Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zkreslená inflace. Vládní zásahy z ní dělají zbytečnou statistiku

Vít Hradil
Vít Hradil
12. 12. 2022
 12 272

Inflace v listopadu vykázala meziroční nárůst o 16,2 % a oproti říjnovému poklesu tak přišel opět růst. Cenová statistika je ovšem momentálně významně zkreslena vládními opatřeními ve formě „úsporného tarifu“, odpuštění příspěvků na obnovitelné zdroje energie a loňským odpuštěním DPH ze zemního plynu a elektřiny.

Zkreslená inflace. Vládní zásahy z ní dělají zbytečnou statistiku
České spotřebitelské ceny v listopadu vykázaly meziroční nárůst o 16,2 procenta. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Interpretace listopadové statistiky inflace je výrazně ztížena množstvím vládních opatření a metodikou, kterou je statistici zohledňují.

Ceny energií, které hrají významnou roli v inflaci v kategorii bydlení, jsou snižovány letošním zavedením „úsporného tarifu“ a odpuštěním příspěvků na obnovitelné zdroje energie, zároveň zvyšovány loňským odpuštěním DPH, které letos naopak již neplatí. Pro účely posouzení celkových inflačních tlaků tak tahle kategorie – a potažmo i celá oficiálně reportovaná míra inflace – poněkud pozbývá smyslu.

Vývoj meziroční inflace v ČR

Za pozornost tak stojí hlavně ceny, které vládními zásahy nejsou zkreslené. V tomto případě lze pozitivně hodnotit zmírnění inflačního tlaku u potravin, oděvů a obuvi, vybavení domácnosti, rekreací, stravování a ubytování. Bohužel, i navzdory tomuto uklidnění zde inflace zůstává varovně vysoká.

Třeba u potravin a nealkoholických nápojů činí meziroční růst 26 procent, u odívání a obuvi 18,2 procenta. Nejmíň se naopak inflace „zakousla“ do poštovních a telekomunikačních služeb (2,1 %), alkoholických nápojů a tabáku (6,5 %) a oddílu vzdělávání (7,5 %).

Inflační mánie bude pokračovat

Svižným tempem v nominálním vyjádření stoupají maloobchodní tržby (poslední údaj z října hovoří o téměř sedmiprocentním růstu), což dokonce převyšuje růst průměrných mezd. Zdá se tedy, že Češi jsou i nadále ochotni si připlácet i za zbytné zboží a služby a schopnost prodejců navyšovat ceny klesá spíš pomalu.

Považujete inflaci za relevantní statistiku?

Poptávková část inflace tak pravděpodobně nepomine, dokud Čechům ceny energií neukousnou z výplaty ještě větší část prostředků, což patrně nastane po Novém roce. Do té doby lze očekávat, že obchodníci budou pokračovat v politice zvýšených marží a těžit tak ze všeobecné inflační mánie.

Průměrná inflace za rok 2022 míří lehce nad hranici 15 % a vládní opatření, spočívající hlavně v rozdávání peněz všemi směry, v kombinaci s nadšením obyvatel do jejich utrácení, pak zřejmě inflaci udrží zvýšenou i v roce 2023, kdy by mohla dosáhnout zhruba devíti procent.

Navzdory tomuto nečekám, že by přišla reakce České národní banky, která na prosincovém zasedání zřejmě ponechá základní úrokovou sazbu beze změny.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

energetikainflacekomentářspotřebitelské cenystatistikaveřejné financevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo