Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dostupný bitcoin, česká pračka FTX a krypto jako spása. Týden v kryptu #10

Tomáš Krause
Tomáš Krause
10. 12. 2022
 13 037

Největší pokles obtížnosti těžby bitconu za poslední rok, další překvapivá zjištění kolem krachující burzy FTX a bitcoin pomáhající lidem v Africe i Íránu. Je tu jubilejní desátý #TýdenVKryptu.

Dostupný bitcoin, česká pračka FTX a krypto jako spása. Týden v kryptu #10
Vytěžit bitcoin je nejsnazší od roku 2021 (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Obtížnost těžby bitcoinů klesla

Co mnoho analytiků už nějaký čas očekávalo, se stalo realitou. Některým těžařům bitcoinu se těžba přestává vyplácet a odpojují své stroje od sítě. V reakci na to obtížnost těžby klesla o 7,32 %. Tato poslední úprava obtížnosti, která nastala v bloku 766 080, byla největším poklesem od července 2021. Tehdy se od sítě odpojili čínští těžaři kvůli zákazu těžby v jejich zemi. V té době byla Čína největším těžebním centrem bitcoinu na světě.

Obtížnost těžby se automaticky upravuje každých 14 dní, respektive každých 2016 bloků podle celkového výkonu všech zapojených počítačů tak, aby doba potřebná k vytěžení jednoho bloku byla v průměru deset minut. Platí tak jednoduché pravidlo: čím víc počítačů těží, tím je obtížnost vyšší a naopak.

Kryptomeny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se přitom v posledních měsících doslova otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje nějaké téma, o kterém se v souvislosti s kryptem nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Těžaře se zpožděním dohání pád ceny bitcoinu. Ještě loni v listopadu inkasovali za jeden vytěžený bitcoin přes 60 tisíc dolarů (asi 1,5 milionu korun) a dnes je to necelých 17 tisíc dolarů (425 tisíc korun). Situaci zhoršily i dodávky nových, výkonnějších minerů a příchod nových těžařů, kteří své projekty zahájili před mnoha měsíci a teprve na podzim je spouštěli. Od začátku srpna do poslední úpravy obtížnosti směrem nahoru se tak celkový výkon sítě i obtížnost těžby zvýšily přibližně o třetinu. 

Podle analytiků je nyní potřeba pro ziskovou těžby bitcoinu používat nejmodernější minery a hlavě mít cenu elektřiny nižší než osm centů za kWh (asi dvě koruny).

Zkrachovalá FTX poslala miliony do Česka

Zajímavé informace získal v tomto týdnu server iRozhlas.cz. Podle jeho zjištění poslala FTX Foundation do Česka 107 miliónů korun na nákup a provoz zámku v Hostačově, malé vesničce na Havlíčkobrodsku. Stalo se tak pouhé čtyři měsíce před krachem FTX.

Zámek koupila Irena Kotíková, respektive spolek European Summer Program on Rationality. Paní Kotíková tvrdí, že si u FTX zažádala o grant na mezinárodní vzdělávací centrum a jednoduše ho dostala. Na první pokus. Zatím prý nemá strach, že by se mohl krach FTX dotknout i jejího projektu na zámku, ale je prý připravena peníze vrátit, pokud k tomu bude vyzvána.

Trochu jiný názor má ale podle iRozhlasu hlavní ekonom poradenské firmy BH Securities Štěpán Křeček, který je přesvědčen o tom, že zámek i další majetky mohly být nakoupeny jen díky tomu, že byl na klientech FTX spáchán podvod. Proto by měli být klienti FTX odškodněni i z prodeje těchto majetků. Jak tohle dopadne?

Grayscale v problémech

A s FTX ještě někončíme. Zkrachovalá burza k sobě na dno dost možná stáhne další velké jméno: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Tenhle fond je (byl?) populární zejména mezi velkými investičními ffirmami, kterým umožňoval koupit „bitcoin“ v souladu se všemi pravidly a regulacemi.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Proč ty uvozovky? Pokud to hodně zjednoduším, tak GBTC je fond, který prodává své podíly a jeden podíl = jeden skutečný bitcoin uložený někde u Grayscale. Hlavní fígl je v tom, že kupující nemusí chápat bitcoin, nemusí řešit jeho uložení ani zdanění po prodeji, protože si kupuje podíl ve fondu. A to je standardní finanční instrument, který každý finančník zná a chápe. 

Logicky by tedy cena jednoho GBTC měla být shodná s cenou BTC, ale opak je pravdou. Ve vrcholícím bullmarketu byly instituce ochotné zaplatit za jeden GBTC dokonce víc než za bitcoin. Byly ochotné připlácet si prémii, protože věřili, že vše poroste do nebes. Jak už víme, stal se pravý opak a cena bitcoinu se za poslední rok zřítila zhruba na čtvrtinu. GBTC má ovšem daleko větší problém a na spotových trzích se obchoduje téměř za 50 % ceny bitcoinu; ve čtvrtek se akcie GBTC propadly na nové rekordní minimum -47,2 % vůči bitcoinu.

Populární komentátor Bitfinex'ed to na Twitteru okomentoval trefně: „Grayscale bude v pořádných problémech, pokud bude muset ukázat, kde jsou všechny bitcoiny pokrývající prodané GBTC.“

Pokud si kladete otázku, zda by se nevyplatilo tento „bitcoin“ za 50 % ceny koupit, tak spíš ne. Reálně hrozí, že Grayscale může být dalším, kdo nepřežije letošní krypto zimu.

Strike a bitcoin pomáhá v Africe

Většina obyvatel západního světa dost dobře nechápe potřebu bitcoinu, protože v naší části světa poměrně slušně fungují státní peníze. Jenže co funguje u nás, je třeba pro obyvatele Afriky často nedosažitelné sci-fi a právě těmto lidem může pomoci novinka od Strike.

Ta v úterý představila novou službu Send Globally, která umožňuje americkým uživatelům okamžitě a levně posílat peníze do Afriky. Většina Američanů nebo Evropanů si asi neumí dost dobře představit, jaký problém je poslat peníze vydělané v Americe rodině v Africe. Kromě toho, že to trvá dlouho, si za to společnosti účtují nemalé poplatky, takže zahraniční dělníci pracují nemalou část měsíce jen na to, aby dokázali poslat peníze domů.

Věříte v budoucnost Lightning Network?

Novinka od Strike jim umožňuje poslat peníze pomocí Lightning Network (nadstavba nad bitcoinem) doslova bleskovou rychlostí a za minimální poplatek. Podstatné je i to, že pokud lidé nechtějí, nepřijdou s bitcoinem do styku. Převod probíhá tak, že u odesílatele se dolary vymění za bitcoin, ten se pošle příjemci a u něj se zase přemění na místní měnu. Bitcoin je zde jen v roli jakéhosi prostředníka, díky kterému zafunguje převod okamžitě a velmi levně.

Služba je zatím dostupná v Nigérii, Keni a Ghaně, ale Strike ji plánuje rozšiřovat do dalších zemí. 

Írán blokuje účty ženám bez hidžábu a Nigerie silou nutí CBDC

A mimo západní svět ještě chvíli zůstaneme. Podíváme se na další země, kde se stává bitcoin pro obyvatele prakticky nutností, pokud nechtějí přijít o úspory a zachovat si soukromí.

V Íránu můžete jednoduše přijít o své peníze tím, že se nepodřídíte nařízení státu. Vláda plánuje zavést nové tresty pro ženy, které na veřejnosti nenosí hidžáb a po dvou varováních jim chce zmrazit bankovní účty. 

Hosejn Džalálí, člen kulturní komise Islámského poradního shromáždění, řekl v úterý íránským médiím, že nezahaleným osobám bude zaslána SMS s výzvou, aby respektovaly zákon a nosily hidžáb. Poté nastane fáze varování a nakonec jim může být zmrazen bankovní účet.

To do Nigérie si můžete sice posílat peníze přes Strike, ale možná si je nevyberete z bankomatu. Vláda se totiž rozhodla vnutit všem lidem nepopulární digitální státní peníze (CBDC) a místní centrální banka snížila denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů na asi 45 USD (1 125 Kč) a týdenní limit na 225 dolarů (5 625 Kč). Jakákoliv částka nad tyto limity bude zpoplatněna pěti, respektive deseti procenty, uvedla centrální banka.

Vládci Íránu i Nigerie to určitě nezamýšleli, ale pro popularizaci bitcoinu nemohli udělat víc.

Rychlovka na konec: Konkurzní soudce nařídil vrátit 44 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) v kryptoměnách zákazníkům zkrachovalé půjčkové platformy Celsius. Zní to sice jako dobrá zpráva, ale je to jen pověstná kapka v moři; Celsius svým klientům zašantročil miliardy dolarů, takže tohle nové nařízení rozhodně není důvodem k velkým oslavám.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
21
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuAfrikaBitcoininvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo