Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin není cenný papír a Praha jde do NFT. Týden v kryptu #21

Tomáš Krause
Tomáš Krause
4. 3. 2023
 5 146

Rýsuje se další oběť pádu FTX, Solana netuší, proč došlo k výpadku a podle americké Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) jsou kryptoměny cenné papíry, ale bitcoin ne. Praha bude zachraňovat památky s pomocí NFT a Coinbase končí s BUSD. A co na to Snoop Dogg? Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin není cenný papír a Praha jde do NFT. Týden v kryptu #21
Majitelům Bohemian Muse NFT se otevře přístup k běžně nedostupné nabídce exkluzivních zážitků, jako je například soukromá návštěva Petřínské rozhledny při východu slunce. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Kryptobanka Silvergate v problémech

Zprávou číslo jedna tohoto týdne jsou problémy kalifornské kryptobanky Silvergate. Ta ve středu přiznala, že nestihne termín pro podání výroční zprávy americké Komisi pro cenné papíry (SEC). Banka také upozornila na neutěšené výsledky za čtvrté čtvrtletí, což ihned poslalo cenu jejích akcií dolů o 31 %.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Banka měla vazby hádejte na koho. Ano, na zkrachovalou FTX. Při pohledu na časovou osu problémů Silvergate se zdá, že právě pád FTX byl hlavním spouštěčem jejích problémů. Když se totiž FTX v listopadu 2022 zhroutila, zažila Silvergate masivní run a jen ve čtvrtém čtvrtletí z ní klienti vybrali víc než osm miliard dolarů (176 miliard korun).

Aby se Silvergate udržela nad vodou, propustila 40 % svých zaměstnanců a vzala si několik půjček, včetně úvěru ve výši 4,3 miliardy dolarů (94,6 miliardy korun) od Federal Home Loan Bank. Zda to bude stačit, ukážou pravděpodobně nejbližší dny.

A s problémy Silvergate souvisí podle mnohých analytiků i včerejší propad ceny bitcoinu o pět procent během 60 minut, kdy se z jeho kapitalizace vypařilo 22 miliard dolarů (484 miliard korun).

Solana Foundation neví, co způsobilo výpadek

Solana po velkém výpadku z minulého víkendu stále vyšetřuje, proč síť po aktualizaci na téměř 20 hodin zkolabovala. Během výpadku, který začal minulou sobotu krátce před sedmou hodinou ranní našeho času, nebyla síť schopna zpracovávat transakce a aby bylo možné sít nahodit, museli nejprve validátoři provést downgrade na starší verzi softwaru. Solana se pak rozběhla v neděli ve tři hodiny ráno našeho času.

„Příčina je stále neznámá a aktivně se vyšetřuje,“ napsala nadace v příspěvku na blogu zveřejněném v neděli večer.

Solana má být podle svých vlastních slov rychlejší a levnější alternativou k ethereu, ale kvůli neustálým výpadkům je terčem kritiky i posměchu a mnozí ji předpovídají spíš konec v zapomnění. Cena tokenu SOL se během výpadku propadla asi o šest procent, ale v pondělí se vrátila takřka na stejné hodnoty jako před výpadkem. Zdá se, že víra investorů v lepší zítřky Solany je neochvějná. 

Všechno krypto kromě bitcoinu je cenný papír

Předseda americké SEC Gary Gensler zopakoval, že bitcoin není cenným papírem, ale komoditou spadající do působnosti Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC). Gensler uvedl, že „vše ostatní kromě bitcoinu je cenný papír“, což má významné důsledky pro regulaci kryptoměn a digitálních aktiv ve Spojených státech.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Genslerovo prohlášení odráží dlouhodobý názor SEC, že mnohé kryptoměny a digitální aktiva jsou podle amerického práva cennými papíry.

Definice cenného papíru podle SEC je široká – zahrnuje jakoukoli investiční smlouvu, v níž jednotlivec investuje peníze do společného podniku s očekáváním zisku výhradně z úsilí ostatních. Jinými slovy, pokud je aktivum prodáváno jako investice s očekáváním zisku založeného na úsilí ostatních, bude pravděpodobně považováno za cenný papír.

Jedním z klíčových důsledků Genslerových připomínek je, že mnoho digitálních aktiv může podléhat regulaci SEC. Mohlo by se jednat o počáteční nabídky mincí (ICO), které byly v minulosti hojně kritizovány za nedostatek transparentnosti. Dalším důsledkem je, že burzy, které obchodují s kryptoměnami, by mohly podléhat dohledu SEC. Podle amerického práva se totiž burzy zprostředkovávající obchodování s cennými papíry musí registrovat u SEC a dodržovat řadu předpisů.

Stojí za zmínku, že pro SEC to není nové stanovisko. Už několik let upozorňuje kryptoměnové společnosti, že jejich tokeny by mohly být klasifikovány jako cenné papíry, pokud splňují určitá kritéria.

Gensler tak tímto způsobem v podstatě potvrdil i názor, že bitcoin není krypto.

Praha jde do NFT

Praha jako jedna z prvních metropolí vstupuje do světa NFT a celý výtěžek se chystá vrátit do obnovy kulturního dědictví.

Vyzkoušíte NFT program Prahy?

Praha zkouší vybrat peníze na obnovu památek přímo od turistů, kteří do Prahy ve velkém přijíždějí. Proto se rozhodla nabídnout návštěvníkům a příznivcům možnost, jak se zapojit do péče o národní kulturní dědictví a využije k tomu právě NFT.

Sběratelská kolekce nazvaná Bohemian Muse NFT chce oslovit všechny, kteří chtějí, aby byla Praha uchována i pro budoucí generace. „Sto procent výnosu z prodeje NFT Bohemian Muse půjde přímo na péči o kulturní a národní kulturní památky ve správě Prague City Tourism (PCT),“ říká Jana Adamcová, místopředsedkyně představenstva PCT.

Majitelům Bohemian Muse NFT se otevře přístup k běžně nedostupné nabídce exkluzivních zážitků, jako je například soukromá návštěva Petřínské rozhledny při východu slunce, návštěva běžně nepřístupných prostor Staroměstské radnice či Strahovského kláštera, koncert v jedné z pražských gotických věží nebo ochutnávka vína z pražských vinic v prostředí gorlice na Vyšehradě, kde jsou uchovány originály soch z Karlova mostu.

Zdá se, že v tomto případě by NFT mohlo dávat smysl. Uvidíme, jak se s tím Praha popasuje a zda to neskončí podobně jako mnoho projektů z veřejných peněz, které se velkolepě oznamovaly, ale za pár let bez zájmu skončily v zapomnění.

Coinbase pozastaví obchodování s BUSD

Burza Coinbase pozastaví obchodování se stablecoinem BUSD, který vydává konkurenční burza Binance.  Ve zprávě uvedla, že „rozhodnutí pozastavit obchodování s BUSD vychází z našich vlastních interních monitorovacích a kontrolních procesů. Při přezkoumání BUSD jsme zjistili, že již nesplňuje naše standardy pro kótování a bude pozastaveno.“

Bitcoin
Shutterstock

Zákaz bitcoinu je chiméra, stát bude spíš parazitovat. Historie ukazuje proč

Zakázat Bitcoin je prakticky nemožné. Ekonomické zákony povedou k tomu, že bitcoin dlouhodobě převládne jako nejpopulárnější způsob spoření; to však neznamená, že se stát vzdá svého peněžního monopolu bez boje. Bystřejší mozky establishmentu se pokusí vyjít z probíhajících peněžních turbulencí neporaženi. Přinášíme vám exkluzivní ukázku z chystané knihy Josefa Tětka.

BUSD je třetím největším stablecoinem s tržní kapitalizací 9,67 miliardy dolarů (přes 213 miliard korun).

Celé to samozřejmě souvisí s tím, že americký regulátor hodlá zažalovat společnost Paxos, který pro Binance token „tiskne“ za prodej BUSD jako neregistrovaného cenného papíru. Jak jsme psali před dvěma týdny, ministerstvo financí uvedlo, že dalo společnosti Paxos pokyn, aby přestala vydávat BUSD kvůli několika nevyřešeným otázkám ohledně vztahu společnosti Paxos s Binance.

Rychlovka na konec: Populární rapper Snoop Dogg se stal ‚Chief Ganjaroo Officer‘ v krypto kasinu Roobet. „Ukázalo se, že jsem byl celou dobu klokanem,“ uvedl Snoop Dogg v surrealistické tiskové zprávě s odkazem na klokaního maskota společnosti Roobet.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainkryptoměnypodvodPraha
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo