Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pád Silicon Valley Bank. Jak číst krach jedné z top bank a je na místě panika?

Timur Barotov
Timur Barotov
13. 3. 2023
 8 835

Krach Silicon Valley Bank (SVB) s sebou ve světle vysokých úrokových sazeb nese pachuť z krize 2008. Její pád zasáhl banky po celém světě. Je ale na místě bát se nové krize?

Pád Silicon Valley Bank. Jak číst krach jedné z top bank a je na místě panika?
Spustí pád Silicon Valley Bank novou celosvětovou krizi? (ilustrační foto) / Zdroj: Neirfy / Shutterstock.com

Silicon Valley Bank (SVB), která je dceřinou firmou SVB Financial Group, se minulý týden stala středem pozornosti. Ukázalo se, že banka nemá dost prostředků na obsluhu zvýšeného počtu požadavků na výběr likvidity. A v pátek pozdě věčer středeoevropského času nakonec SVB zkrachovala.

Banka přitom patřila mezi top 20 bankovních institucí v USA a neporušovala žádné regulace ani předpisy.

SVB se specializovala na bankovní služby pro venture kapitál, neboli financování startupů. Mezi klienty banky v roce 2022 podle SVB patřilo 44 % všech venture startupů ve Spojených státech. Příkladem mohou být firmy jako Roku, Circle, BlockFi, Roblox, Rocket Lab a další.

Problém jménem růst sazeb

Jinými slovy, půjčený kapitál banky patří mezi ty rizikovější a její model nesl úspěch v době nízkých úrokových sazeb. Nastalá situace je pak pravděpodobně výsledkem nedostatečného risk managementu SVB a rekordního tempa růstu úrokových sazeb Fedu. Velkou část aktiv SVB totiž tvoří vládní dluhopisy Spojených států s dlouhou durací, které byly nakoupeny ještě před tím, než Fed začal zvedat úrokové sazby.

Co je to Venture kapitál
Ascannio / Shutterstock.com

Lesk a bída venture kapitálu. Proč se ruleta kasina na steroidech zastavila?

Nejbohatší pramen financování (nejen) technologického vzestupu Západu prakticky vyschl: investoři se zálibou ve vysokém stupni rizika se najednou bojí. Nelitujte je, mohou si za to sami. Horší je, že na to dlouhodobě doplácíme všichni.

Vlivem vyšších sazeb a inflace se ovšem cena těchto dluhopisů ostře propadla, čímž se násobně zmenšila i rozvaha samotné SVB. Kvůli nedávnému tlaku na výběr hotovosti pak byla SVB nucena ve středu prodat všechny tyto dluhopisy a realizovat tak obrovskou ztrátu 1,8 miliardy dolarů (bezmála 40 miliard Kč). Následně také oznámila, že plánuje navýšit vlastní kapitál o víc než 2,2 miliardy dolarů (asi 49 miliard Kč), aby byla schopna obsloužit klienty. A to prodejem vlastních akcií.

Den nato se ale ukázalo, že SVB pro toto financování nedokázala najít kupce. To už její akcionáři nedokázali strávit. Akcie SVB se v reakci propadly o šedesát procent během středy a čtvrtka a o dalších šedesát procent v předobchodní fázi předtím, než bylo obchodování s akciemi v pátek zastaveno americkým regulátorem. Jedná se tak o největší krach bankovní instituce od roku 2008.

Globální finanční trhy a bankovní instituce se v reakci na pád SVB ke konci minulého týdne otřásly. Investoři se začali v menším až středním měřítku těchto akcií zbavovat. SVB je nyní pod správou vládní Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), která zaručuje klientům banky navrácení depozitů do 250 000 dolarů (přes 5,5 milionu Kč). Velká část klientů SVB ale neměla většinu svých vkladů pojištěných.

Klíčem je postoj vlády

Otázkou tedy je, jak se k tomu postaví vláda. Podle nedělního vyjádření ministryně financí Spojených států to vypadá, že klientská depozita budou vyplacena pouze z prodeje majetku banky. Klienti se tak pravděpodobně nedočkají vládní pomoci a část svých depozit ztratí.

Lidé dostanou peníze zpět

Nervozitu na finančních trzích se už vláda USA snaží aktivně mírnit. Prezident USA Joe Biden v pondělí ujistil Američany, že jejich vklady budou k dispozici, informovala agentura ČTK. Ve shodě s ministryní financí, centrální bankou a dalšími dotčenými institucemi také ujistil, že na odškodnění nebudou použity žádné peníze daňových poplatníků. Týkat se to má i newyorské banky Signature Bank, která padla právě v reakci na krach SVB. Regulační orgány v čele s Fed mezitím pracují na scénářích, jak dopad krachu SVB na další regionální banky zmírnit; oznámily například vznik nového fondu, který má postiženým bankovním institucím poskytovat jednoleté půjčky za zvýhodněných podmínek.

Velkou část depozitů se pravděpodobně podaří obnovit, neboť SVB skutečně vlastní hodnotná aktiva. Ovšem obnova depozitů nad garantovaných 250 000 dolarů (což měla většina klientů banky) bude trvat delší dobu, dokud se nepodaří najít kupce pro aktiva společnosti. Zda se klienti dočkají zbytku svých depozit, je tak v rukou vládních představitelů.

Na jedné straně jsou argumenty pro vyplacení klientů bank z peněz daňových poplatníků, neboť ty za krach banky nemohou. Dále se argumentuje, že pokud tyto společnosti přijdou o svůj kapitál, může to být v neprospěch mnoha startupových společností a ty nakonec mohou zaniknout. To by nebylo dobré pro budoucnost Spojených států, neboť tyto firmy jsou motorem inovací.

Na straně druhé argumentují odpůrci státního zásahu, kteří volají po spravedlnosti a obávají se morálního hazardu v případě, že se vláda rozhodne zakročit a všem společnostem bude garantovat jejich depozita. Pokud totiž vláda pokaždé zakročí, jakou mají banky a klienti motivaci chovat se ohleduplně? Ministryně financí Spojených států Janet Yellenová první variantu v nedělním projevu vyloučila s tím, že se neopakuje situace z roku 2008. Nicméně zmínila, že se budou snažit pomoci klientům banky, bez bližších specifikací, které prý nemohla zmínit.

Akcionáři společnosti tak pravděpodobně budou nést největší ztráty a vládní pomoci se nedočkají. Mezi majoritní akcionáře SVB patří mimo jiné i The Vanguard Group, Blackrock Inc. a JPMorgan Chase & Co.

Krach SVB a nová krize?

Analytici z Wall Street ovšem uklidňují, že je nepravděpodobné, že by se tyto potíže rozšířily do celého bankovního systému. Většina bank nepodniká s takto rizikovým kapitálem a obzvlášť ty největší bankovní instituce podléhají rigorózním stress testům. Rozvahy větších bank jsou také víc diverzifikované a nejsou tedy tolik ovlivněné silnou ztrátou hodnoty v jednom segmentu.

Bojíte se krize vyvolané pádem SVB?

Menší banky jsou ovšem méně regulované, a tak riziko neočekávaných ostře negativních událostí u těchto bank je pravděpodobnější. Obzvlášť u těch, u kterých velkou část rozvahy tvoří aktiva, která ztratila na hodnotě, aniž by se to zřetelně projevilo v účetnictví firmy.

Vina tak pravděpodobně leží v rukou managementu banky, kdy takové situaci mohli předejít důslednějším risk managementem a konzervativnějším přístupem ke kapitálu ve světle ostře rostoucích sazeb.

Kam dál? Komentáře na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
53
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Timur Barotov

Timur Barotov

Analytik kapitálových trhů ve společnosti BHS. Dříve působil jako konzultant pro oblast fúzí a akvizic ve společnostech Moore Global a BDO. Vystudoval Institut ekonomických strudií při Fakultě sociálních... Více

Související témata

bankovní krizebankykomentářkrachkrizeLehman Brothers
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo