Největší kryptokrádež, problémy USDC a NFT Instagramu. Týden v kryptu #23

Tomáš Krause
Tomáš Krause
18. 3. 2023

Stablecoin USDC málem nepřežil problémy Silicon Valley Bank, zažili jsme největší letošní krypto krádež a Brave integruje prodej kryptoměn přímo v prohlížeči. Influenceři propagující FTX mají problém a Instagram končí s NFT. Je tu další díl seriálu #TýdenVKryptu.

Největší kryptokrádež, problémy USDC a NFT Instagramu. Týden v kryptu #23
Instagram končí se svou iniciativu v oblasti digitálních sběratelských předmětů NFT. (ilustrační foto) / Zdroj: mundissima / Shutterstock.com

Ke kolapsu stablecoinu USDC chybělo málo

V uplynulém a na finančních trzích divokém týdnu se naplno projevil problém, kterým trpí všechny významné stablecoiny – jejich vydavatelé mají rezervy uložené v klasických bankách, kde o ně mohou z nejrůznějších příčin přijít. Teď se o tom přesvědčil vydavatel stablecoinu USDC, který měl část krytí uloženou v dnes všem dobře známé bance Silicon Valley Bank (SVB).

A co se se stablecoinem stane, pokud vydavateli reálně hrozí, že přijde o miliony dolarů, kterými stablecoin kryje? Dojde k takzvanému depegu, česky ke ztrátě parity vůči dolaru, což je pro stablecoin, který má vždy držet kurz 1:1 s dolarem, smrtící.

Naštěstí pro USDC americká vláda po dvou dnech slíbila banku SVB zachránit, a tak se vše vrátilo k normálu. Nechtěl bych být ale v kůži těch, co měli své peníze v USDC, během okamžiku přišli o víc než deset procent a nevěděli, jestli nedopadnou jako držitelé stablecoinu UST, který se loni zřítil na nulu.

Obrázek vydá za tisíce slov a jak vám může během chvilky zmizet deset procent peněz nejlépe ilustruje graf ceny USDC v inkriminovaných dnech.

USDC graf
CoinMarketCap

Kauza USDC ukázala i na další potenciální problém – jiný stablecoin, DAI, který je sice decentralizovaný a nemá krytí ve fiat měnách, má totiž podstatnou část krytí v – chvilka napětí – ano, v USDC. Decentralizace a ochrana před problémy světa tradičních státních peněz je tak v případě DAI jen pouhou iluzí. Nicméně decentralizovaná organizace stojící za DAI ihned reagovala a chce se závislosti na USDC v budoucnu zbavit.

Z protokolu Euler zmizelo 195 milionů dolarů

Špatné zprávy obvykle nechodí po jedné a „když se daří, tak se daří“. Po panice kolem USDC přišlo oznámení hacku za 195 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), což je zatím největší hackerský útok roku 2023.

Flash loan

Princip „flash loan“ spočívá v tom, že uživatel si může vypůjčit velkou sumu peněz bez potřeby jakéhokoli zajištění. Nemusí mít kryptoměny, které by sloužily jako záruka, ale musí vypůjčené peníze vrátit do určitého časového limitu (v řádu sekund). Pokud uživatel nedokáže vrátit půjčku včas, transakce se automaticky zruší.

Vše probíhá v rámci jedné transakce, takže pokud uživatel peníze nevrátí, tak si je ani nepůjčí. Může to znít divně a v klasickém finančním světě to nemá obdobu, ale v krypto světě to funguje.

Protokol pro neúčelové půjčky založený na ethereu totiž neodolal útoku při takzvané bleskové půjčce (flash loan) a neznámému útočníkovi se podařilo ukrást miliony dolarů v kryptoměnách DAI, staked Ether (StETH) a wrapped Bitcoin (WBTC).

Na kryptu je úžasné to, že přesně víme, kde se ukradené prostředky nacházejí a můžeme se na ně i podívat, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. Pokud se chcete pokochat, tak po útoku ležely peníze na těchto adresách (a v době psaní článku na dvou stále leží):

Brave umožňuje uživatelům prodávat kryptoměny

Webový prohlížeč Brave zaměřený na ochranu soukromí minulý týden oznámil zavedení nové funkce, která uživatelům umožňuje nejen nakupovat kryptoměny, ale nově je také prodávat za fiat měny, aniž by museli opustit integrovanou peněženku Brave Wallet.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

„Po nedávných událostech, kdy centralizované burzy nenakládaly s prostředky zákazníků zrovna nejlíp, je důležitější než kdy jindy nabízet bezpečné a snadno spravovatelné self-custody,“ uvedla společnost v příspěvku oznamujícím novinku.

Brave je alternativou k mainstreamovým prohlížečům jako jsou Chrome od Googlu nebo Edge od Microsoftu a cílí na uživatele dbající na ochranu svého soukromí. Ve výchozím nastavení blokuje reklamy a sledovací kódy na stránkách a také disponuje vlastní měnou BAT, kterou odměňuje uživatele za to, že prohlížeči dovolí zobrazovat reklamy. Od května loňského roku je součástí prohlížeče i krypto peněženka Brave Wallet.

Co myslíte, kdy se dočkáme krypto peněženek v Chromu nebo Edge?

Influenceři propagující FTX mají problém

Proti influencerům propagujícím na Youtube burzu FTX byla podána hromadná žaloba, která požaduje jednu miliardu dolarů (přes 22 miliard korun), protože „propagovali krypto podvod FTX, aniž by zveřejnili, že za to dostávali odměnu“.

Satoshi Nakamoto
Spoluzakladatel největší české kryptoměnové burzy Coinmate. Vystudoval VŠE, magisterský obor získal v oboru mezinárodní obchod. O bitcoin se začal s obchodním parťákem Danielem Houškou zajímat už v roce 2011, po několika letech si otevřeli vlastní burzu. Má taky zkušenosti z IT a pomohl rozjet několik startupů zaměřených na inovaci ve finančnictví.Istvan Csak / Shutterstock.com

Kdo je Satoshi Nakamoto? Odhalujeme identitu tajemného tvůrce bitcoinu

Vynálezce bitcoinu, vystupující pod jménem Satoshi Nakamoto, se před dvanácti lety úplně odmlčel. Od té doby se spekuluje, jaké je jeho pravé jméno. Kdo by tedy mohl být tou tajemnou osobou, která stojí za největší světovou kryptoměnou? A není nakonec lepší to nevědět?

Žaloba míří na osm youtuberů a společnost Creators Agency, která se starala o propagaci FTX. Vytýká jim, že „ačkoli FTX žalovaným bohatě platila za propagaci značky a povzbuzování svých odběratelů k investicím, žalovaní nezveřejnili povahu a rozsah svých sponzorských smluv, plateb a odměn, které za to dostávali“.

Žaloba dále tvrdí, že poškození zakoupili na základě informací od youtuberů od FTX neregistrovaný cenný papír ve formě YBA (výnosový účet), přičemž takto poškozených jsou dle žalobců „tisíce, ne-li miliony po celém světě“.

V žalobě se také uvádí, že Komise pro cenné papíry v USA už v roce 2017 varovala, že pokud se zjistí, že výnosové účty jsou cennými papíry, osoby, které je propagují, mohou být stíhány za propagaci neregistrovaného cenného papíru. 

Instagram končí s NFT

V loňském roce se zdálo, že Meta hodně sází na NFT a přímo Mark Zuckerberg na konferenci South by Southwest v Austinu oznamoval, že do Instagramu přibude podpora NFT. Nová funkce byla však zpřístupněna pouze vybrané skupině uživatelů a na masivnější rozšíření už nedojde, protože ani ne rok poté, co se Meta poprvé pochlubila svými velkolepými plány, od NFT ustupuje.

Vlastníte nějaké NFT?

Podle oznámení na Twitteru ukončuje technologický gigant svou iniciativu v oblasti digitálních sběratelských předmětů, „aby se zaměřil na jiné způsoby podpory tvůrců, lidí a podniků“. V oznámení nechybí ani zdůraznění, že nešlo o vyhozené peníze: „Naučili jsme se spoustu věcí, které budeme moci uplatnit v produktech, které nadále budujeme na podporu tvůrců, lidí a podniků v našich aplikacích, a to jak dnes, tak v metaversu.“

Dodejme, že Meta utrpěla v posledním čtvrtletí roku 2022 dosud největší ztrátu ve své divizi metaverse Reality Labs. Provozní ztráta dosáhla výše 4,28 miliardy dolarů (asi 94 miliard korun), čímž se celková ztráta za rok 2022 zvýšila na astronomických 13,72 miliardy dolarů (302 miliard korun).

Rychlovka na konec: Vývojáři etherea se dohodli, že dlouho očekávaný upgrade s kódovým označením Šanghaj se uskuteční 12. dubna. Zhruba po půl roce od přechodu na Proof of Stake by se tak do etherea měla dostat funkce, která umožní vybrat stakované ethery z validátorů. Dosud to není možné.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
20
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainethereumInstagramkryptoměnysociální sítě

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo