Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zakladatel FTX v poutech, Trump v NFT a problémy Binance. Týden v kryptu #11

Tomáš Krause
Tomáš Krause
17. 12. 2022

Zakladatel zkrachovalé burzy FTX Sam Bankman-Fried byl zatčen na Bahamách a vypovídal u soudu. Nervozním trhům moc neulevila Binance, Trump jde se svými narcistními kartičkami do NFT a EU pořádala párty, na kterou nikdo nepřišel. Je tu Týden v kryptu #11.

Zakladatel FTX v poutech, Trump v NFT a problémy Binance. Týden v kryptu #11
Dění kolem zkrachovalé burzy FTX nebere konce (ilustrační foto) / Zdroj: Maurice Norbert / Shutterstock.com

Zakladatel zkrachovalé FTX zatčen...

Za týden jsou tu Vánoce, takže celé krypto se pomalu ukládá k zimnímu spánku a začíná nuda. „Naštěstí“ tu ale stále máme dozvuky zkrachovalé burzy FTX, kolem které se pořád něco děje. Hodně lidí (včetně mě) například nechápalo, že člověk, který připravil klienty o miliardy dolarů, si vesele užívá na svobodě a dokonce se účastní konferencí (byť jen online).

To už ale neplatí. Sam Bankman-Fried byl totiž v pondělí zatčen v Nassau na Bahamách poté, co na něj místní soudce vydal zatykač na žádost prokurátorů z Úřadu státního zástupce v New Yorku. Hned v úterý měl nechvalně proslulý zakladatel burzy první slyšení u bahamského soudu, kde jen uvedl, že se nevzdává svého práva bránit se vydání do USA.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Jenže, jak ostatně sami víme, Bahamy moc často lidi do USA nevydávají. Mohl by o tom vyprávět náš „maskot“ devadesátek Viktor Kožený, kterého sice na pokyn Američanů bahamské úřady několikrát zadržely, ale vždy ho nakonec propustily. Jestli se do USA někdy dostane Bankman-Fried, je tak ve hvězdách.

…ale ještě škodil oboru

Co zakladateli FTX nelze upřít, je jeho aktivní záškodnická činnost, která na celé krypto hází stín pochybnosti. Ještě před zatčením se na veřejnosti objevila komunikace dokazující, že Alameda Research (úzce propojená s FTX) se svými obchody údajně zaměřovala na to, aby stablecoin Tether (USDT) ztratil peg s americkým dolarem, tedy aby s ním ztratil kurz 1:1. Krach USDT by pravděpodobně přivodil totální kolaps celého trhu. Sam Bankman-Fried údajně doufal, že by tímto krokem mohl nějakým způsobem FTX ještě zachránit. A nebo se jen řídil okřídleným heslem „po mě potopa“.

Zprávy ze skupinového chatu na platformě Signal, které veřejnosti zprostředkoval Wall Street Journal (WSJ), ukazují hádku mezi Changpeng Zhaem (Binance) a Bankman-Friedem (FTX) z 10. listopadu. Generální ředitel Binance podle informací WSJ žádal, ať se FTX „přestane snažit o depeg stablecoinů“: „A přestaňte dělat cokoli. Přestaňte hned, ať nezpůsobíte další škody.“

Co na to Bankman-Fried? Ten to samozřejmě v prohlášení pro WSJ popřel. 

Binance zabrnkala uživatelům na nervy

Aby toho nebylo málo, největší krypto burza Binance způsobila lehkou paniku mezi investory, když v úterý dočasně zastavila výběry stablecoinu USDC. Všichni mají ještě v živé paměti krach FTX a problémy Binance by byly asi poslední kapka k ještě většímu pádu cen všech kryptoměn. Nicméně časem se naštěstí ukázalo, že nešlo o problém burzy, ale jen o technikálie se vzájemnou směnou stablecoinů a výběry USDC byly obnoveny asi po osmi hodinách.

Kryptomeny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se přitom v posledních měsících doslova otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje nějaké téma, o kterém se v souvislosti s kryptem nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Changpeng Zhao, generální ředitel Binance, celý problém vysvětloval tím, že došlo ke zvýšení požadavků na výběry peněz ve stable coinu USDC, kterého ale burza neměla dostatek. A na to, aby získala další USDC pro své klienty, bylo potřeba směnit je za jiné stablecoiny, kterých měla dostatek. Jenže prodej stablecoinu PAX i jejich vlastního tokenu BUSD vyžaduje směrování přes banku, která ale sídlí v New Yorku a v době, kdy bylo třeba obchody udělat, měla zavřeno.

Taky vám přijde úsměvné, že paniku na největší kryptoburze způsobí „stará dobrá“ banka tím, že má zavřeno?

Podle tweetu společnosti Nansen, která se věnuje anaýze dat, odešlo v té době z Binance za 24 hodin 1,6 miliardy dolarů (40 miliard Kč). Nicméně burza má údajně aktiva v hodnotě přesahující 60 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč).

Donald Trump uvedl vlastní kolekci NFT

Skoro v každém Týdnu v kryptu máme více či méně obskurní využití NFT. Tentokrát se přidal bývalý americký prezident Donald Trump. Ten uvedl na trh kolekci digitálních karet, na nichž je vyobrazen v různých podobách, včetně superhrdiny, astronauta nebo řidiče série Nascar.

Karty představil ve videu na své sociální síti Truth Social, ve kterém se objevila jeho animovaná verze před budovou Trump Tower v New Yorku, roztrhla si košili, a odhalila kostým superhrdiny s písmenem T, zatímco jí z očí střílely lasery. Trump dodal, že jeho karty za 99 dolarů (skoro 2500 Kč) jsou skvělým vánočním dárkem a že kupující budou zařazeni do loterie, v níž mohou vyhrát různé ceny včetně slavnostní večeře nebo golfu s ním.

Vystoupení bylo hojně kritizováno na sociálních sítích a ozvali se i vysoce postavení republikáni. „Tohle už dál nemůžu,“ řekl o NFT ve svém podcastu Steve Bannon, pravicový mediální komentátor a bývalý Trumpův hlavní stratég. Každý, kdo se na projektu podílí, by podle něj měl být okamžitě vyhozen.

Na virtuální párty EU nikdo nepřišel

Tahle skvělá zpráva mi posledně unikla, ale i když je trochu starší, musím se o ni podělit. Evropská unie utratila 387 000 eur (přes 9,5 milionu korun) za metaverse, ve kterém chce představovat své strategie a vize mladým lidem ve věku od 18 do 35 let. Na zahajovací party však dorazila jen hrstka návštěvníků. A to doslova. Jeden z přítomných novinářů uvedl, že byl jedním z šesti (!) lidí, kteří se akce zúčastnili.

Virtuální párty EU?

Akce, která se konala koncem listopadu, byla inzerována jako plážová párty s hudbou a zábavou a měla zahájit strategii EU nazvanou Global Gateway. Cílem strategie je získat do roku 2027 investice ve výši 300 miliard eur (7,5 bilionu korun), které by světu pomohly zotavit se z pandemie covidu a pokusit se čelit rostoucímu vlivu Číny. Jeden z diplomatů EU to po zhlédnutí večírku okomentoval pro Times of London trefně: „V Pekingu musí čůrat smíchy. Bylo by to k smíchu, kdyby nešlo o vážně míněný projekt a kdybychom to všechno nezaplatili.“

Budiž Unii útěchou, že „pan Facebook“ Mark Zuckerberg propálil na metaversu už 30,7 miliardy dolarů (přes 760 miliard Kč). Proti němu jsou v EU troškaři.

Rychlovka na konec: Minulý týden jsem upozorňoval na novinku umožňující posílat levně a rychle peníze z USA do Afriky pomocí bitcoinu a Lightning Network a o týden později už to jde i z Evropy.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinburzadonald trumpinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuNFT
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo