Drama se nekoná, nezaměstnanost roste pomalu. Volných pozic ale ubývá

Miroslav Novák
Miroslav Novák
8. 2. 2023

Proběhnuvší hospodářská recese ve druhé polovině loňského roku se do situace na pracovním trhu téměř nepromítla a jedinou hmatatelnější stopou poklesu ekonomiky je zatím snižující se nabídka volných pracovních míst. Nezaměstnanost roste pomalu.

Drama se nekoná, nezaměstnanost roste pomalu. Volných pozic ale ubývá
Nezaměstnanost v lednu mírně vzrostla. Letos by se měla pozvolna dostat nad čtyři procenta. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Podíl nezaměstnaných osob v lednu mírně vzrostl na předpokládaných 3,9 % z prosincových 3,7 %. Za růstem nezaměstnanosti stály téměř výhradně sezonní faktory, což je pravidelně se opakující sezónní vzorec s dočasně vyšší nezaměstnaností během zimy.

Jedinou hmatatelnější stopou poklesu ekonomiky je zatím snižující se nabídka volných pracovních míst. V lednu bylo evidováno 281 tisíc volných pracovních míst, což je oproti prosinci úbytek o 7,5 tisíce a v meziročním srovnání o 70,5 tisíce.

Letos v lednu se tak po dlouhé době otočil poměr, když počet nezaměstnaných (283,1 tisíce) aktuálně mírně převyšuje volný počet míst (281,1 tisíce). Od dubna 2018 až do loňského prosince přitom počet volných míst převyšoval počet nezaměstnaných. Otázkou je samozřejmě relevance nabízených volných pracovních pozic.

Vývoj nezaměstnanosti v ČR

Podíl nezaměstnaných osob (od roku 2013)

Registrovaná míra nezaměstnanosti

Rozdíl mezi Registrovanou mírou nezaměstnanosti a podílem nezaměstnaných osob

Ochlazovaní domácího pracovního trhu tak v posledních měsících probíhá zatím primárně prostřednictvím poklesu volných míst. Firmy začínají být s nabíráním nových zaměstnanců přeci jen opatrnější, než tomu bylo v první polovině loňského roku a na tom se pravděpodobně nic nezmění ani v nadcházejících měsících.

Navzdory zlepšení ekonomického výhledu je v průběhu letošního roku pravděpodobně nutné počítat s pozvolným nárůstem nezaměstnanosti výrazněji nad čtyři procenta. Pozitivem v tomto směru alespoň je, že zatím nic nenasvědčuje k tomu, že by mělo dojít k prudkému nárůstu nezaměstnanosti a dramatickému úbytku volných pracovních pozic, jako tomu bylo po finanční krizi v roce 2008.

Kam dál? Pracovní trh na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. K oblastem jeho zájmu patří především problematika... Více

Související témata

firmykomentářnezaměstnanostrecesetrh práce

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo