Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak investovat a nepřijít na buben? Sedm rad pro začínající investory

Martin Řezáč
Martin Řezáč
19. 1. 2023
 7 498

Vysoká inflace přivedla do investorského světa řadu nováčků, kteří často podléhají při správě svého majetku emocím. Jak se vyvarovat nejčastějších chyb a co ideálně nedělat, radí v komentáři předseda asociace kapitálových trhů (AKAT) Martin Řezáč.

Jak investovat a nepřijít na buben? Sedm rad pro začínající investory
Nejčastější chyby investorů? Panika a emotivní rozhodování (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Období zvýšené volatility vždy prověří psychickou odolnost investorů a poslední roky jsou toho ukázkovým příkladem. Při pohledu na klesající hodnotu svých investic byli mnozí investoři v pokušení nejen rychle prodávat, ale dokonce přehodnocovat své investiční strategie a horizonty.

Ti poučenější vědí, že je třeba zachovat klid a… ideálně nedělat nic.

Největším nepřítelem investic jsou emoce investora a kognitivní předsudky, které jsou vlastní každému člověku. Zkušený investor by si měl být těchto svých limitů vědom a snažit se s nimi pracovat. V „džungli“ digitálních technologií a přebytku informací není vždy lehké se zorientovat.

Stádovitost chování

Jsme individuality a presto máme tendenci podléhat davu. Proč? Protože automaticky předpokládáme, že většina se nemůže mýlit. Historie nicméně už mnohokrát ukázala, jak nebezpečný tento předpoklad může být.

Minulá výkonnost nezaručuje budoucí zisky a dokonce i většina se může mýlit. Jak říká Warren Buffett, „jít proti proudu je stejně pošetilé jako následovat dav. Je potřeba logicky myslet.“

Stádovitost chování spolu s dalšími charakteristikami investičního chování dokonce ve výsledku volatilitu výrazně akcelerují.

Ekonomické podmínky se v průběhu času mění. Když vše probíhá dobře, investoři žijí v přesvědčení, že tento pozitivní vývoj bude pokračovat. Když se ale zhoršují, mají obzvláště investoři – začátečníci tendenci davově panikařit, zbavovat se aktiv (protože to dělají i ostatní) a tím negativní vývoj dále podporují.

Chytřejší než ostatní

Ačkoli investoři často nevědomky podléhají davu, zároveň mají tendenci až příliš věřit vlastní výjimečnosti a bezchybnosti. K tomu máme sklon brát v potaz pouze ta fakta, která náš názor potvrzují, a ostatní přehlížíme či bagatelizujeme. Dostáváme se tak do velmi nebezpečné pozice.

Příliš nepomáhá ani takzvaná mentální krátkozrakost, tedy tendence brát v úvahu primárně události z nedávné minulosti a dohlédnout pouze do nejbližší budoucnosti. A nakonec je tu až strach ze ztrát, který je sice naprosto přirozený, nicméně investor by mu neměl příliš podléhat.

Všechny tyto investorské sklony a limity mají za následek, že investoři často za draho nakupují na vrcholu býčího trhu, kdy hodnoty akcií prudce rostou, a naopak v období medvědího trhu, tedy při poklesu cen, panikaří a místo dokupování pozic naopak se ztrátou prodávají.

Jak správně investovat?

Jak by se tedy měl správný investor chovat? Sedmero zásad, pokud chcete být na trhu úspěšní, zní:

  1. Nedovolte emocím ovládat vaše investiční chování. Jednoduchým řešením je prostě omezit zásahy na nezbytné minimum. Zkuste k investování za každé situace přistupovat racionálně a zbytečně se neukvapujte.
  2. Dejte svým investicím čas. Obzvláště v začátcích investování má většina lidí problém s disciplínou. Je to lidsky pochopitelné, nicméně jednou jste si nastavili investiční strategii, tak ji neměňte, kdykoliv se na trhu něco stane. Investování by mělo vždy být dlouhodobou záležitostí.
  3. Diverzifikujte své portfolio. Diverzifikace je jedna z nejdůležitějších investorských zásad. Rozmístěte své investice do různých sektorů, regionů, různých typů nástrojů, nebojte se alternativních investic. Pro drobné a začínající investory jsou vhodné podílové fondy, které efektivní diverzifikaci zajišťují a navíc je možné investovat i menší částky.
  4. Nesnažte se časovat trh. Pokud nejste zkušený investor s dokonalým přehledem o trhu, s největší pravděpodobností se vám to stejně nepovede. Časování trhu neboli snaha vystihnout lokální minima pro nákup a maxima pro prodej, se může nevyplatit.
  5. Investujte pravidelně, navzdory volatilitě trhu. Za stejnou částku si sice v době růstu pořídíte méně, v době poklesů si naopak polepšíte. Pravidelné investování je ideálním řešením pro drobné investory, kteří se tak chtějí například zajistit na penzi.
  6. Nevěřte líbivým slibům, nabídky rychlého zhodnocení o desítky procent či „bezpečné“ konzervativní instrumenty s výnosem v řádu vysokých procent v době téměř nulových úrokových sazeb zní vždy velmi podezřele.
  7. Nestyďte se poradit s odborníkem. Žádný učený z nebe nespadl a jsou to vaše pracně vydělané peníze, o které můžete neuváženým investováním přijít.
Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
28
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Řezáč

Martin Řezáč

Ředitel české pobočky Erste Asset Management, předseda AKAT ČR, držitel prestižního titulu Certifikovaného investičního analytika (CFA). Začínal jako corporate dealer v Živnostenské bance, poté působil... Více

Související témata

diverzifikaceinvesticeinvestiční univerzitakomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo