Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když dostanete červenou, požádejte o zálohu, radí šéf úspěšného fintechu

Radim Zelený
Radim Zelený
16. 3. 2023

Firmy schraňují hotovost a čekají, co letos trh přinese, říká Adam Šoukal, zakladatel služby Roger. Za deset let svého působení profinancovala tato fintechová společnost faktury za víc než 21 miliard korun.

Když dostanete červenou, požádejte o zálohu, radí šéf úspěšného fintechu
Adam Šoukal / Zdroj: Roger a.s.

Pomáhat podnikatelům v Česku, aby měli dřív na účtu peníze z vystavených faktur s dlouhou splatností. A umožnit investorům získat zajímavý výnos z toho, že faktury profinancují. Takové plány měl před deseti lety mladý bankéř Adam Šoukal, který opustil práci v londýnském City a začal z kuchyně malého bytu v brněnském „Bronxu“ rozjíždět svůj sen.

„Když jsem dal výpověď, kolegové předpokládali, že si jdu nechat sedřít kůži do Goldman Sachs. Jakmile se dozvěděli, že zakládám vlastní byznys, mysleli si, že jsem se pomátl.“

Další dva roky si říkal, zda to byl opravdu dobrý krok, protože spousta firem měla k jeho konceptu nedůvěru. „Dnes jsem rád, že jsem to zkusil tehdy, když jsem neměl žádné závazky. Teď by se mi z londýnské banky odcházelo hůř,“ směje se Šoukal, v jehož firmě před dvěma lety koupila téměř čtvrtinový podíl Komerční banka.

Letos v létě navíc banka dostane možnost svůj podíl navýšit. Nebo bude mít podnikatel možnost její podíl odkoupit zpět.

 

Zatímco v prosinci 2021 jsme profinancovali miliardu korun, loni za stejný měsíc už to byla miliarda a půl. Objem zboží ale zůstal stejný...

Na trhu tuzemského P2P faktoringu se pohybujete deset let. Na co by se měli podnikatelé v této oblasti letos připravit?

Nerad používám pro financování krátkodobých pohledávek slovo faktoring, protože mi připadá, že tento termín mají lidé spojený s něčím administrativně velmi náročným, zdlouhavým a drahým. Vzhledem k technologickému vývoji přitom dnes většinu faktur čte počítač a převedení peněz na klientův účet trvá hodiny, ne dny jako předtím.

Kdo je Adam Šoukal

Adam Šoukal, Roger
Roger

Je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval pro PwC a pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je nadšencem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi. Ve volném čase se věnuje cyklistice, kitesurfingu, lyžování a rodině.

Co se týče výhledu na letošek, přicházející recese bude poptávce po našich službách nahrávat. Už nyní vidíme, že firmy se připravují na menší poptávku a chtějí tento čas využít k investicím do chytrých řešení. Někdo instaluje laserové prvky do výroby, jiný řeší logistiku, aby mohla být výroba rychlejší a přesnější. A my řadu těchto inovací financujeme.

Recese tu ale ještě není. Například loni v září byl v Česku snad nejmenší počet firemních insolvencí za posledních 11 let. Návrhy do insolvence přitom často přicházejí s víc než ročním zpožděním od doby, než by bylo vhodné k nim přistoupit, takže jestli se loni začalo někomu špatně dařit, poznáme to až letos před prázdninami.

Základním palivem podnikání je hotovost. Jak s ní nyní podnikatelé v Česku zacházejí?

Informace máme ze sektoru služeb a e-commerce, které financujeme nejvíc. Zatímco v prosinci 2021 jsme profinancovali miliardu korun, loni za stejný měsíc už to byla miliarda a půl. Objem zboží ale zůstal stejný, takže z toho je poznat, že chování firem se změnilo a chtějí si hotovost držet. Může to být proto, že to vypadá dobře na výsledovce, ale spíš si myslím, že firmy chtějí být připravené na krizi, ve které mohou peníze potřebovat, nebo na příležitost něco levně nakoupit.

Větší poptávka po našich službách každopádně přinese i zvýšený objem nesplácených pohledávek. Udělali jsme proto řadu opatření, abychom rizika snížili – faktury v řádu milionů rozdělujeme do stovek investičních příležitostí, aby si v případě nesplácení nevytáhl jeden investor černého Petra. Navýšili jsme i povinný poplatek do rezervního fondu z deseti na patnáct procent, který se platí ze získaného úroku. Pečlivěji taky kontrolujeme faktury, zda nevykazují známky možného podvodu.

U bankovního faktoringu se většinou setkáte s požadavkem, že musíte ročně postoupit minimální objem faktur. U Rogera financujete, když právě potřebujete...

Rychlejší proplácení faktur nabízí v Česku řada firem. V čem je Roger jiný?

Při práci s fakturami používáme takzvanou elektronickou výměnu dat, díky níž získáme perfektní digitální stopu práce na faktuře. V minulosti jsme měli řadu konkurentů, kteří ale fungovali pár let a skončili. Namnožily se jim pokusy o podvod, které logicky přijdou, když nemáte faktury dobře zdokumentované.

Tento model fungování jsme zavedli až po dvou letech provozu naší firmy a svým způsobem nás to zachránilo. Na začátku jsme si totiž mysleli, že budeme financovat faktury kolem milionu korun, brzo se ovšem ukázalo, že průměrná výše financované faktury činí méně než sto tisíc. Kdybychom ale pálili spoustu času na malých fakturách, neuživili bychom se. Proto jsme se v roce 2015 dohodli s brněnskou firmou Grit a ta nám pomohla celý proces zdigitalizovat. Zároveň jsme se majetkově propojili a trh „zamkli“ pro spoustu jiných hráčů.

Faktury proplácejí rychleji i bankovní domy. V čem se vaše nabídka liší?

U bankovního faktoringu se většinou setkáte s požadavkem, že musíte ročně postoupit minimální objem faktur. U Rogera financujete, když právě potřebujete, klientům účtujeme v průměru 1,93 procenta z hodnoty faktury při splatnosti dvou měsíců. Banky si účtují pravidelné paušální poplatky, my žádné nemáme. Naší výhodou může být i flexibilita – schvalovací proces trvá v průměru 24 hodin a do tří dnů má podnikatel peníze na účtu. Navíc si ušetří spoustu času a administrativy s žádostí o financování i s ročními obnovami a předkládáním výkazů, jež u nás nepotřebuje.

Faktoring může být cool, i proto stojí za fintechovou revolucí, říká Stroukal

Investice do faktur neboli faktoring nemusí být taková nuda, jak na první dobrou zní. Stačí mít aplikaci, celý proces zjednodušit a nabídnout zajímavé podmínky. Jeho výhodou je i fakt, že jde o poměrně konzervativní investici. „Lidi teď nehledají spekulativní investice, ale spíš něco, co má výnos,“ říká ve Finmag podcastu Dominik Stroukal, hlavní ekonom Platební instituce Roger.

Loni v létě jste spustili funkci investiční automat, díky které investoři už nemusí procházet aktivní aukce a manuálně zadávat svou nabídku úroků. Co chystáte letos?

Díky získané licenci PSD2 máme nyní spuštěnou novinku, která spočívá v tom, že klientům s Androidem pošleme žádost o platbu do mobilní aplikace a oni ji pouze potvrdí otiskem palce. Nemusí se přihlašovat do svého bankovnictví. Vidíme v takových řešeních budoucnost, protože moderní investory už začíná otravovat, že mají nabitou peněženku na různých platformách a musí je stále přelévat. Budoucnost je v jednom investičním účtu u vaší banky, který spárujete s investičními aplikacemi a přímo v nich budete potvrzovat všechny investice.

Může si investor před investicí nějak ověřit, zda je odběratel dostatečně solventní?

Na svém webu nabízíme službu Roger ověření, která nám generuje víc než polovinu všech internetových návštěv. Klient zadá IČO odběratele a hned vidí zjednodušený rating dotyčné firmy. Když svítí zeleně dobré hodnocení, klidně vystavte fakturu s šedesátidenní splatností. Když údaje o obchodním partnerovi svítí červeně, znamená to, že takovou fakturu financovat nechceme – a v tomto případě radím podnikatelům, ať si report vytisknou, jdou za odběratelem a požádají ho o osmdesátiprocentní zálohu. Obecně se platební morálka v Česku dosud spíš zlepšovala, ale tento trend se obrátí.

Boom přijde u takzvaných reverzních hypoték. Lidé, kteří celý život spláceli hypotéku, si nechají nyní z hodnoty domu či bytu vyplácet přilepšení k důchodu.

Jak se bude dál vyvíjet fintechová scéna?

Fintechové firmy to budou mít stále složitější, protože investoři po nich budou chtít, aby generovaly příjmy a zisk. Bude těžší provozovat fintech, u kterého nebude jasné, za jak dlouho a v jaké výši bude vytvářet výnosy. Můžete mít skvělou službu, ale když klienti nejsou ochotni za ni platit, přijde velké vystřízlivění. Současné vysoké bankovní sazby tvrdě zasáhly služby typu „nakup teď, zaplať později“. Obrovsky jim spadla valuace, protože jejich byznys funguje jinak při nulových sazbách a současných vysokých.

Využili jste někdy faktoringu?

Boom podle mě přijde u takzvaných reverzních hypoték, které jsou už běžné třeba ve Velké Británii. Lidé, kteří celý život spláceli hypotéku, si nechají nyní z hodnoty domu či bytu vyplácet přilepšení k důchodu. A budou mít právo nemovitost užívat až do své smrti. Rozhýbe to trh s nemovitostmi a pomůže zkvalitnit život lidem v neproduktivním věku.

Kde vidíte časem Rogera?

Z malého křehkého byznysu budovaného z kuchyně jsme se dostali do pětky největších firem v Česku, které se tímto byznysem zabývají. Jednou jsem řekl, že budeme největší firmou svého druhu v tuzemsku. A stále mě láká to tam dotáhnout.

Rozhovor vyšel v rámci speciálního projektu magazínu Finmag a Finmag.cz Podnikavé Česko, jehož je Platební instituce Roger partnerem.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

BrandInsightbyznysFaktoringfinancefintechyKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupodnikáníPodnikavé Českorozhovory
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo