Krize přeje připraveným. Pět tipů investora, jak letos vydělat

Václav Podzimek
Václav Podzimek
8. 2. 2023
 43 574

Rok 2022 byl opravdu hodně náročný, a tak se mnozí dívají do budoucnosti s obavami. Jedna dobrá zpráva tu ale je. Po mnoha letech se začínají objevovat opravdu zajímavé investiční příležitosti.

Krize přeje připraveným. Pět tipů investora, jak letos vydělat
Do čeho investovat v roce 2023? V kurzu budou bezemisní zdroje energie či e-commerce firmy. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Do čeho se po turbulentním období vyplatí investovat? Nabízí se třeba bezemisní zdroje energie, technologické firmy či velké e-commerce společnosti. Jedna rada hned na úvod: rok 2023 bude nejspíš jízda jako na horské dráze. Buďte trpěliví!

1. Energetika

Jedním z nejatraktivnějších investičních témat této dekády je přechod na bezemisní zdroje energie. Válka na Ukrajině a současná energetická krize toto téma dál eskalovaly. Po celém světě se plánují obrovské investice do solárních, větrných a vodíkových technologií, bateriových úložišť nebo chytrých sítí. Akcie tradičních dodavatelů zařízení pro energetiku jako Siemens Energy nebo General Electric, které z tohoto trendu silně profitují, jsou přitom momentálně velmi levné. Mohou tak představovat relativně bezpečnou sázku na tento segment.

2. Telekomunikace

Zajímavou investiční příležitostí se zdají být taky akcie dodavatelů technologií pro vývoj a výstavbu mobilních sítí pro telefonní operátory. Dlouhodobé trendy jako rozvoj IoT slibují tomuto odvětví silný růst trhu na mnoho let dopředu. Dominuje zde švédský Ericsson a finská Nokia. Obě firmy momentálně těží nejen z úspěšné restrukturalizace, ale i z problémů největšího konkurenta – čínské firmy Huawei a v neposlední řadě z nástupu technologie 5G, která u jeho zákazníků spustila silný investiční cyklus.

Investice
Shutterstock

Bitcoin, akcie, či dluhopisy...? Do čeho investovat v roce 2023 očima expertů

Akcie u dna, dluhopisy na výsluní a kryptozima v plném proudu. Je snad čas naskočit a nakupovat? Do čeho investovat v roce 2023 jsme se zeptali za vás expertů na slovo vzatých.

3. Informační technologie

Hodnota akcií firmy Facebook (Meta) klesla od počátku loňského roku o 70 procent. Výrazný pokles zaznamenaly taky ostatní firmy ze skupiny „FAANG“. Po mnoha letech se tak otevírá okénko k nákupu těchto dominantních společností za rozumnou cenu. Atraktivní se zdají být i akcie německé společnosti SAP, která je globálním lídrem na poli podnikových informačních systémů. A jeden tip pro odvážnější – akcie oblíbené hudební streamingové platformy Spotify klesly loni rovněž o 70 procent.

4. Doprava a logistika

Zajímavým příkladem iracionality trhu byla listopadová cena akcií dánského námořního kontejnerového přepravce AP Moller-Maersk. Největší firma v oboru s vynikajícím managementem a rekordními zisky se obchodovala za cenu, jež není daleko od hodnoty čisté hotovosti, kterou by měla držet začátkem letošního roku. Dividendový výnos v loňském roce přesáhl deset procent a letos zřejmě výrazně naroste. Relativně levné se zdají být i akcie americké společnosti Fedex či německé poštovní společnosti Deutsche Post, jejíž součástí je i konkurent Fedexu – DHL. Obě dlouhodobě těží z rozvoje e-commerce.

5. Retail / e-commerce

Výrazné ochlazení poptávky spotřebitelů po zbytném zboží způsobilo dramatický pokles akcií firem působících v tomto segmentu. Akcie Adidasu klesly od počátku loňského roku o 60 procent (Nike -40 procent). Akcie Zalanda, největšího evropského fashion e-commerce hráče, spadly od vrcholu o více než 70 procent. Problémy tohoto sektoru jsou reálné a nelze je podceňovat. Jednou však odezní a silní hráči by měli z aktuální krize dlouhodobě profitovat.

A ještě jeden „tajný tip“. Tím je německá biotechnologická firma známá především díky nejúspěšnější covidové vakcíně. Její vývojové portfolio založené na technologii mRNA je však mnohem širší a zaměřuje se zejména na imunoterapii rakoviny. Má silnou vědecko-výzkumnou kulturu a stále ji vedou její zakladatelé – sami významní vědci. Její akcie, které prudce narostly v době covidu, po jeho odeznění výrazně poklesly. Uhodnete, která společnost to je?

Článek vyšel v tištěném vydání časopisu Finmag.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
25
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Václav Podzimek

Václav Podzimek

Spoluzakladatel investičního fondu Alethes, zakladatel a jednatel společnosti March7, která působí jako odborný poradce a je zodpovědná za investiční strategii fondu Alethes. Odborník v oblasti finanční... Více

Související témata

e-commerceenergetikainvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybutechnologietelekomunikace

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo