Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inflace za rok 2022 ukázala finální účet. Na co se máme připravit letos?

Miroslav Novák
Miroslav Novák
11. 1. 2023
 10 651

Spotřebitelská inflace v prosinci v meziročním srovnání zvolnila na 15,8 % z listopadových 16,2 %. V souhrnu za celý loňský rok spotřebitelské ceny vzrostly v průměru o 15,1 %, což je nejvýraznější meziroční nárůst cenové hladiny od roku 1993. Letos začne inflace zpomalovat až ve druhém čtvrtletí.

Inflace za rok 2022 ukázala finální účet. Na co se máme připravit letos?
Stále velmi vysoká inflace bude negativně dopadat na příjmy i spotřebu domácností po celý letošní rok. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V meziměsíčním srovnání v prosinci výrazně poklesly ceny pohonných hmot, kde se pozitivně projevil pokles cen ropy na světových trzích v kombinaci s oslabením amerického dolaru, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Zlevnily i alkoholické nápoje. Ve většině ostatních oddílů spotřebního koše se však meziměsíčně zdražovalo. Zdražovaly energie (zemní plyn i elektřina), dovolené či potraviny.

V meziročním srovnání byly v prosinci hlavními zdroji růstu cenové hladiny opět oddíly potraviny a bydlení s energiemi, které se dohromady podílely na růstu inflace více jak z poloviny. Významně se však zdražovalo ve většině oddílů spotřebního koše.

Vývoj meziroční inflace v ČR

Pozitivní alespoň je, že v prosinci došlo k dalšímu zpomalení dynamiky imputovaného nájemného, což se pozitivně promítá do zpomalování jádrové inflace. Výrazně se začíná snižovat i tempo růstu cen pohonných hmot.

K viditelnějšímu zpomalování inflace začne docházet teprve ve druhém čtvrtletí.

Inflace ještě stoupne

Co očekávat v letošním roce? Lednová inflace je vždy zatížena vyšší nejistotou, protože dochází k přeceňování cen zboží a služeb a v aktuálním vysoce inflačním prostředí je tato nejistota o to větší.

Překoná letos inflace hranici 20 procent?

Na začátku letošního roku je určitě nutné počítat se skokovým zdražením cen energií až na cenové stropy a meziroční růst spotřebitelské inflace tak může zrychlit až těsně pod dvacet procent. V prvním čtvrtletí je tak i nadále třeba počítat s velmi vysokým meziročním růstem cenové hladiny.

K viditelnějšímu zpomalování inflace začne docházet teprve ve druhém čtvrtletí a na jednociferné hodnoty se dostane pravděpodobně až v průběhu druhé poloviny roku. Zkraje nového roku navíc máme řadu jak protiinflačních, tak i proinflačních rizik, která ještě mohou načrtnutou křivku postupně zpomalující inflace vychýlit.

Stále velmi vysoká inflace bude negativně dopadat na příjmy i spotřebu domácností po celý letošní rok. Souhrnný růst cenové hladiny by se letos mohl pohybovat kolem deseti procent, což je i nadále významně nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. K oblastem jeho zájmu patří především problematika... Více

Související témata

energetikainflacekomentářspotřebitelské cenyveřejné financevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo