Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fotovoltaiky v Česku budou přibývat. Kdo si zajistí instalaci včas, neprohloupí

PR článek
PR článek
2. 8. 2022

Spolu s příchodem energetické krize se v České republice logicky objevila i snaha o větší energetickou soběstačnost a také snaha ušetřit. Stále více domácností a firem zvažuje pořízení solárních panelů na střechy. Váhat se nevyplatí. Ceny solárních panelů jsou na vzestupu.

Fotovoltaiky v Česku budou přibývat. Kdo si zajistí instalaci včas, neprohloupí
Zdroj: Depositphotos

V roce 2022 stoupl zájem o fotovoltaiky a nejinak tomu bude i v roce 2023. Očekává se, že zájem o solární panely nadále poroste, a to nejen kvůli energetické krizi, ale i díky nové legislativě v podobě novely energetického zákona s označením Lex OZE 1.

Vláda schválila zvýšení limitu výkonu pro menší fotovoltaické elektrárny, od kterého musejí jejich majitelé žádat o licenci na výrobu elektřiny a vyřizovat si živnost. Nově bude možné postavit až 50 kWp fotovoltaiku bez stavebního povolení a následně ji provozovat bez licence. Ministerstvo životního prostředí dokonce žádalo, aby byl limit zvýšen na 100 kW, ale tento návrh nebyl přijat.

Dalším důvodem zvýšeného zájmu o fotovoltaické systémy jsou velmi úspěšné dotace na fotovoltaiku zastřešené pod programem Nová zelená úsporám. V případě rodinných domů lze v tomto programu získat dotaci na fotovoltaické systémy, a to 40 000 až 200 000 Kč. Žádost o dotaci je navíc možné podat před zahájením, v průběhu nebo po dokončení prací. O dotaci však mohou žádat i celé bytové domy.

TipHybridní fotovoltaické elektrárny jsou dle odborníků považovány za ekonomicky nejvýhodnější systémy s nejrychlejší návratností investice.

Růst cen solárních panelů

V následujícím období lze očekávat nárůst cen solárních panelů. Zatímco poptávka po těchto panelech je vysoká, při jejich výrobě se objevují problémy. Čína má nedostatek elektřiny z vodních elektráren a je nucena omezovat výrobu. To se týká kromě jiného i výroby solárních panelů a baterií. Chybí také polysilikon – základní surovina pro výrobu solárních článků. A to je hlavní důvod toho, proč ceny solárních panelů rostou. A vysoké tyto ceny pravděpodobně zůstanou až do konce roku 2023.

Pokud tedy máte v plánu fotovoltaiku, na nic nečekejte a s její realizací začněte už nyní.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo