Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin je stále zelenější. A bude stát deset milionů dolarů. Týden v kryptu #20

Tomáš Krause
Tomáš Krause
25. 2. 2023
 49 545

Bitcoin se těží hlavně pomocí obnovitelných zdrojů, významně pomáhá v boji proti diktaturám a prý bude stát deset milionů dolarů, tedy 224 milionů Kč. Japonci testují CBDC a další zvraty v kauze FTX. Je tu už dvacátý #TýdenVKryptu.

Bitcoin je stále zelenější. A bude stát deset milionů dolarů. Týden v kryptu #20
Těžba bitcoinů využívá nejmíň 52,6 % udržitelné energie. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Těžba bitcoinu je stále zelenější

Investor Daniel Batten sepsal pro Bitcoinmagazine zajímavý článek, kde popisuje, jak došel k závěru, že těžba bitcoinů využívá nejmíň 52,6 % udržitelné energie. Hojně citovaná studie CCAF A Deep Dive Into Bitcoin's Environmental Impact tvrdící, že Bitcoin využívá 37,6 % udržitelné energie, je podle něj chybná a blíž pravdě je konkurenční výzkum Bitcoin Mining Council (BMC), který udává, že bitcoin využívá 58,9 % udržitelné energie.

Článek popisuje podrobně celý průzkum, ale to zásadní je, že model CCAF podle něj nezahrnuje tyto faktory:

  • těžbu mimo síť (dopad: plus 10,8 %)
  • těžbu spalováním plynu (dopad: plus jedno procento)
  • neaktuální geografické rozložení hashrate (plus 1,8 %)

Po započtení všech těchto faktorů vychází Battenovi právě ono číslo 52,6 % a to podle něj tento údaj představuje spodní hranici odhadu, takže je ve shodě se studií BMC, která uvádí 58,9 % udržitelného mixu.

Jak moc se tomu dá věřit? Batten tvrdí, že aby jeho odhad neplatil, musela by naopak platit jedna z těchto teorií:

  1. čtyři velké těžební pooly bitcoinu tajně využívají 100 % energie z uhlí
  2. ERCOT (provozovatel elektrické sítě v Texasu) nadhodnotil své skutečné údaje o obnovitelné energii čtyřnásobně
  3. navzdory široce ohlášenému odchodu těžařů z Kazachstánu se jeho podíl na těžbě bitcoinů ve skutečnosti zvýšil z 13,2 % na 20 % celosvětového podílu hashrate

„To, že by některá z těchto teorií byla reálná, považuji za hodně přitažené za vlasy.“ zakončuje svůj výzkum Batten.

Japonsko bude testovat CBDC a povolí stablecoiny

Japonsko, kde jsou zakázány zahraniční stablecoiny jako třeba Tether (USDT), plánuje spustit pilotní projekt státní digitální měny už za dva měsíce. Cílem je zapojit do testu i soukromé podniky a otestovat model ekosystému CBDC.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Pilotní testování bude pokračovat v práci na technické proveditelnosti digitálního jenu, které začalo už v roce 2021 a rozšíří experiment o modelování ekosystému CBDC za účasti soukromých společností. Podle úřadů nebudou během pilotního provozu prováděny žádné skutečné maloobchodní transakce.

Japonské úřady mezitím také zvažují zrušení zákazu zahraničních stablecoinů, který vstoupil v platnost v roce 2022. Podle japonské agentury pro finanční služby by změny měly být přijaty do června 2023. Nepustí sice na trh automaticky žádný zahraniční stablecoin, ale zelenou dostanou ty mince, které úspěšně projdou jednotlivými kontrolami.

Jsem zvědav, zda budou Japonci preferovat státní „krypto“, a nebo sáhnou po zavedených stablecoinech.

Bitcoin pomáhá demokracii a bojuje proti korupci 

Alex Gladstein, ředitel strategie Nadace pro lidská práva, v rozhovoru pro Cointelegraph popisuje, jak bitcoin pomáhá svobodě projevu a jak naopak potlačuje moc tyranských vlád.

Gladstein působí v této neziskové organizaci od roku 2007, tedy od doby, kdy bitcoin ještě neexistoval. Nadace se zaměřuje na podporu a ochranu lidských práv po celém světě – zejména v zemích, kde jejich obyvatelé žijí pod autoritářskou vládou.

Souhlasíte s názorem, že bitcoin pomáhá svobodě projevu?

„Tam, kde se demokracie zhroutily, to velmi jasně souvisí s fiat měnou, a myslím, že bitcoin to svým způsobem napravuje,“ řekl.

Gladstein během rozhovoru uvedl, že bitcoin představuje svobodu projevu, vlastnická práva a otevřené kapitálové trhy, což jsou všechno věci, které omezují tyranskou vládu, která často potřebuje cenzuru, konfiskaci a uzavřené kapitálové trhy.

Na příkladu Ruska a Číny ukazuje, jak jejich vládám bitcoin komplikuje život: „To je to, co Čína a Rusko potřebují k přežití, potřebují cenzuru, potřebují uzavřené kapitálové trhy a potřebují konfiskaci. Bitcoin vládám opravdu ztěžuje vnucování těchto věcí jejich lidem.“

Rusko i Čína se ke kryptoměnám staví dlouhodobě nepřátelsky. Čínská vláda v roce 2021 zakázala prakticky všechny kryptografické transakce. Ruský zákon o kryptoměnách zase v roce 2020 oficiálně zakázal používání kryptoměn pro platební účely.

„Nevidím, že by se těmto diktátorským mocnostem v bitcoinovém standardu dařilo dobře; myslím, že se to pro ně stane opravdu těžké,“ dodal Gladstein.

Nejnovější žaloba staví investory FTX do role spolupachatelů

Okolo FTX létají žaloby na všechny strany a jednoduše se může stát, že se z pozice poškozeného dostanete do pozice spolupachatele. Přesně to se nyní stalo investičním fondům Sequoia Capital Operations, Thoma Bravo a Paradigm Operations, které v FTX utopily 550 milionů dolarů (asi 12 miliard korun). Všechny tyto fondy jsou zatím mezi věřiteli v konkurzu FTX podle kapitoly 11, ale podle nejnovější hromadné žaloby nebyly oběťmi údajného podvodu společnosti FTX, ale spolupachateli.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Podle žaloby podané bývalým zákazníkem FTX se tyto tři fondy podílely na podvodném schématu FTX a financovali PR kampaň s cílem nalákat zákazníky na kryptoměny, aby mohly zvýšit hodnotu svých vlastních raných investic do firem Sama Bankman-Frieda.

Nebýt důvěryhodnosti propůjčené těmito zavedenými investory, kteří FTX a Bankman-Frieda oslavovali jako důvěryhodnou výjimku v odvětví plném podvodů, ocenění FTX by nevyletělo z přibližně 1,2 miliardy dolarů (přes 26 miliard korun) na 32 miliard dolarů (704 miliard korun), tvrdí stížnost.

Hromadná žaloba, podaná u federálního soudu v San Francisku, obviňuje fondy z porušení zákonů o cenných papírech, obchodních praktikách a reklamě státu Kalifornie a z účasti na spiknutí s cílem přimět zákazníky kryptoměn k otevření účtů u FTX.

Jak už bylo v Týdnu v kryptu napsáno mnohokrát – s FTX se letos rozhodně nudit nebudeme. Lehce pozitivní zpráva ohledně FTX je to, že FTX Japan obnovila tento týden výběry peněz z burzy.

Jeden bitcoin za deset milionů dolarů?

Expert na bitcoin Jesse Myers v blogovém příspěvku zveřejněném 16. února prezentoval svůj vlastní „nehorázný“ cenový cíl pro bitcoin a tvrdí v něm, že největší kryptoměna by měla v příštích desetiletích 500x zdražit. Jak na to přišel?

V příspěvku tvrdí, že schopnost bitcoinu zhodnocovat se v průběhu času znamená, že je předurčen k tomu, aby vysál hodnotu z jiných tříd aktiv. Mimo jiné proto, že aktivum s takovými charakteristikami zhodnocování a rostoucí vzácností mu umožňuje plnit roli „digitálního zlata“.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Řečí čísel Myers vypočítává globální alokaci do BTC jako 0,05 % dostupného bohatství v roce 2023, což je 400 miliard dolarů (8,8 bilionu korun). „To je 1/2000 globální hodnoty aktiv a s ohledem na tuto skutečnost si musíme položit důležitou otázku: Když bude bitcoin i nadále fungovat jako dosud, což způsobí, že jeho hodnota bude stále spolehlivě růst každé čtyři roky, uvědomí si nakonec víc než 0,05 % světového kapitálu, že chce být v takovém aktivu? Myslím, že jediný logický závěr je ‚ano‘.“ 

Pokud k tomuto uvědomění dojde, bude to podle Myerse znamenat, že deset milionů dolarů (224 milionů korun) za jeden bitcoin je „konzervativní odhad“.

Rychlovka na konec: Ve středu dvě minuty před jedenáctou hodinou byl vytěžen bitcoinový blok číslo 777777. Šťastlivcem, který ho vytěžil, byl Binance pool. Vůbec nic to neznamená, ale je to hezké číslo, ne?

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
38
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoindemokraciekryptoměnysvoboda slova
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo