Super Bowl bez krypto reklam, kurzy AI tokenů letí k výšinám. Týden v kryptu #18

Tomáš Krause
Tomáš Krause
11. 2. 2023

V Super Bowlu nebude letos jediná reklama na krypto, hype okolo AI žene nahoru i tokeny z tohoto oboru a FTX chce zpátky úplatky, pardon, dary. Začal soumrak stakingu na centralizovaných platformách, Binance trochu vylekala klienty a ve Finsku vydali eurový stablecoin. Je tu další Týden v kryptu.

Super Bowl bez krypto reklam, kurzy AI tokenů letí k výšinám. Týden v kryptu #18
Super Bowl bude letos bez kryptoreklam. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Super Bowl bez reklam na krypto

Televizní společnost Fox uvedla, že od konce ledna má vyprodaný veškerý reklamní prostor pro letošní Super Bowl, který se mezi Kansas City Chiefs a Philadelphia Eagles odehraje už v neděli. 

Loňskému Super Bowlu, finále ligy amerického fotbalu NFL, se přezdívalo „Crypto Bowl“, protože jeho reklamní čas ovládly krypto reklamy FTX, Coinbase, Crypto.com a eToro. Podobné to mohlo i letos, dva kryptoinzerenti měli reklamy zamluvené a natočené a další dva měli vážný zájem. Jakmile ale loni došlo ke krachu FTX, smlouvy zrušili.

Super Bowl je událost, kterou sleduje víc než 100 milionů lidí po celém světě, takže reklama má obrovský zásah. Mark Evans, viceprezident pro prodej reklamy ve Fox Sports, uvedl, že několik reklam stálo víc než sedm milionů dolarů (154 milionů korun) za 30sekundový spot a většina se jich prodala za šest až sedm milionů dolarů. Co myslíte, uvidíme krypto reklamy na Super Bowlu zase za rok, až opadne panika po loňských krypto bankrotech?

Tokeny spojené s AI vyrostly o stovky procent

Jsme stále v bear marketu? Těžko říct, ale jisté je, že medvědi rozhodně nevládnou mezi tokeny, které řeší něco s umělou inteligencí. Impozantní cenové růsty tokenů souvisejících s AI přicházejí s rostoucím zájmem o umělou inteligenci a hlavně díky zprávám z minulého měsíce o tom, že Microsoft investoval dalších deset miliard dolarů (220 miliard korun) do firmy OpenAI, která stojí za momentálně asi nejpopulárnějším nástrojem umělé inteligence ChatGPT.

Uvažujete o investici do AI tokenů?

Díky tomuto zájmu tak například token FET pohánějící Fetch.AI, decentralizovanou platformu, která poskytuje nástroje potřebné pro budování digitální ekonomiky založené na AI, připsal za posledních 30 dní víc než 250 %. AGIX, nativní token pohánějící decentralizovanou platformu pro vytváření, distribuci a zpeněžování služeb AI SingularityNET přidal šílených 880 % a třeba token OCEAN společnosti Ocean Protocol, jehož cílem je umožnit podnikům i jednotlivcům vyměňovat a zpeněžovat data a služby založené na datech, zejména pro umělou inteligenci, přidal hezkých 157 %.

Ale pozor, nákup těchto tokenů si teď dobře rozmyslete. U většiny už je pozdě, protože nic neroste do nebe a po těchto exponenciálních růstech obvykle přicházejí stejně exponenciální pády do blízkosti původních hodnot.

Konec stakingu na centralizovaných službách?

Kryptoburza Kraken ukončí možnost stakovat kryptoměny pro americké zákazníky a zaplatí 30 milionů dolarů (660 milionů korun) za urovnání obvinění Komise pro cenné papíry (SEC), podle kterého nabízela neregistrované cenné papíry.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

V příspěvku na svém blogu burza uvedla, že zruší staking veškerých aktiv, který si klienti z USA založili, s výjimkou stakingu etherea, který zruší až poté, co dojde k upgrade sítě s kódovým označením Šanghaj naplanovaném na březen. Bez tohoto upgradu totiž nejde uzamčené prostředky z etherea nijak vybrat.

SEC ve své tiskové zprávě uvedl, že „čtvrteční opatření by mělo trhu jasně ukázat, že poskytovatelé stakingu jako služby se musí registrovat a poskytovat úplné a pravdivé informace a ochranu investorů.“ Dá se očekávat, že brzy budou následovat další burzy a Kraken v tom nezůstane sám. 

Výše uvedené ale neznamená konec stakingu jako takového, i nadále mohou uživatelé své prostředky stakovat na decentralizovaných platformách nebo napřímo ze svých peněženek.

FTX chce zpátky dary

Sam Bankman-Fried byl ještě před pár měsíci miláčkem médií i amerických politiků. Loboval za krypto u republikánů i demokratů a daroval jim desítky milionů dolarů. Údajně to mělo být asi 93 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

EU Bitcoin
Shutterstock

Zabije Evropská unie bitcoin? Zákaz těžby kryptoměn očima expertů

Evropské politiky už dlouho dráždí základní princip kryptoměn, který transakce potvrzuje výměnou za vysoký energetický výdej výpočetně schopných strojů. Snaha o jeho zákaz v rámci chystané regulace nevyšel, zdá se ale, že zelenénu smýšlení Evropy stejně neunikne. Co by to pro kryptosvět znamenalo? Byl by to konec bitcoinu?

Nyní, po bankrotu společnosti, chtějí věřitelé FTX tyto dary zpět. V tiskové zprávě věřitelé burzy oznámili, že zaslali politikům dopisy, v nichž žádají o vrácení darů poskytnutých Bankmanem-Friedem a dalšími zaměstnanci FTX. Věřitelé doufají, že dary budou vráceny dobrovolně, ale vyhrazují si právo zahájit řízení před konkurzním soudem, aby vrácení prostředků vynutili. Bude zajímavé sledovat, zda si podobně nedošlápnou i na nejrůznější nadace, kterým také FTX posílala peníze ve velkém. Dokonce i do Česka.

A aby toho nebylo kolem FTX málo, soudce Lewis Kaplan tento týden u okresního soudu pro jižní obvod New York zamítl návrh, aby Bankman-Fried mohl používat služby pro zasílání zpráv, včetně FaceTime, Zoomu a Facebook Messengeru. Soudce neuvedl důvod zamítnutí, ale úředníci už dříve tvrdili, že se Bankman-Fried pokoušel ovlivňovat svědky.

Binance vylekala klienty

Binance zase trochu vystrašila klienty, když od 8. února pozastavila výběry a vklady v amerických dolarech.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Podle všeho by ale mělo jít čistě o administrativní problém mezi Binance a Signature Bank, která pro ně převody zajišťuje a podle vyjádření Binance se usilovně pracuje na tom, aby byly výběry dolarů obnoveny.

Část klientů burz je nicméně po loňských událostech hodně vystrašená, a proto podle společnosti Arkham Intelligence došlo po oznámení k výraznému odlivu peněz z Binance a miliony USDT a USDC odtekly na konkurenční burzy. Podle údajů společnosti DefiLlama činil čistý odliv amerických dolarů ze společnosti Binance za tento den víc než 172 milionů dolarů (3,8 miliardy korun). Nutno ale dodat, že Binance disponuje kryptoaktivy v hodnotě asi 42,2 miliardy dolarů (skoro bilion korun), takže šlo vlastně o drobné.

Rychlovka na konec: Finská společnost Membrane Finance vydala stablecoin EUROe krytý eurem. Firma má licenci finského úřadu pro finanční dohled (Fin-FSA) a pomocí EUROe chce umožnit téměř okamžité platby po celém světě za zlomek nákladů potřebných v tradičním fiat prostředí.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptudigitální měnainvesticeinvestiční univerzitakryptoměnytechnologieumělá inteligence

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo