Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

První krypto nemocnice a jak číst růst bitcoinu? Týden v kryptu #14

Tomáš Krause
Tomáš Krause
14. 1. 2023
 6 032

Klienti zkrachovalé burzy Mt. Gox musí počkat, Coinbase není úplně v pohodě, otvírá se nemocnice přijímající Cardano a za krypto nakoupíte léky po celé Ukrajině. A co si vzít z desetiprocentního růstu bitcoinu? Máme pro vás další díl naší tradiční rubriky #TýdenVKryptu.

První krypto nemocnice a jak číst růst bitcoinu? Týden v kryptu #14
Na Ukrajině lze nově platit za léky kryptoměnami. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Odškodnění zákazníků Mt. Gox se odkládá

Krach burzy Mt. Gox patří k nejčernějším událostem bitcoinové historie. Burza přišla při hacku v roce 2014 téměř o 750 tisíc bitcoinů zákaznických a asi o 100 tisíc vlastních, což dohromady dělalo sedm procent všech existujících bitcoinů. Ty měly v době krachu burzy hodnotu asi 473 milionů dolarů (okolo 12 miliard korun), dnes by to bylo přes 15 miliard dolarů (375 miliard korun).

Část ukradených mincí se podařilo získat zpět a konkurzní správce Nobuaki Kobajaši jich má k dispozici 142 tisíc. A právě z prodeje těchto bitcoinů by měli být všichni zákazníci odškodněni.

Kobajaši minulý týden oznámil, že věřitelé budou mít víc času, aby se rozhodli, jakým způsobem chtějí být vyplaceni. Dřív oznámený termín, do kterého si mají lidé vybrat, jak budou chtít odškodnění dostat, se z 10. ledna posouvá na 10. březen. A v návaznosti na tuto změnu získal Kobajaši i povolení soudu k posunutí termínu pro počátek vyplácení prvních splátek z 31. července na 30. září letošního roku.

S blížící se výplatou klientů Mt. Gox se bude pravděpodobně opět víc šířit „oblíbený“ bitcoinový FUD (z anglického Fear, Uncertainty, Doubt – strach, nejistota, pochyby) očekávající velký propad kurzu bitcoinu z toho důvodu, že správce bude muset prodat obrovské množství bitcoinů a tím srazí cenu. Sám jsem zvědav, jestli už se letos opravdu přiblížíme ke konci celé kauzy.

Coinbase v problémech – obří pokuta i propouštění

Americká kryptoměnová burza Coinbase se dohodla s regulačními orgány státu New York na vyřešení problémů s (ne)dodržováním pravidel proti praní špinavých peněz. Bude jí to stát 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

Bitcoin 2022
Shutterstock

Rok 2022 v kryptu: krachy, bankroty, podvody. Bitcoin je v tom ale nevinně

Dnes je poslední den roku, který se asi příliš hezky do historie nezapíše. Ve světle celosvětových událostí se asi není co divit, že v kryptu jsme počítali spíš krachy než nějaké obrovské úspěchy. Je tu tradiční krypto přehled, tentokrát ale za celý rok 2022.

Regulátoři uložili společnosti pokutu ve výši 50 milionů dolarů (1,25 miliardy korun) poté, co podle nich firma už v roce 2018 umožnila zákazníkům otvírat účty, aniž by provedla dostatečné prověření jejich minulosti. Dalších 50 milionů dolarů musí podle dohody Coinbase vynaložit na zlepšení svých procesů proti praní špinavých peněz, aby do budoucna zabránila zločincům v používání burzy.

Podle Paula Grewala, právního ředitele Coinbase, přijala firma zásadní opatření k odstranění těchto historických nedostatků.

A aby toho nebylo málo, Coinbase v úterý oznámila, že v rámci restrukturalizačního plánu zruší přibližně 950 pracovních míst. Půjde už o třetí kolo propouštění od loňského roku. K tomu firma očekává náklady na restrukturalizaci ve výši přibližně 149 až 163 milionů dolarů (3,7 až čtyři miliardy korun). Akcie Coinbase toto oznámení kvitovaly s povděkem a posílily.

Pan „Cardano“ otvírá vlastní nemocnici

V únoru letošního roku by měla být otevřena Hoskinson Health & Wellness Clinic, pojmenovaná po spoluzakladateli a generálním řediteli společnosti Cardano Charlesi Hoskinsonovi. Nachází se ve státě Wyoming ve Spojených státech a platby za své služby bude přijímat i v kryptoměně ekosystému Cardano (ADA). Jestli bude nemocnice přijímat i jiné kryptoměny, Hoskinson neuvedl.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Celé tohle oznámení je hlavně součástí marketingu Cardana, potažmo přímo Hoskinsona, protože upřímně řečeno neexistuje jediný důvod, proč byste měli v nemocnici platit jakoukoliv kryptoměnou.

Hoskinson navíc v poslední době podniká další podobné kroky na podporu svého Cardana a kromě nemocnice plánuje otevřít ve Wyomingu například i restauraci a whisky bar přijímající ADA.

Dovedete si představit, že by Satoshi Nakamoto po představení bitcoinu nezmizel ze světa a místo toho založil Satoshi Nakamato Hospital kvůli propagaci bitcoinu? Někdo chce holt změnit svět, někdo si staví zaživa pomníky… 

Na Ukrajině zaplatíte za léky kryptem

V oboru zdravotnictví ještě chvilku zůstaneme. Ukrajinská síť lékáren ANC oznámila spolupráci s Binance a od 3. ledna přijímá platby v kryptoměnách pomocí Binance Pay. Kryptem zaplatíte nejen v lékárnách ANC, ale také v dalších obchodech provozovaných touto firmou.

Měla by ke stejnému kroku sáhnout i nějaká síť lékáren v Česku?

ANC provozuje přes 1 100 lékáren ve víc než 138 městech na Ukrajině a nabízí přes 22 tisíc produktů pro zdraví a krásu. Spolupráce s Binance umožní Ukrajincům zakoupit jakýkoliv farmaceutický produkt, aniž by museli své kryptoměny převádět na fiat měnu.

Pro ty, kdo ve válkou zmítané zemi věří víc kryptu než hřivně, je to jistě zajímavá alternativa k nutnosti měnit bitcoiny či jiné mince na státní měnu. Navíc kryptoměny lze lidem na Ukrajinu poslat doslova jedním klikem během pár sekund a určitě se v zahraničí najde dost lidí, kteří dávají přednost tomuto způsobu přesunu prostředků před klasickými bankovními převody. Příjemci peněz pak odpadá starost s řešením směny.

Další ukázka toho, jak kryptoměny umí pomáhat lidem po celém světě.

Jak se vede ASICům od Intelu?

A na závěr trochu techničtější příspěvek. První těžaři nasazují nové těžební stroje od Intelu a zveřejňují zajímavé informace.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Firma Hive Blockchain získá podle posledního oznámení ze svých těžebních zařízení využívajících nové čipy od Intelu menší výpočetní výkon, než se předpokládalo. Jejich 5 800 strojů, nazvaných Hive Buzzminers, bude mít celkový výpočetní výkon okolo 630 petahash/s (PH/s). V říjnu se ale odhadoval celkový výkon na jeden exahash/s (EH/s).

Společnost neuvedla důvod tohoto rozdílu. Je možné, že změnila specifikaci strojů, aby snížila spotřebu energie v období vysokých cen, ale zároveň není vyloučeno, že objednala nakonec míň strojů, než předpokládala.

Výpočetní výkon těžebního stroje s technologií od Intelu by měl být přibližně 109 TH/s, což je o něco víc než výkon stroje Antminer S19 Pro společnosti Bitmain. Oznámení druhé generace ASICů Intel Blocksale proběhlo loni v dubnu a očekává se, že naruší duopol společností Bitmain a MicroBT na trhu.

Velkou výhodou řešení od Intelu je, že těžaři si mohou čip nakonfigurovat do strojů vlastní konstrukce. To je výrazný rozdíl oproti strojům Bitmain, které jsou notoricky známé jako stroje s uzavřeným zdrojovým kódem. 

Pokud se Intelu podaří vklínit se mezi Bitmain a MicroBT, bude to pro těžaře jen a jen dobře. Konkurence není nikdy na škodu a letošní rok by v tomhle směru mohl být zlomový.

Rychlovka na konec: Bitcoin od začátku roku posílil zhruba o deset procent a mnohým fanouškům se zase pomalu rozzařují laserové oči a oslavují start bullmarketu. Nenechte se strhnout, podle mnohých zkušených harcovníků nás teď čeká spíš delší pohyb do strany, než překotný let „to the moon“.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
25
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainburzainvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyzdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo