Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když boomer zpovídá generaci Z aneb Sonda do duše českého finfluencera

Petr Žabža
Petr Žabža
28. 11. 2022
 5 152

Analýzám trhů, na jejichž pochopení potřebujete celý víkend, zvoní hrana. S nástupem online médií se začaly formáty zkracovat. S TikTokem se ke slovu dostává nová generace šiřitelů finančního a investičního evangelia – finfluenceři. Jak změní dosud celkem rigidní odvětví?

Když boomer zpovídá generaci Z aneb Sonda do duše českého finfluencera
Čeští filnfluenceři (zleva) Vojta Žižka, Jakub Dvořák a Ondřej Koběrský / Zdroj: Michal Fanta

Na úvod si pojďme takového finfluencera pořádně představit. V principu jde o tvůrce digitálního obsahu pro (nejenom) sociální média, který má sílu a schopnost ovlivnit spotřebu, životní styl, hodnotové postoje nebo politické preference svých diváků a sledujících.

Jeho specifikum spočívá v tom, že se soustředí na jedno konkrétní odvětví – bankovnictví a finanční služby – a v rámci něj tvoří obsah zejména na témata jako osobní finance, rodinné rozpočty, spoření a investice. Obsah může tvořit nezávisle (platí si ho jeho diváci, například přes platformu Patreon) nebo formou placené spolupráce s jednotlivými značkami z finančního odvětví. Často však dochází ke kombinaci obou přístupů.

Nejde o úplně nový fenomén, ale současný nárůst jejich obliby způsobil souběh tří faktorů: digitalizace a demokratizace přístupu k audiovizuálním informacím, ekonomického dospívání příslušníků generace Z, respektive mileniálů a paradoxně také pandemie covidu-19. V aktuálním tištěném Finmagu jim věnujeme celý vlastní text. A jako ukázku přinášíme sondu do jejich mysli skrze pět jednoduchých otázek.

Odpovídá na ně Jakub Dvořák, provozovatel webu rozbiteprasatko.cz, právník, kterého baví investice Ondřej Koběrský a Vojta Žižka stojící za investicnipodcast.cz. A tuhle generaci Z zpovídá boomer.

Kdybyste měl pětiletému synovci vysvětlit, co vlastně děláte, co byste mu řekl?

Dvořák: Ve volném čase si píšu a vyprávím o penězích, protože mě to baví, a zjistil jsem, že číst mé články a poslouchat mé povídání baví i velkou spoustu lidí.

Koběrský: Sdílím s lidmi přes sociální sítě své zkušenosti a názory na téma investování a osobní finance. A zároveň se je snažím informovat lehce pochopitelnou formou o často složitých finančních tématech, která se aktuálně řeší ve světě.

Žižka: Snažím se lidem ukázat, že peníze nejsou jen poukaz k nakupování, ale můžou sloužit i jako nástroj k vydělávání. Rozšiřuji v tomhle směru rodičům obzory, tak aby mohli mít více času na lidi okolo sebe a nemuseli tolik pracovat.

Finfluenceři
Shutterstock

Prodavači hrnců, nebo finanční guruové? Svět „finfluencerů“ není pro starý

Uvažujete o investování? Ať už kvůli části volných peněz, které nebylo kde utratit během pandemických opatření, nebo kvůli strachu z inflace, není divu. Jenže kde sehnat nejspolehlivější informace? Z televize? V bance? Nebo snad od finančních influencerů na Instagramu a TikToku? Tématu finfluencerů se kdysi věnoval na Finmag.cz i Michael Durčák.

Proč jste si vybral zrovna finance jako téma pro svůj obsah?

Dvořák: Zjištění, že s penězi se toho dá dělat víc než je jen uložit na spořicí účet a nechat je požírat inflací, pro mě bylo natolik dechberoucí, že jsem si ho nemohl nechat pro sebe. Pasivnímu investování se v roce 2018 nikdo aktivně nevěnoval, tak proč bych nemohl zrovna já? Myšlenka byla na světě, chuť k práci obrovská, času pro realizaci víc než dost a s prvními návštěvníky blogu už nebylo cesty zpět.

Koběrský: Finance, investování a byznys mě zajímají odmala a jsem pro ně zapálený. Jen teď v posledních letech se o tyhle informace dělím i s veřejností.

Žižka: Ve financích se pohybuji už víc než 14 let a rád bych zlepšil svět kolem sebe. Proto jsem to propojil. Když alespoň základně rozumíte penězům, můžete si hodně zkvalitnit život.

Jaké finanční téma vám dalo nebo dává nejvíc zabrat?

Dvořák: Z pohledu zpracování tématu rozhodně daňová problematika. Z perspektivy aplikace na můj vlastní život jde o finanční rozpočet. Navrhnout si rozpočet a následně ho do puntíku dodržovat jsou totiž dvě zcela rozdílné věci.

Koběrský: Centrální banky a jejich komplexní vliv na ekonomiku.

Žižka: Nemám téma, které by mi dávalo nejvíce zabrat. Vše, co se financí týče, mě baví – od sbírání tenisek přes zlato, kryptoměny až po akcie.

Kterou osobnost finančního světa byste opravdu chtěl vyzpovídat? Jaká by byla vaše první otázka?

Dvořák: Zakladatele indexového investování (dnes už zesnulého) Johna Bogla. Otázka by zněla: Jaký to je pocit pozitivně ovlivnit miliony lidí po celém světě a dát jim do rukou nástroj, díky kterému mohou bez obav a jednoduše budovat generační bohatství?

Koběrský: Charlieho Mungera. Jaké nejtěžší rozhodnutí musel v životě udělat a jak se vypořádal s následky tohoto rozhodnutí.

Žižka: Samozřejmě mě napadl Michael Burry, Warren Buffett nebo Ray Dalio, můj největší vzor však je Naval Ravikant. První otázka by byla: How can I improve who I am?

Bitcoin, nebo ethereum?

Dvořák: Ani jedno.

Koběrský: Bitcoin.

Žižka: Na tuhle otázku naleznete odpověď v rozhovoru s Kicomem z Bitcoinového kanálu a Jakubem Jedlinským na mém YouTube.

Líbilo? Aktuální tištěný Finmag je stále na stáncích! Koncem týdne si navíc můžete skočit rovnou pro nový!

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Žabža

Petr Žabža

V roce 1996 nastoupil na dealing ČSOB, kde zajišťoval klientskou a obchodní podporu na domácích a zahraničních burzách pro velké institucionální investory. Zkušenosti s retailovými a HNW klienty získal... Více

Související témata

finanční poradenstvíinvesticeinvestiční univerzitainvestováníMiliardy v pohyburozhovortechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo