Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Okopávaný bitcoin, šéf Xixoio v cele a ruská kryptoburza. Týden v kryptu #9

Tomáš Krause
Tomáš Krause
3. 12. 2022
 11 908

Půjčková platforma BlockFi je další obětí pádu FTX, policie vyšetřuje Xixoio, Evropská centrální banka kope do bitcoinu a v Brazílii ho naopak uznávají jako platidlo. A k tomu Rusko plánuje vlastní kryptoburzu. Je tu #TýdenVKryptu číslo devět.

Okopávaný bitcoin, šéf Xixoio v cele a ruská kryptoburza. Týden v kryptu #9
Bitcoin se ocitl pod velkou kritikou Evropské centrální banky. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Další obětí krachu FTX je BlockFi

To, o čem se dlouho spekulovalo, se stalo realitou. Společnost BlockFi požádala v pondělí o ochranu před bankrotem podle kapitoly 11 a chystá se propustit velkou část zaměstnanců.

BlockFi umožňovala – podobně jako už dříve padlý Celsius – získávat výnosy z vašich uložených kryptoměn. O tom, že bude mít problém, se začalo spekulovat ihned po krachu FTX, když BlockFi zablokovala klientům výběry peněz a to shodou „náhod“ ve stejný den, kdy FTX podala návrh na bankrot.

Kryptomeny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se přitom v posledních měsících doslova otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje nějaké téma, o kterém se v souvislosti s kryptem nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Společnost totiž dostala v červnu úvěr ve výši 250 milionů dolarů (přes šest miliard korun) právě od FTX. A to zhruba týden poté, co snížila počet zaměstnanců o 20 %. Tohle snížení vysvětlovala dramatickou změnou makroekonomických podmínek ve světě. A v červenci se dokonce začalo spekulovat o přímé akvizici burzou FTX, což ale generální ředitel BlockFi Zac Prince popřel.

Za zmínku stojí i fakt, že BlockFi nebyla jedinou takovou platformou, kterou FTX úvěrovala. V srpnu 2021 burza poskytla půjčku ve výši 120 milionů dolarů (asi tři miliardy korun) také skupině Liquid Group, kterou pak v květnu 2022 rovnou celou převzala. Dalších 500 milionů dolarů (12,5 miliardy Kč) FTX půjčila letos v červnu firmě Voyager Digital, což jí ale moc nepomohlo a 6. července stejně vyhlásila bankrot. 

V oficiálním oznámení o bankrotu se píše, že BlockFi se zaměří na vymáhání všech závazků, ale že vymáhání pohledávek od FTX bude zpožděno kvůli probíhajícímu konkurznímu řízení. Jejich optimismus, že něco získají po FTX, bych chtěl mít.

Policie vyšetřuje Xixoio

V úterý policie provedla razii v sídle společnosti Xixoio a její zakladatele Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera posadila do cely předběžného zadržení.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Firma s obtížně zapamatovatelným názvem lákala v době vrcholícího bull marketu k investici do svého tokenu mimo jiné pomocí nepřehlédnutelné billboardové kampaně. Potenciální investory ale přesvědčovala čísly doslova vycucanými z prstu, když tvrdila, že se její token zhodnocuje o stovky procent a ten se přitom neobchodoval na žádné burze a jeho cenu určovala sama firma.

Lidé z oboru celou dobu poukazovali na to, že je to čistý scam (podvod), ale i přesto lidé poslali Xixoio údajně až půl miliardy korun s vidinou rychlého zbohatnutí.

A co na to Xixoio? Že mlčí? Nene, policie prý nechápe její obchodní model.

S Xixoio se zapletl i kdysi populární YouTube a podcast investor Radovan Vávra – na vrcholu jeho slávy snad neexistoval podcast o investování, kde by nebyl hostem. O to překvapivější bylo, že zcela vážně podporoval Xixoio a chtěl přes něj tokenizovat prodej chytrých elektroměrů. Nyní tvrdí, že s Xixoio neměl nikdy nic společného a jen chtěl využít jejich platformu.   

Celé Xixoio i jeho zakladatele Richarda Watzkeho since 1971 rozebral v úžasném videu Mikýř. Vřele doporučuji.

ECB si ublogla o bitcoinu

Evropská centrální banka na svém blogu vydala text pánů Ulricha Bindseila a Jürgena Schaafa nazvaný Poslední bitva bitcoinu.

Souhlasíte se stanoviskem ECB ohledně bitcoinu?

Těžko říct, co autory vedlo k vydání textu, který jen opakuje stokrát vyvrácené argumenty proti bitcoinu a usvědčuje autory z jeho neznalosti. Trochu je podezírám z toho, že se jen chtěli dostat na stránku počítající kolikrát už bitcoin umřel.

Ale vážně. Je vcelku logické, že centrální banky nejsou velkými fanoušky bitcoinu, stejně jako poštovní firmy nebyly fanoušky e-mailu. Jenže když chci něco kritizovat, měl bych o tom něco vědět. Argumentovat pomalými a drahými transakcemi, když máme Lightning Network, je mimo, stejně jako vytahování energetické náročnosti, když víme, že nemalá část bitcoinu se těží na zelené energii nebo dokonce na energii, kterou nikdo jiný nechce. Existují dokonce i studie popisující, jak může bitcoin snížit emise metanu v ovzduší.

Ale abych pánům nekřivdil. V článku zazněl i jeden pro mě nový argument: „Jedna bitcoinová transakce spotřebuje hardware srovnatelný s hardwarem dvou chytrých telefonů.“ Co tím chtěl básník říct, ale netuším…

Proti názorům pánů z ECB se vydali v Brně, kde si na vánočních trzích můžete koupit svařák za bitcoin. Což je hezká ukázka toho, jak vzdálené je od sebe teoretické mudrování úředníků a realita tam venku. 

Bitcoin v Brazílii jako platidlo?

Brazílie je evidentně trochu dál než ECB, protože její zákonodárci v úterý schválili kompletní regulační rámec pro obchodování a používání kryptoměn v zemi. Nová pravidla uznávají bitcoin jako digitální reprezentaci hodnoty, kterou lze v zemi Pelého používat jako platební prostředek i jako investiční aktivum.

El Salvador Bitcoin
Juan Carlos Caos / Shutterstock.com

Sázka na bitcoin nevyšla. El Salvador je na pokraji bankrotu

Jak to vlastně v El Salvadoru s bitcoinem vypadá? Moc slavně ne... Prezident země se ale svého bitcoinového snu vzdát nehodlá. Pokračuje ve spekulativních nákupech a chystá supermoderní město ve tvaru bitcoinové mince. Zemi tím stále více přibližuje krachu.

V Brazílii funguje čilá kryptoměnová ekonomika a občas se stává, že více Brazilců obchoduje s mincemi jako je bitcoin, než investuje na akciovém trhu. Novým zákonem se země snaží připravit půdu pro to, aby se to promítlo do každodenního používání ve finančních transakcích.

Návrh zákona řeší celé široké odvětví, které nazývá „virtuálními aktivy“, a k jeho platnosti už chybí jen podpis prezidenta. Nutno ale upozornit, že zákon nedělá z bitcoinu ani žádné jiné kryptoměny zákonné platidlo, takže Brazílie se zatím nepřidává k El Salvadoru a Středoafrické republice.

Ne všechny ale zákon potěšil. Do návrhu zákona neprošlo ustanovení, které se snažilo snížit některé státní a federální daně z nákupu strojů pro těžbu bitcoinu. A to i přes to, že text navrhoval zvýhodnění pouze pro těžaře využívající obnovitelné zdroje energie.

Rusko chystá vlastní krypto burzu

Těžko dávat teroristické Rusko za vzor komukoliv, ale i to je v pohledu na krypto trochu dál než ECB. Dolní komora ruského Federálního shromáždění totiž začala pracovat na předpisech pro vytvoření oficiální ruské krypto burzy, jak informoval ruský server Vedomosti.

Podle člena Výboru pro hospodářskou politiku Sergeje Altuchova je problém v tom, že kryptoměny si žijí svým životem zcela mimo státní regulaci. „Nemá smysl říkat, že kryptoměny neexistují. Jedná se o miliardy rublů ztracených rozpočtových příjmů ve formě daní.“

Je jasné, že Rusko potřebuje každý rubl na vedení války proti svému sousedovi, ale těžko říct, zda ho spasí vlastní kryptoburza. Nikdo příčetný asi nebude obchodovat s kryptoměnami na státem vlastněné platformě a už vůbec ne v Rusku. To sice může nutit své občany obchodovat pouze na jedné správné burze, ale jak víme, jedna ze základních výhod kryptoměn je to, že neznají hranice …

Rychlovka na konec: Burza Kraken ve středu oznámila, že se zbaví 30 % svých zaměstnanců, tedy asi 1 100 lidí. Podle šéfa burzy je to proto, aby přečkali „krypto zimu“. Kraken je považován za bezpečnější burzu hlavně díky tomu, že sídlí v USA a podléhá tamní regulaci.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
20
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinBrazílieEvropská centrální bankakryptoměnyMiliardy v pohybuXixoio
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo