Rusko chce obejít sankce stablecoinem, FTX platila politiky. Týden v kryptu #15

Tomáš Krause
Tomáš Krause
21. 1. 2023

Přichází pravděpodobně další velký kryptokrach, politici v USA nevědí, co s dary od FTX, americké úřady hrají divadlo s likvidací neznámé burzy, Rusko s Íránem vymýšlejí vlastní stablecoin a ethereum má půl milionu validátorů. Je tu #TýdenVKryptu číslo 15.

Rusko chce obejít sankce stablecoinem, FTX platila politiky. Týden v kryptu #15
Každý třetí člen Kongresu USA dostal peníze od šéfů FTX. (ilustrační foto) / Zdroj: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Další epický kryptobankrot na obzoru

Krach burzy FTX na konci roku 2022 byl možná poslední kapkou pro Genesis Global Capital, která následuje loni zkrachovalé obry Terraform Labs, Voyager Digital, Celsius Network, Three Arrows Capital, FTX a BlockFi. Genesis Global Capital, dceřiná společnost kryptoměnového konglomerátu Digital Currency Group (DCG), vyhlásila bankrot v pátek.

Agentura Bloomberg krátce před tém uvedla, že Genesis vedla důvěrná jednání s různými skupinami věřitelů, přičemž jim nenápadně naznačovala, že by mohla požádat o ochranu před věřiteli, pokud se jí nepodaří dohodnout a získat kapitál na provoz. Zdá se, že tato jednání k ničemu nevedla a k dohodě nedošlo.

Genesis neměl loni moc dobrý rok - přišel o 2,4 miliardy dolarů (60 miliard korun) v hedgeovému fondu Three Arrows Capital, který zkrachoval kvůli své expozici v tokenech Terra Luna. A k problémům jistě přispělo i to, že asi 175 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) patřících Genesis zůstalo ve zkrachovalé burze FTX.

 

FTX platila politiky ve velkém

Poté, co před deseti dny našli právníci ve zkrachovalé burze údajně pět miliard dolarů, přišla tento týden další „zajímavá“ zpráva: každý třetí člen Kongresu USA dostal peníze od šéfů FTX.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Server CoinDesk identifikoval 196 členů nového Kongresu, kteří přijali hotovost od Sama Bankmana-Frieda nebo jiných vedoucích pracovníků FTX. Seznam jmen obsahuje jak naprosté politické špičky, včetně nového předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho nebo vůdce senátní většiny Chucka Schumera, tak i úplné nováčky ve vysoké politice.

CoinDesk oslovil všech 196 zákonodárců s dotazem, jak s penězi naloží, když vyšlo najevo, že pocházejí z tohoto kolosálního finančního podvodu. Většina politiků, kteří odpověděli, uvedla, že je předali charitativním organizacím, nebo že se dohodli s americkým ministerstvem spravedlnosti o odložení peněz do doby, než budou moci být vloženy do fondu na odškodnění klientů FTX.

Američané zavřeli burzu Bitzlato i jejího zakladatele

Pokud jste o téhle burze v životě neslyšeli, asi nebudete sami. Zlí jazykové tvrdí, že v tomto případě šlo hlavně o divadlo pro veřejnost, které mělo po krachu FTX ukázat, že úřady vykazují činnost.

Bitcoin 2022
Shutterstock

Rok 2022 v kryptu: krachy, bankroty, podvody. Bitcoin je v tom ale nevinně

Dnes je poslední den roku, který se asi příliš hezky do historie nezapíše. Ve světle celosvětových událostí se asi není co divit, že v kryptu jsme počítali spíš krachy než nějaké obrovské úspěchy. Je tu tradiční krypto přehled, tentokrát ale za celý rok 2022.

Americké úřady vypnuli burzu Bitzlato a zatkly jejího spoluzakladatele kvůli ignoraci bezpečnostních opatření regulačních orgánů, včetně požadavků proti praní špinavých peněz (AML).

Podle počtu zapojených orgánů šlo opravdu o monstr akci, protože se na ní podíleli Federální úřad pro vyšetřování, síť ministerstva financí pro vymáhání finanční kriminality, nový Národní tým pro vymáhání kryptoměn ministerstva spravedlnosti a francouzské orgány činné v trestním řízení. Právě Francouzi s pomocí Europolu a partnerů ve Španělsku, Portugalsku a na Kypru podle zprávy „demontovali digitální infrastrukturu společnosti Bitzlato a přijali donucovací opatření“.

Bitzlato od svého spuštění dávala údajně najevo svůj nezájem o identifikaci klientů a ujišťovala je, že nevyžaduje ani selfie, ani pasy a pro registraci stačil e-mail.

Ve zprávě nechybí ani darknet a drogy. Vyšetřovatelé v ní upozorňují na velmi těsné vztahy Bitzlata a darknetu Hydra, který byl úřady uzavřen loni v dubnu. Od května 2018 do dubna 2022 prý poslali uživatelé Hydry na Bitzlato 170,6 milionu dolarů (přes čtyři miliardy korun) v kryptoměnách a opačným směrem putovalo 124,4 milionu dolarů (přes tři miliardy korun). Rozhodně nejde o malé sumy, ale v porovnání s tím, kolik peněz za čtyři roky proteklo přes top světové krypto burzy, jsou to drobné.

Ethereum má půl milionu validátorů

Počet validátorů etherea dosáhl podle údajů společnosti BeaconScan 500 tisíc. Připomeňme, že validátor zabezpečuje chod sítě fungující na principu proof-of-stake (PoS), na který přešlo ethereum loni v září.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Metu půl milionu validátorů dosáhlo ethereum v době, kdy vývojáři jádra dokončují aktualizaci s kódovým jménem Šanghaj a která je naplánována na březen. Po úspěšném nasazení Šanghaje by mělo jít konečně vybírat prostředky uzamčené ve validátoru.

Abyste mohli být validátorem, musíte totiž uzamknout alespoň 32 ETH, což je při dnešním kurzu asi 48 tisíc dolarů (1,2 milionu korun), ale v tuto chvíli neexistuje způsob, jak prostředky získat zpět. Všichni validátoři tak musí hodně věřit vývojářům, že se aktualizace umožňující výběr opravdu uskuteční.

Nicméně i po aktualizaci nebude výběr úplně snadný, respektive nepůjde vybrat vše. Bude totiž obsahovat pojistku proti hromadnému výběru uložených ETH a denně tak půjde vybrat celkem jen 43 200 ETH. Půjde tak jen asi o 0,27 % z celkově uzamčených mincí. Těch je totiž v současné době asi 16 milionů.

Írán a Rusko zvažují zlatem krytý stablecoin

Zástupci Ruska a Íránu jednají o možném využití stablecoinu krytého zlatem, který by usnadnil obchodování v perském regionu. Zprávu o jednání potvrdil Anton Tkačev, člen Výboru pro informační politiku, informační technologie a komunikace Státní dumy. Poznamenal však, že tato záležitost bude aktivně projednávána na státní úrovni až poté, co budou kryptoměny plně regulovány.

Rusko i Írán, na které se vztahují hospodářské a finanční sankce Západu, se poohlížejí po kryptoměnách hlavně jako po prostředku k obcházení sankcí.

Podobné pokusy se zlatem krytým stablecoinem už ale existují. Tím největším je PAXOS Gold – v současnosti je na 74. místě podle kapitalizace, která činí asi 516 milionů dolarů (necelých 13 miliard korun). Technicky se jedná o ERC20 token založený na ethereu.

Rychlovka na konec: Miss El Salvador Alejandra Guajardo se na přehlídce soutěže Miss Universe předvedla ve slušivém oblečku s logem bitcoinu a pozvala tak všechny na následující ročník soutěže, který se bude konat právě v bitcoinu zaslíbeném El Salvadoru.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinethereuminvesticeinvestiční univerzitakryptoměny

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo