Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin je v pubertě a BMW si hraje s blockchainem. Týden v kryptu #13

Tomáš Krause
Tomáš Krause
7. 1. 2023
 12 135

Bitcoin oslavil čtrnácté narozeniny, MicroStrategy předvedla divoké nákupy a prodeje hlavní kryptoměny a v Austrálii je první bitcoinmat s podporou Lightning Network. BMW chce víc využívat blockchain a Samuel Bankman-Fried, zakladatel zkrachovalé burzy FTX známý i pod iniciálami SBF, nechce, aby se vědělo, kdo platil jeho kauci. Je tu první letošní #TýdenVKryptu.

Bitcoin je v pubertě a BMW si hraje s blockchainem. Týden v kryptu #13
Bitcoin slaví čtrnácté narozeniny. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin oslavil 14. narozeniny

Dne 3. ledna 2019 přesně v 19:15:05 se vytěžil první bitcoinový blok a prvních 50 bitcoinů. Tenhle tehdy nazvaný genesis blok se označuje pořadovým číslem nula s váže se k němu několik zajímavostí, kterými se liší od těch následujících.

Zaprvé je to logicky jediný blok, který neodkazuje na žádný předchozí. Každý další blok v řetězci vždy odkazuje na ten předešlý a tím pádem je nemožné v něm později cokoliv měnit. Další zvláštností je, že 50 bitcoinů vytěžených v tomhle bloku nelze nijak utratit. A do třetice stojí za pozornost fakt, že v pořadí druhý blok byl vytěžen až za dalších šest dní, nikoliv za deset minut, jak by to mělo být a i bylo v dalších letech.

Bitcoin 2022
Shutterstock

Rok 2022 v kryptu: krachy, bankroty, podvody. Bitcoin je v tom ale nevinně

Dnes je poslední den roku, který se asi příliš hezky do historie nezapíše. Ve světle celosvětových událostí se asi není co divit, že v kryptu jsme počítali spíš krachy než nějaké obrovské úspěchy. Je tu tradiční krypto přehled, tentokrát ale za celý rok 2022.

Podle jedné z teorií je odměna 50 bitcoinů z genesis bloku neutratitelná proto, aby měl bitcoin skutečně neposkvrněné početí a Satoshi Nakamoto (autor bitcoinu) nemohl být nařčen z toho, že si předtěžil něco pro sebe. No a k vytěžení dalšího bloku došlo podle téhle teorie až za šest dní ze stejného důvodu. Satoshi čekal na další uzel v síti, aby nemohl být nařčen z toho, že těží sám pro sebe.

Do genesis bloku je také navěky vepsán text „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks“ odkazující na článek v britském deníku The Times, který kritizuje vládní podporu bank v době finanční krize, která v té době po celém světě řádila.

A ještě dodejme, že od roku 2019 se začal ve stejný den slavit také „Proof of keys days“. Jeho účelem je stáhnout si na narozeniny bitcoinu všechny své mince z burz do peněženek a upozornit tak na to, že bitcoiny na burze nejsou fakticky vaše. Takže pokud po všech událostech loňského roku máte stále své bitcoiny někde na burze a ne na své peněžence, doporučuji oslavit Proof of keys days i se zpožděním a bitcoiny z burzy stáhnout.

MicroStrategy nakoupila dalších 2500 bitcoinů

Společnost MicroStrategy Michaela Saylora nakoupila v období od 1. listopadu do 21. prosince 2022 2395 BTC za 42,8 milionu dolarů v hotovosti (lehce přes miliardu korun). Poté 22. prosince prodala 704 BTC se ztrátou, aby vyrovnala předchozí kapitálové zisky, a nakonec si na Štědrý den pořídila dárek v podobě dalších 810 BTC.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

MicroStrategy prodávala bitcoiny poprvé od roku 2020, kdy začala mince přidávat do svých aktiv. Nicméně šlo pouze o prodej kvůli daňové optimalizaci, nikoliv o projev kapitulace, jak se to mnozí snažili interpretovat.

V konečném důsledku tyhle transakce vedly ke zvýšení celkového počtu bitcoinu v držení MicroStrategy o 2500 BTC. Firma tak nyní vlastní 132 500 bitcoinů, které postupně nakoupila přibližně za čtyři miliardy dolarů (zhruba 100 miliard korun) při průměrné ceně 30 397 dolarů (asi 760 tisíc korun) za jeden bitcoin. V téhle chvíli je tak MicroStrategy v nerealizované ztrátě okolo 1,8 miliardy dolarů (45 miliard korun). Ale to jsou všichni, kdo nakupovali pouze v předešlém bullmarketu.

V Austrálii je (prý první) Lightning Network bitcoinmat

V australském městě Coolangatta je údajně první bitcoinový bankomat s integrovaným Lightning Networkem. Pokud jste poblíž, tak ho najdete v nákupním centru The Strand.

Používáte bitcoinmaty?

Klasické bitcoinmaty, které můžete vídat i ve větších českých městech, vypořádávají transakce přímo na blockchainu, což má svá omezení: transakce není okamžitá a poplatek za ní může být někdy i dost vysoký. Bitcoinmat s podporou Lightning Network funguje na první pohled podobně, ale přidává navíc všechny jeho výhody:

  • transakce jsou okamžité (nemusí se čekat na potvrzení bloku)
  • na LN jsou výrazně nižší poplatky (doslova pár satoshi)
  • můžete nakupovat za velmi malé částky, třeba za deset korun, což je při transakci přímo na blockchainu kvůli výši poplatku ekonomický nesmysl
  • transakce přes LN poskytují větší anonymitu

A proč to relativizování? Bitcoinmat s LN není úplně obvyklý, ale nezdá se mi, že je Austrálie první zemí, kde ho mají. Minimálně existuje projekt Bleskomat, který směnu přes LN také umožňuje. A český výrobce bitcoinmatů Geberal Bytes u nich také LN podporuje. Jen si ho musí provozovatel zapnout, což se evidentně zatím moc neděje. Proto se australský bitcoinmat tak oslavuje. 

BMW bude využívat blockchain BNB

Minulý rok s kryptoměnami koketovalo několik automobilek a rozhlížely se zejména v segmentu NFT. BMW se však nyní chystá blockchain zahrnout přímo do svých „vnitřností“. Německý výrobce automobilů plánuje použít blockchain BNB od burzy Binance a pomáhat mu s tím má firma Coinweb zabývající se blockchainovou infrastrukturou.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

BMW není ohledně blockchainu žádný nováček, už v roce 2018 použila společnost tuto technologii ke sledování svých dodávek kobaltu. Nyní hodlá blockchain využívat ve svých procesech ve dvou fázích.

BMW nejprve zahrne blockchain do běžných obchodních operací s cílem eliminovat pracné manuální postupy a následně má Coinweb realizovat druhou fázi projektu, což má být Web3 aplikace na míru pro věrnostní program zákazníků BMW.

Samozřejmě se nabízí otázka, k čemu potřebujete pro věrnostní program blockchain. Pravděpodobně k ničemu, šlo by to udělat i bez něj, ale pořád zjevně žijeme v době, kdy přilepení slůvka blockchain na cokoliv působí cool a sexy.

Šéf FTX tají jména plátců kauce

Co by to bylo za Týden v kryptu bez „hrdiny“ posledních měsíců. Obviněný zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried v úterý přesvědčil manhattanského federálního soudce, aby zablokoval zveřejnění totožnosti dvou lidí, kteří spolu s jeho rodiči podepsali dluhopisy zajišťující Bankman-Friedovo propuštění. Kauce přitom byla stanovena na 250 milionů dolarů (6,25 miliardy korun).

Je známo, že rodiče SBF spolupodepsali osobní záruku za syna ve výši 250 milionů dolarů, která je součástí dohody o kauci s federálními prokurátory z 22. prosince. Z dohody o kauci vyplývá, že rodiče zastavili svůj dům v kalifornském Palo Altu. V dopise, v němž právníci žádají o utajení totožnosti ručitelů, argumentují tím, že rodiče čelili po krachu FTX obtěžování a dokonce i fyzickým výhrůžkám. Bankman-Friedovi právnici tak tvrdí, že neexistuje žádný dobrý důvod, proč by měli být stejnému zacházení vystaveni i ostatní ručitelé kauce, protože „nemají s případem žádnou věcnou souvislost“.

Rychlovka na konec: Burza Bitfinex vyřazuje z nabídky Bitcoin Satoshi’s Vision. Potvrzuje se tak, že různé pochybné kopie bitcoinu jsou bezcenné a končí po právu v propadlišti dějin. Bitcoin je jen jeden, a to ten, který vznikl před 14 lety. Nenechte si nikdy namluvit nic jiného.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainburzainvestiční univerzitakryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo