Kdo je Satoshi Nakamoto? Odhalujeme identitu tajemného tvůrce bitcoinu

Tomáš Krause
Tomáš Krause
16. 3. 2023
 11 817

Vynálezce bitcoinu, vystupující pod jménem Satoshi Nakamoto, se před dvanácti lety úplně odmlčel. Od té doby se spekuluje, jaké je jeho pravé jméno. Kdo by tedy mohl být tou tajemnou osobou, která stojí za největší světovou kryptoměnou? A není nakonec lepší to nevědět?

Kdo je Satoshi Nakamoto? Odhalujeme identitu tajemného tvůrce bitcoinu
Identitu Satoshiho Nakamota stále neznáme. Není to tak nakonec lepší? (ilustrační foto) / Zdroj: Istvan Csak / Shutterstock.com

Je to pár týdnů, co Australan Craig Wright prohrál další soudní spor o to, že je tvůrcem hlavní kryptoměny světa. Je taky jediným člověkem na světě, kdo o sobě veřejně prohlašuje, že se za identitou Satoshi Nakamoto skrývá. Že je skutečným Satoshi, ale věří zřejmě jen on sám. 

Pak ale existuje spousta „podezřelých“, kteří to sice popírají, ale Satoshim by být mohli. O koho se jedná? A chceme opravdu vědět, kdo Satoshi Nakamoto je? Pojďme se podívat na to, co o tajemném tvůrci bitcoinu víme. Nejdřív ale trocha historie a nutného kontextu.

V polovině prosince 2010 napsal na Bitcointalk poslední příspěvek a o čtyři měsíce později se odmlčel navždy.

Kdo je Satoshi Nakamato – co víme

Satoshi Nakamoto je člověk, který vytvořil bitcoin a až do roku 2011 se svými příznivci a kolegy vývojáři intenzivně komunikoval prostřednictvím e-mailu a na fóru Bitcointalk. V polovině prosince 2010 ale napsal na Bitcointalk poslední příspěvek a o čtyři měsíce později, přesně 23. dubna 2011, se odmlčel navždy.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A máme i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

„Přešel jsem k jiným věcem. Je to v dobrých rukou Gavina a všech ostatních,“ napsal Nakamoto v e-mailu vývojáři bitcoinu Mikeovi Hearnovi. Pak už se nikdy neozval.

Od té doby se datuje i snaha odhalit, kdo se za jménem Satoshi Nakamoto skrýval, respektive skrývá. A je to vůbec jedna osoba, nebo je to celý tým odborníků? A je vůbec žádoucí, aby svět věděl, kdo to je?

Jediné informace, které o sobě Satoshi Nakamoto sdělil, je rok narození 1975 a místo původu Japonsko. Kromě toho máme ještě indicie, že Satoshi žije (nebo žil) v časovém pásmu UTC−05:00 či UTC−06:00, což odpovídá východní části severní Ameriky, části Střední Ameriky, Karibiku a Jižní Ameriky. Toto zjištění vyplývá z analýzy časů, kdy Satoshi komunikoval (samozřejmě za předpokladu, že nekomunikoval v noci a nespal ve dne).

Szabo je Američan maďarského původu, který už dávno před bitcoinem přemýšlel o jiné digitální měně a nazval ji Bit Gold.

Kdo je Satoshi Nakamoto – nejčastěji zmiňovaní kandidáti

A kdo je tedy nejčastěji zmiňován jako možný Satoshi? Shromáždili jsme všechny diskutované kandidáty a jejich medailonky. Pojďme si je představit.

Dorian Satoshi Nakamato
V roce 2014 byla v časopise Newsweek zveřejněna fotka staršího pána, jehož pravé jméno znělo Dorian Satoshi Nakamato. Shoda jmen, povolání matematika a IT specialisty vedly autora článku ke spojení těchto dvou osobností. Dorian byl odhalením značně překvapen a rezolutně popřel, že by byl právě on byl ten Satoshi.

Newsweek tvrdil, že mezi Satoshim Nakamotem a Dorianem Nakamotem existuje několik podobností. Například oba údajně zastávali libertariánské názory a měli japonský původ. Dorian vystudoval fyziku na Kalifornské polytechnice a pracoval na utajovaných obranných projektech.

Autor článku také tvrdil, že mu Nakamoto řekl, že se už na bitcoinu nepodílí a že ho předal jiným lidem. Dorian Nakamoto později veřejně vystoupil (jak můžete vidět na videu výš), citát popřel a tvrdil, že otázku špatně pochopil a že s bitcoinem nemá nic společného.

Craig Wright
Lidé „podezřelí“ z toho, že by mohli být Satoshim Nakamotem, většinou toto tvrzení popírají nebo nekomentují. To však není případ Australana Craiga Wrighta. V prosinci 2015 sepsal časopis Wired Wrightův profil, v němž tvrdil, že „získal dosud nejsilnější důkaz o skutečné identitě Satoshiho Nakamota“. Důkazní materiál Wired sestavil z odkazů na článek o kryptoměnách na Wrightově blogu, který se objevil několik měsíců předtím, než se začal šířit bitcoinový whitepaper.

Kromě toho unikly i e-maily a korespondence s Wrightovým právníkem, které odkazovaly na „P2P distribuovanou knihu“ a unikly i přepisy schůzek s právníky a daňovými úředníky, které citovaly jeho slova: „Snažil jsem se ze všech sil skrýt skutečnost, že bitcoin provozuji od roku 2009. Myslím, že na konci tohoto procesu se to dozví půlka světa, sakra.“

Tato tvrzení byla ale brzy zpochybněna. Wired v dalším článku upozornil na několik nesrovnalostí v tomto příběhu a proti Wrightovi vystoupil dokonce i spoluzakladatel etherea Vitalik Buterin, který ho veřejně označil za podvodníka. Wright se tím ale nenechal rozhodit a nadále o sobě tvrdí, že je Satoshi Nakamoto. Jen mu to nikdo nevěří.

Nick Szabo
Nick Szabo je počítačový inženýr a vědec. Připisuje se mu zásluha na průlomovém konceptu inteligentních smluv v článku z roku 1996. A dost lidí si myslí, že právě on by mohl být Satoshi Nakamato. Na rozdíl od Wrighta to ale on sám popírá. 

Szabo je Američan maďarského původu, který už dávno před bitcoinem přemýšlel o jiné digitální měně a nazval ji Bit Gold. Popsal ji jako „protokol, pomocí něhož by bylo možné online vytvářet nepřevoditelné nákladné bity s minimální závislostí na důvěryhodných třetích stranách“. Jedná se o podobný koncept jako u bitcoinu, kdy sít počítačů bez centrální autority ověřuje a potvrzuje transakce.

Koncept měny detailněji rozpracoval na svém blogu údajně koncem roku 2008. Podle jiných indicií pochází ale text už z roku 2005 a celá myšlenka je hodně podobná whitepaperu bitcoinu. Navíc lingvistická analýza textů napsaných Szabem a Nakamotem vykazuje podezřelou podobnost.

Dominic Frisby ve své knize Bitcoin: The Future of Money uvádí, že se radil s odborníkem na stylometrii, který dospěl k závěru, že Szaboův styl psaní je podobný známým Satoshiho textům.

Kdo je podle vás Satoshi Nakamoto?

Hal Finney
Americký programátor a první člověk, který obdržel bitcoiny od Satoshiho Nakamota, je už bohužel po smrti. Finney sice popíral, že by byl Satoshi Nakamoto, ale spolupracoval s ním na vývoji bitcoinu. Zajímavou shodou náhod je, že Finney žil pouze několik bloků od Doriana Nakamota.

Gavin Andresen
Americký softwarový vývojář, který se stal hlavním vývojářem bitcoinu poté, co se Satoshi Nakamoto v roce 2011 stáhnul do ústraní. Andresen tvrdí, že se se Satoshim opravdu setkal, ale dodnes neví, kdo se skrývá pod touto identitou.

Wei Dai
Tvůrce kryptografického protokolu B-money, který se řadí mezi předchůdce bitcoinu. „Já, Wei Dai a Hal Finney jsme byli jediní lidé, o kterých vím, že se jim myšlenka bitcoinu (nebo v Daiově případě jeho příbuzná myšlenka) líbila natolik, aby se jí věnovali v nějakém významnějším rozsahu,“ řekl Szabo. Sám Dai však vliv B-money na bitcoin zpochybňuje.

Spekuluje se o tom, že jde o skupinu lidí z NSA a že byl bitcoin vytvořen jako projekt v rámci této americké vládní agentury.

Co když Satoshi není jedna osoba?

Další teorie se zaměřují na možnost, že Satoshi Nakamoto není jedna osoba, ale skupina lidí. Za důkaz je občas považováno to, že v bitcoinovém whiteppaperu se často píše v množném čísle „my“ („Námi navrhované řešení…“).

Spekuluje se tak například o tom, že jde o skupinu lidí z NSA (National Security Agency, Národní bezpečnostní agentura) a že byl bitcoin vytvořen jako projekt v rámci této americké vládní agentury. Nebo že ho vytvořila skupina lidí spojených s Wall Street s cílem nahradit tradiční bankovní systém.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Další pátrači se s tím už moc nemažou: prostě si myslí, že jde o blíž nespecifikovanou skupinu Japonců.

Pravdou nicméně zůstává, že vzhledem k tomu, že bitcoin byl vytvořen jako decentralizovaná síť bez centrálního řízení a vlastnictví, není pro její úspěšné fungování nezbytně nutné znát skutečnou identitu Satoshiho Nakamota.

Jakmile se cena bitcoinu začne blížit ke 160 tisícům dolarů za jeden bitcoin, začne se Satoshi blížit k pozici nejbohatšího člověka planety.

Není lepší nevědět?

Fakt, že Satoshi zůstává neznámý, také přispěl k nádechu tajemna okolo vzniku bitcoinu. A je to vlastně součást jeho úspěšného marketingu. To, že bitcoin už nemá svého otce zakladatele, respektive že se odmlčel a nikdo neví, kdo to je, kde je a zda vůbec ještě žije, je možná to nejlepší, co se mohlo bitcoinu i jeho tvůrci přihodit.

Bitcoin
Shutterstock

Zákaz bitcoinu je chiméra, stát bude spíš parazitovat. Historie ukazuje proč

Zakázat Bitcoin je prakticky nemožné. Ekonomické zákony povedou k tomu, že bitcoin dlouhodobě převládne jako nejpopulárnější způsob spoření; to však neznamená, že se stát vzdá svého peněžního monopolu bez boje. Bystřejší mozky establishmentu se pokusí vyjít z probíhajících peněžních turbulencí neporaženi. Přinášíme vám exkluzivní ukázku z chystané knihy Josefa Tětka.

Je sice pravda, že i kdyby Satoshi Nakamoto dál komunikoval a do kódu bitcoinu přispíval, nemohl by ho nijak změnit, pokud by se na tom neshodla komunita. Nikdo by na něho nemohl „zakleknout“ a donutit ho bitcoin vypnout.

Přesto by ale otec zakladatel mohl být potenciálním problémem – spousty lidí by k němu vzhlížely jako k polobohu a mohlo by se jednoduše stát, že jeho příspěvky by byly do bitcoinu nekriticky zařazeny, i kdyby nebyly dostatečně dobré, a naopak některá vylepšení, která dnes běžně v bitcoinové síti používáme, by třeba vůbec nevznikla, protože by je Nakamoto zakladatel neshledal žádoucími.

Nehledě na to, že legenda o otci zakladateli, který dal světu geniální vynález a zmizel, dělá z bitcoinu to, čím je. A odlišuje ho od tisíců kopií a pokusů o „lepší“ bitcoin, za kterými vždy stojí nějací zakladatelé s víc či míň počestnými úmysly.

A pokud je Satoshi jedna osoba a stále někde žije, vůbec se nelze divit tomu, že nechce, aby se o něm cokoliv vědělo. Určitě by byl jako obrovská celebrita neustále pod drobnohledem novinářů a mohl by být i pod dohledem a tlakem států a jejich vlád (byť fakticky s bitcoinem nic udělat nemůže a na jeho provoz by měl nulový vliv).

Další „nepříjemností“ je, že se má za to, že Satoshi stále kontroluje něco mezi 750 000 a 1 100 000 bitcoinů, což dělá při ceně 25 tisíc dolarů za jeden něco mezi 18 a 27 miliardami dolarů (asi 396 až 594 miliard korun) a jde tak zhruba o pět procent veškerých bitcoinů, které kdy budou existovat. Myslíte, že s tímhle na krku se dá vést normální klidný život? Pro srovnání – aktuálně nejbohatší člověk planety Bernard Arnault má jmění asi 172 miliard dolarů (3,8 bilionu korun). Jakmile se cena bitcoinu začne blížit ke 160 tisícům dolarů za jeden bitcoin, začne se Satoshi blížit k pozici nejbohatšího člověka planety.

Neznalost identity Satoshiho Nakamota také chrání jeho (nebo jejich) osobní bezpečnost. A chrání v podstatě i samotný bitcoin.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
44
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

Bitcoinblockchaindigitální měnakryptoměnySatoshi Nakamototechnologie

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo