Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

HODL! slaví, těžaři bitcoinu krachují a burzy bez auditu. Týden v kryptu #12

Tomáš Krause
Tomáš Krause
24. 12. 2022
 19 876

Velký bitcoinový těžař vyhlásil bankrot, ale japonský “ČEZ” naopak bitcoin těžit začíná. Celebrity prodávající předražené obrázky na to dojely a s krypto burzami nechtějí kamarádit auditoři. A HODL je s námi devět let. Je tu Týden v kryptu #12.

HODL! slaví, těžaři bitcoinu krachují a burzy bez auditu. Týden v kryptu #12
Těžaři bitcoinu zažívají špatné časy (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoinový těžař Core Scientific vyhlásil bankrot

Letošní rok nebyl pro krypto dobrý a po bankrotech burz (FTX), půjčkových platforem (Celsius, BlockFi) nebo rovnou celých kryptoměn (LUNA) přichází na řadu i těžaři. Jedna z největších veřejně obchodovaných společností zabývajících se těžbou kryptoměn Core Scientific ve středu oznámila, že podala žádost o ochranu před věřiteli.

Firma svůj úpadek přičítá propadu cen bitcoinu, rostoucím nákladům na energie a také nesplacenému dluhu ve výši sedmi milionů dolarů (175 milionů korun) od už dřív zkrachovalé půjčkové platformy Celsius. Ta vlastní několik zařízení na těžbu bitcoinů umístěných právě u Core Scientific, za které ale přestala platit účty. Ty šplhají až k 900 tisícům dolarů měsíčně (22,5 milionu korun).

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Firma uvedla, že za 3. čtvrtletí letošního roku utrpěla čistou ztrátu 434,8 milionu dolarů (skoro 11 miliard korun) a v době podání návrhu měla k dispozici pouhé čtyři miliony dolarů (100 milionů korun). Také vám ve světle těchhle čísel přijde výše zmíněný dluh Celsiusu trochu nepodstatný?

Core Scientific ale neplánuje likvidaci a hodlá se restrukturalizovat. Tohle řešení podporují i věřitelé, kteří drží víc než 50 % konvertibilních dluhopisů společnosti. Ti také souhlasili, že poskytnou až 56 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) na další financování společnosti, za což by měli získat 97 % akcií. Ty mimochodem ztratily letos na burze už 98 % své hodnoty.

Celý plán na záchranu firmy musí samozřejmě nejprve posvětit soud.

Energetická společnost bude těžit bitcoin

To naopak japonská Tokyo Electric Power Company (TEPCO) těžit začne. Rozhodla se využít přebytek své energie k těžbě bitcoinu po celém Japonsku. Stane se tak prostřednictvím její dceřiné společnosti Agile Energy X.

TEPCO je největší elektrárenská společnost v Japonsku, která stojí mimo jiné i za nechvalně proslulou jadernou elektrárnou ve Fukušimě. V té se v roce 2011 stala celosvětově známá jaderná havárie, ze které se firma ani po téměř 12 letech finančně nevzpamatovala. A právě těžba bitcoinu jí má umožnit získat nové příjmy. 

Celá myšlenka vyžaduje rozmístění datových center po celém Japonsku, protože bude využívat přebytečnou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Pilotní projekt už byl podle zprávy zahájen.

Podobně jako TEPCO se angažuje v těžbě bitcoinů několik světových energetických společností. Například na začátku roku oznámila společnost ConocoPhillips, že prodává těžařům bitcoinů uvázlý plyn v oblasti Bakken. Stejně už prodává přebytečný plyn i gigant Exxon.

Celebrity a podpora znuděných opic

Jimmy Fallon, Gwyneth Paltrow, Justin Bieber, Madonna, Snoop Dogg, Serena Williams a další celebrity byly zažalovány v rámci hromadné žaloby za to, že propagovaly NFT Bored Ape Yacht Club (BAYC) a nepřiznali, že jsou za to tvůrci tohoto NFT placeni. Žaloba pak obviňuje i přímo tvůrce Bored Ape Yacht Club z toho, že známé osoby angažovali, aby uvedly své příznivce v omyl a přiměly je k nákupu NFT BAYC za drasticky nadsazené ceny, které do nesmyslných výšin vypumpovaly právě díky angažování celebrit.

Kryptomeny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se přitom v posledních měsících doslova otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje nějaké téma, o kterém se v souvislosti s kryptem nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Každý z obžalovaných propagátorů znuděných opic obdržel podle žaloby za svou podporu odměnu. Například Justin Bieber BAYC NFT v hodnotě zhruba 1,3 milionu dolarů (bezmála 30 milionů korun) a přitom na svém Instagramu tvrdil, že je koupil za vlastní peníze. Gwyneth Paltrow zase oznámila veřejnosti, že se připojila ke komunitě BAYC, a poděkovala společnosti Moonpay za její služby při zprostředkování nákupu. Zároveň ale jaksi zapomněla zmínit, že má ve firmě podíl.

Těm, kdo se nechali celebritami ovlivnit, zbyly jen oči pro pláč. Objem obchodování s NFT BAYC totiž  klesl o 93 % od svého vrcholu při uvedení na trh. Stejně tak hodnota tokenů ApeCoin klesla o 90 % ze svého historického maxima.

Podobně jako výše uvedené celebrity dopadla už i Kim Kardashian, která podobně neohrabaně propagovala kryptoměnu EthereumMax a stálo jí to 1,26 milionu dolarů (28,8 milionu Kč).

Mazars pozastavuje práci pro krypto klienty

Francouzská auditorská firma Mazars minulý pátek pozastavila veškerou práci pro klienty v oblasti kryptoměn. Tuhle firmu si najaly mimo jiné i burzy Binance nebo Crypto.com, aby od ní získaly razítko na to, že jejich rezervy jsou v pořádku (takzvaný Proof of Reserve = důkaz o rezervách). Důkazy o rezervách mají uživatelům burz potvrdit, že s jejich prostředky negamblují, ale drží je na svých účtech a jsou schopny je kdykoliv vyplatit. Nejde ale o finanční audit.

Mazars v prohlášení uvedla, že pozastavila svou činnost související s poskytováním prokazování rezerv pro subjekty v odvětví kryptoměn z důvodu obav ohledně způsobu, jakým jsou tyto zprávy chápány veřejností.

Binance si už dřív stěžovala, že pro ni nechce dělat nikdo z velké auditorské čtyřky, do které patří PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte a Ernst & Young. A asi se není co divit, že tyhle firmy nechtějí riskovat v oboru, kde byly v letošním turbulentním roce vymazány téměř dva biliony dolarů (50 bilionů korun).

Držíte krypto?

HODL! je s námi devět let

Pokud se v kryptu nepohybuje denně, možná vám není jasné, proč vám někdo stále doporučuje, abyste bitcopin hodlovali (od slova HODL). To slovo totiž nedává smysl. Vzniklo omylem před devíti lety v už legendárním příspěvku na diskusním fóru Bitcointalk.

Celé to vzniklo tak, že uživatel s přezdívkou GameKyuubi se posilnil whisky a pak chtěl napsat, že bitcoin drží (I am holding), ale vyšlo mu z toho i po několika pokusech “I am hodling”. Další diskutující se toho okamžitě chytli a legendární mem byl na světě. Tak tedy hodl!

Rychlovka na konec: Na praní peněz nepotřebujete krypto, jak si mnozí myslí. Peníze vám ráda vypere banka za mírný poplatek 0,87 % z částky. Danske Bank totiž za vyprání 230 miliard dolarů (5,75 bilionu Kč) zaplatí pokutu dvě miliardy dolarů (50 miliard Kč). A to se vyplatí!

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
25
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinburzainvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo