Rok 2022 byl největší investiční anomálií za 150 let. Co si z toho odnést?

Michal Valentík
Michal Valentík
15. 2. 2023
 10 434

Co mají společného roky 1941, 1969 a 2022? Za víc než 150 let pouze v těchto třech letech došlo k tomu, že v rámci světově největšího amerického trhu byly záporné výnosy akciových i dluhopisových portfolií. Rok 2022 pak tomuto žebříčku propadů jednoznačně kraluje. Jak se poučit nejen do roku letošního?

Rok 2022 byl největší investiční anomálií za 150 let. Co si z toho odnést?
Rok 2022 byl pro kombinaci akciově-dluhopisového portfolia nejhorším rokem za posledních 150 let. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Loňský rok beze zbytku naplňuje známé rčení o výjimce potvrzující pravidlo. V investicích totiž obvykle platí, že pokud výrazně rostou akcie, nedaří se dluhopisům a naopak. I proto je důležité mít správně vyvážené investiční portfolio. Jenže rok 2022 se těmto pravidlům rázně vzepřel.

Po bezprecedentní uvolněné monetární politice v době pandemie covidu-19 a krátce po ní, kdy vlády a centrální banky tiskly peníze jako o závod a udržovaly nízké úrokové sazby, přišlo v roce 2022 naopak mimořádně razantní utahování měnové politiky. Projevilo se to výrazně na akciích i dluhopisech.

Rok 2022 byl pro kombinaci akciově-dluhopisového portfolia nejhorším rokem za posledních 150 let, protože klesaly akcie (přibližně o 20 %) i dluhopisy (přibližně o 17 %). Investoři se tak neměli kam „schovat“, pokud se neuchýlili včas do některých komodit (i když například zlatu se také dvakrát nedařilo) nebo hotovosti.

Je jen otázkou času, kdy se vyvážené portfolio dostane do stavu, kdy budou růst akcie nebo dluhopisy, v ideálním případě obojí.

Peníze jdou od netrpělivých k trpělivým

Zejména pro nové investory, kteří sledovali, jak se jejich portfolia propadají, to loni skutečně nemohl být hezký pohled. Ale nejde o žádnou katastrofu.

Investice
Shutterstock

Bitcoin, akcie, či dluhopisy...? Do čeho investovat v roce 2023 očima expertů

Akcie u dna, dluhopisy na výsluní a kryptozima v plném proudu. Je snad čas naskočit a nakupovat? Do čeho investovat v roce 2023 jsme se zeptali za vás expertů na slovo vzatých.

Důležité je nenechat se v takových situacích ovládnout emocemi a ve stresu (a ve ztrátě) zbytečně neprodávat. Platí, že v investování se peníze přesouvají od netrpělivých k trpělivým.

Pro dlouhodobého investora se v podstatě nic nemění. Je jen otázkou času, kdy se vyvážené portfolio dostane do stavu, kdy budou růst akcie nebo dluhopisy, v ideálním případě obojí. Zatímco let, kdy dluhopisy i akcie zakončily kalendářní rok shodně ve ztrátě, napočítáme za 150 roků na prstech jedné ruky, případů, kdy oba typy aktiv rostly, je suverénně nejvíc.

Dost možná letos ještě nějaké propady přijdou, ale doposud se v historii akcie i dluhopisy po všech propadech pokaždé vzpamatovaly a ještě posílily.

Cílem běžného dlouhodobého investora by ale neměla být ani tak snaha o načasování investice, ale hlavně investiční disciplína.

I rok 2022 byl k něčemu dobrý

Některé cenné papíry – například „módní“ akcie firem, které jsou hluboko ve ztrátě, byly loni objektivně předražené a výrazný pokles se u nich dal očekávat. Z mého pohledu jsou drahé i po slevě.

Investice
Shutterstock

Krize přeje připraveným. Pět tipů investora, jak letos vydělat

Rok 2022 byl opravdu hodně náročný, a tak se mnozí dívají do budoucnosti s obavami. Jedna dobrá zpráva tu ale je. Po mnoha letech se začínají objevovat opravdu zajímavé investiční příležitosti, píše Václav Podzimek.

Řada kvalitních cenných papírů ziskových společností, které nejsou zadlužené a například vyrábí produkty každodenní spotřeby, se ale ocitla díky loňskému roku v lákavém cenovém teritoriu. To může nahrávat navýšení pozic v těchto prosperujících společnostech, které s vysokou mírou pravděpodobnosti budou úspěšně fungovat i za deset let. I rok 2022 tak byl k něčemu dobrý.

Cílem běžného dlouhodobého investora by ale neměla být ani tak snaha o načasování investice, ale hlavně investiční disciplína. Řadě negativních pocitů a výsledků provázejících investování lze předejít. Pomohou s tím i tyto jednoduché rady:

  • Investujte jen peníze, které bezprostředně nepotřebujete, ať je nemusíte vybírat v nevhodnou chvíli, například ve ztrátě.
  • Dodržte investiční horizont, který jste si na začátku investice stanovili. Nenechte se zviklat občasnými propady. Není nutné nervovat se při každodenním sledování kurzů a grafů.
  • Nepodléhejte panice a „stádnímu chování“ na trzích. Když všichni nakupují nebo prodávají, bývá dobré zvážit, jestli se nevyplatí zachovat se jinak.
  • Investici rozložte mezi víc tříd aktiv od akcií, přes dluhopisy, až po komodity. Vhodným řešením jsou například zavedené podílové fondy, které vaši investici vhodně diverzifikují.
  • Obraťte se na důvěryhodné odborníky (ne rádoby experty z YouTube), kteří vám podle vašich cílů a možností sestaví individuální investiční plán a budou vám oporou i v dobách, jako jsme zažili v roce 2022. Právě to je zásadní výhodou dobrých poradců. Pomohou vám nesejít z investiční cesty.
Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Valentík

Michal Valentík

člen investičního výboru společnosti Broker Trust.

Související témata

akciové trhydluhopisyinvesticeinvestiční univerzitakomentářMiliardy v pohybu

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo