digitalizovaná. Člověk tak nemusí na nic čekat ani platit zbytečné poplatky za zpracování a vedení úvěru a platí skutečně jen úrok. Na půjčce tak lze opravdu vydělat a čerpat ji většinou lze už v den podání žádosti.

Samozřejmě ani při čerpání nebankovní půjčky člověk nemá jistotu, že mu daný produkt poskytne přesně to, co v reklamách slibuje. Proto je dobré poskytovatele podnikatelského úvěru vybírat opravdu pečlivě.

Na co si dát při výběru půjčky pozor?

Při čerpání jakékoliv půjčky je nejdůležitější tranpsarentnost. V případě, že ve smlouvě člověk nalezne skryté poplatky, o kterých do té doby nebyla řeč, je lepší poohlédnout se po jiných možnostech.

Zvlášť u podnikatelských půjček je důležité zjistit, jestli je půjčka zajištěná osobním, nebo firemním majetkem. Za velkou část podnikatelských půjček totiž může mít osobní odpovědnost fyzická osoba, která půjčku čerpá.

Dalším bodem je jištění nemovitostí. Pokud podnikatel čerpá nízký úvěr, ale společnost chce ručení nemovitým majetkem, jedná se nejen o zbytečné riziko, ale také možnou předzvěst dalších nekalých praktik společnosti.

Nezapomínat je třeba zejména na důkladné pročtení smlouvy, jestli splátky, úroky a další poplatky odpovídají domluvě.

Text vyšel v rámci speciálního projektu Podnikavé Česko, jehož je společnost Red Stone Now provozující fintech Cashbot partnerem.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Marek Hejdušek

Marek Hejdušek

Ve finančním sektoru působí přes 15 let. Zkušenosti získával nejprve v bankovní skupině ČSOB na různých manažerských pozicích, poté pracoval v poradenské společnosti EY jako poradce pro bankovní sektor.... Více

Související témata

bankovní poplatkyBrandVoiceCashbotfinancenebankovní společnostiPodnikavé Českopůjčky

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo