Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoiny ze Silk Road na prodej a do NFT vstupuje těžká váha. Týden v kryptu #22

Tomáš Krause
Tomáš Krause
11. 3. 2023
 5 502

Končí velká kryptobanka Silvergate, americké úřady se asi chystají prodávat zabavené bitcoiny a zákazníci Mt. Gox musí zase počkat. Amazon spustí vlastní NFT tržiště a Grayscale se přiblížil k transformaci na bitcoinové ETF. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoiny ze Silk Road na prodej a do NFT vstupuje těžká váha. Týden v kryptu #22
Na trh se možná vrátí podstatná část bitcoinů, cenu mince to může poslat výrazně dolů (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Kryptobanka Silvergate končí

To, co jsem naznačoval už minulý týden, se stalo skutečností: kalifornská kryptobanka Silvergate končí. V prohlášení na jejím webu stojí, že „s ohledem na nedávný vývoj v odvětví a v oblasti regulace se společnost Silvergate domnívá, že řádné ukončení činnosti banky a její dobrovolná likvidace jsou nejlepší cestou“.

Oznámení o konci banky přišlo pár dní poté, co přiznala, že nestihne termín pro podání výroční zprávy americké Komisi pro cenné papíry (SEC). Současně však upozornila na neutěšené výsledky za čtvrté čtvrtletí.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Pravidelnému čtenáři Týdne v kryptu asi není třeba připomínat, že banka měla vazby na zkrachovalou burzu FTX. Právě její pád loni v listopadu odstartoval i problémy Silvergate.

Zatímco ale na první oznámení problémů Silvergate reagoval bitcoin poměrně velkým propadem, když během jediné hodiny ztratil zhruba pět procent hodnoty, na definitivní konec banky bezprostředně nereagoval prakticky vůbec.

Bitcoiny ze Silk Road na prodej 

Víc než padesát tisíc bitcoinů v celkové hodnotě přes miliardu dolarů (přes 22 miliard korun) bylo přesunuto z několika peněženek spojených se zátahem na darknet Silk Road na nové adresy. Podle údajů analytické firmy PeckShield on-chain byly provedeny tři převody z peněženek amerických orgánů. V těchto peněženkách se nacházelo téměř 51 000 BTC zabavených americkými agenturami z tržiště Silk Road v listopadu 2021.

Bitcoiny se přesunuly na tři různé adresy. Z těchto tří převodů se zdá, že většina z nich je interních, ale přibližně 9 861 BTC bylo odesláno na burzu Coinbase. To může naznačovat, že se je americké úřady chystají prodat.

Ač na Coinbase odešla pouze malá část z 50 000 BTC, pohyb bitcoinů v hodnotě miliard dolarů na peněženkách amerických úřadů vyvolal logicky vzrušené reakce a dohady. Pokud by totiž úřady opravdu začaly prodávat tyto bitcoiny, mohlo by to poslat cenu dolů.

Silk Road byl první moderní darknet. V roce 2011 ho spustil Američan Ross Ulbricht pod pseudonymem Dread Pirate Roberts. Tržiště jako jedno z prvních přijímalo platby v bitcoinech a pomohlo tak zpopularizovat používání kryptoměn.

Výplata klientů Mt. Gox opět odložena

Výplata klientů vykradené a zkrachovalé burzy se naposledy odložila v lednu a nyní se odkládá znovu. Začít přitom měla už v pátek, ale insolvenční správce Mt. Gox se rozhodl posunout termín výplaty na 6. dubna 2023 a dodal, že soud posunutí termínu povolil.

Tak, nebo tak, klienti burzy nebudou vyplaceni naráz, ale zhruba během půl roku. Nejnovější termín je tedy od 6. dubna do 30. října 2023.

Proč jde o tak sledovanou událost? Protože krach burzy Mt. Gox patří k nejčernějším událostem bitcoinové historie. Burza přišla při hacku v roce 2014 téměř o 750 000 zákaznických bitcoinů a asi o 100 000 vlastních bitcoinů, což dohromady dělalo sedm procent všech existujících mincí.

Bitcoin
Shutterstock

Zákaz bitcoinu je chiméra, stát bude spíš parazitovat. Historie ukazuje proč

Zakázat Bitcoin je prakticky nemožné. Ekonomické zákony povedou k tomu, že bitcoin dlouhodobě převládne jako nejpopulárnější způsob spoření; to však neznamená, že se stát vzdá svého peněžního monopolu bez boje. Bystřejší mozky establishmentu se pokusí vyjít z probíhajících peněžních turbulencí neporaženi. Přinášíme vám exkluzivní ukázku z chystané knihy Josefa Tětka.

V době krachu burzy měly hodnotu asi 473 milionů dolarů (okolo 12 miliard korun). Dnes mají tyto bitcoiny cenu okolo 17 miliard dolarů (374 miliard korun). Část ukradených mincí se podařilo získat zpět a konkurzní správce jich má k dispozici 142 000. A právě tyto bitcoiny by měly být použity na odškodnění a panuje obava, že odškodnění klienti je budou chtít okamžitě prodat.

Asi netřeba dodávat, že by tím opět šla cena bitcoinu dolů. Jak to ale celé dopadne, si budeme muset ještě minimálně měsíc počkat.

Amazon údajně spustí vlastní NFT tržiště

Gigant Amazon je možná o krok blíž ke vstupu do oblasti NFT, kde chce konkurovat společnostem Blur a OpenSea. Už 24. dubna se údajně chystá spustit své vlastní NFT tržiště. Yahoo Finance uvádí, že nový Amazon NFT Marketplace bude nabízet 15 kolekcí NFT, které budou zpočátku k dispozici jen zákazníkům v USA. Očekává se ale, že Amazon službu rozšíří i do dalších zemí.

Jednou z nejzajímavějších funkcí tržiště by mohla být možnost propojit NFT s fyzickým zbožím doručovaným uživatelům až domů. Sběratelé by mohli k nákupu NFT používat kreditní karty a dostávat výrobky domů stejně jako při běžném nákupu.

Cílem Amazonu je zjednodušit nákupy NFT a odstranit složitost světa kryptoměn, což by mělo uživatelům umožnit experimentovat s NFT, aniž by rozuměli jejím technickým detailům. Jako první by se mělo k novému tržišti dostat zhruba 167 milionů předplatitelů služby Prime.

Rýsuje se bitcoinové ETF od Grayscale?

Společnost Grayscale není v úplně nejlepší formě a od krachu FTX se spekuluje o tom, že má velké problémy. Její fond fungující jako „šedé“ bitcoinové ETF se sice už neprodává se slevou 50 % jako na konci roku 2022, ale stále to není žádná sláva

Grayscale se už hodně dlouho snaží, aby byl její bitcoinový fond převeden na plnohodnotné bitcoinové ETF (Exchange Traded Fund neboli burzovně obchodovaný fond) regulované SEC. Pokud by se to povedlo, výrazně by stoupla důvěra investorů a mohlo by to přilákat nové.

Nyní se zdá, že Grayscale není úplně bez šance. Společnost se v úterý obrátila na soud s argumentem, že zamítnutí její žádosti o ETF ze strany SEC bylo „svévolné“, a sdělila soudnímu senátu, že „žádá, aby ji SEC regulovala“. A zdá se, že soudci jí dávají za pravdu a vyjadřují skepsi k argumentům předloženým SEC; zpochybňují například logiku SEC při rozlišování mezi cenami na spotovém trhu s bitcoiny a cenami na trhu s futures.

Bojíte se pádu bitcoinu?

SEC tak nyní musí pořádně vysvětlit, jak chápe vztah mezi futures na bitcoin a spotovou cenou bitcoinu, protože podle soudního senátu se v 99,9 % případů pohybují společně. Podle názoru SEC se ale 99% korelace nerovná příčinné souvislosti a tvrdí, že toto chování se vztahuje pouze na denní ceny, nikoliv na vnitrodenní ceny. Podle názoru SEC je nesporné, že spotové trhy s bitcoiny jsou roztříštěné, na rozdíl od bitcoinových futures, které se obchodují výhradně na derivátové burze CME.

Zjevný skepticismus soudců vůči postoji SEC poslal v úterý GBTC o 5 % výš.

Rychlovka na konec: Těžaři kryptoměn by mohli platit třicetiprocentní daň z nákladů na elektřinu. Důvodem je to, že „spotřeba energie při těžbě kryptoměn má negativní dopady na životní prostředí a zvyšuje ceny pro ty, kteří s těmito operacemi sdílejí rozvodnou síť“. Pokud tipujete, že tento nápad pochází z pera úředníků Evropské unie, tak jste vedle jak ta jedle. Tohle je nápad Bidenovy administrativy.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
23
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinburzyFTXfutureskrachkryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo