Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin v nebezpečí, kolosální pitomost v Karibiku a další NFT. Týden v kryptu #8

Tomáš Krause
Tomáš Krause
26. 11. 2022
 29 637

Coinbase ovládá dva miliony bitcoinů, Svatý Kryštof koketuje s bitcoin cash a do vězení míří podvodníci i autor mixéru Tornado Cash. A Ronalda můžete mít jako NFT díky Binance. Je tu už osmý #TýdenVKryptu.

Bitcoin v nebezpečí, kolosální pitomost v Karibiku a další NFT. Týden v kryptu #8
Karibský stát Svatý Kryštof a Nevis se přihlásil k přijetí bitcoinu za oficiální platidlo. Má to ovšem dost zásadní háček... (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Coinbase drží dva miliony bitcoinů

V reakci na pád burzy FTX se další společnosti předhánějí v tom, aby dokázaly, že jsou zdravé a nehrozí jim stejný osud. O tom, že Coinbase může být další na řadě, se začalo spekulovat ihned po zveřejnění problémů konkurenční FTX. Šéf burzy Brian Armstrong ale na Twitteru jakékoli pochybnosti odmítl se slovy, že jejich účetnictví je zcela transparentní. A dodal poměrně překvapivou informaci.

Conbase podle Armstronga držela k 30. září 2022 dva miliony bitcoinů v hodnotě 39,9 miliardy dolarů (tehdejším kurzem). I dnešním kurzem je to stále obrovských 32 miliard dolarů (800 miliard Kč). Část z těchto bitcoinů patří klientům burzy a část fondu Grayscale, pro který Coinbase funguje jako úschovna kryptoaktiv.

To, co Armstrong považuje za argument k uklidnění trhu, ale rozhodně není příliš dobrá zpráva. Coinbase tím totiž drží zrhuba deset procent všech existujících bitcoinů, což jde přímo proti základní myšlence decentralizace této největší kryptoměny světa. Pokud tedy patříte mezi ty, kdo své bitcoiny drží u třetích stran a nemáte pod kontrolu privátní klíče, přesuňte si je co nejdřív do své vlastní peněženky. Další varování už nemusíte dostat.

Bitcoin v Karibiku jako zákonné platidlo

Už už to vypadalo, že se Svatý Kryštof a Nevis stane po El Salvadoru a Středoafrické republice třetí zemí světa, která přijme jako legální platidlo bitcoin. Jenže ne tak docela, ďábel se skrývá v detailu. Ve skutečnosti tenhle karibský stát uvažuje o přijetí měny bitcoin cash, která nemá se skutečným bitcoinem nic společného.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Bitcoin cash vznikl v roce 2017 oddělením od původního bitcoinu, protože jeho zastánci nesouhlasili s tím, jak dopadlo jednání o změnách v bitcoinovém protokolu. Dnes je bitcoin cash bezcenná kopie bitcoinu a uvažovat o něm jako o zákonném platidle je opravdu šílené.

Celá ta věc je navíc dost podivná, protože právě na Svatém Kryštofu se konala velká konference Bitcoin Cash 2022 a toto překvapivé oznámení na ní zaznělo z úst premiéra země: „Vítám příležitost k dalšímu dialogu s cílem prozkoumat budoucí možnosti zapojení se do těžby Bitcoin Cash a učinit Bitcoin Cash zákonným platidlem zde na Svatém Kryštofu a Nevisu do března 2023, jakmile budou zaručeny záruky pro naši zemi a náš lid.“

Tak jen doufejme, že v rámci „dalšího dialogu“ zjistí, že celý ten nápad je kolosální pitomost.

Zakladatelé HashFlare zatčeni

Aby těch krachů a podvodů nebylo málo, v uplynulém týdnu přišla zpráva o zatčení dvou zakladatelů už zaniklého cloudového těžaře bitcoinů HashFlare. Oba byli zatčeni v Estonsku kvůli údajnému zapojení do spiknutí a kryptoměnových podvodů za 575 milionů dolarů (přes 14 miliard Kč).

HashFlare byla populární cloudová těžební společnost založená v roce 2015, která umožňovala zákazníkům pronajmout si u ní výpočetní výkon a těžit kryptoměny bez nutnosti vlastního hardwaru. Firma byla v té době považována za jedno z předních jmen v oboru, ale v červenci 2018 velkou část svých těžebních operací ukončila. Údajně za tím stála složitá situace na trhu, tehdy bitcoin volně padal po dosažení svého all time high na konci roku 2017.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Podle obžaloby se HashFlare tvářila jako obří těžební společnost, ale ve skutečnosti prý těžila méně než jedno procento toho, co tvrdila. Zisk klientů navíc vyplácela nikoliv ze své těžby, ale z nakupování bitcoinů od třetích stran. Zakladatelé HashFlare tak byli obviněni ze spiknutí za účelem spáchání podvodu, celkem šestnácti případů podvodu a jednoho případu spiknutí za účelem praní špinavých peněz s využitím fiktivních společností a falešných faktur. V případě odsouzení jim hrozí až dvacet let vězení.

Nutno podotknout, že reklamy na cloudovou těžbu můžete vidět neustále. A já doporučuji se jim obloukem vyhnout. Ne vše je podvod, ale ne vše je férová nabídka.

Autor mixéru Tornado Cash zůstane ve vězení

To Alexej Pertsev je ve vazbě od srpna, když americké ministerstvo financí využilo absurdního umístění Tornada Cash na sankční seznam. Připomeňme, že na sankční seznam se obvykle umisťují lidé či firmy, ale americké úřady na něj umístili počítačový kód a jeho autora ženou k odpovědnost za to, co s ním jiní lidé mohli, ale nemuseli, dělat.

Mixér funguje zjednodušeně řečeno tak, že zpřetrhá historii jednotlivých mincí. Představme si to tak, že máte stokorunu, o které se ví, že jste ji dostali zpět za útratu v nočním klubu. Ale vy nechcete mít bankovku, která prozrazuje, že jste byli v nočním klubu. Vhodíte tedy bankovku do obrovského pytle a vytáhnete si jinou. A na té už je poznačeno jen to, že pochází z onoho pytle.

Věříte v budoucnost krypta?

Nizozemská státní zástupkyně Martine Boerlageová smetla ze stolu argumenty, že Tornado Cash je decentralizovaný protokol, který Pertsev nemohl ovládat. Pertsevův právník Keith Cheng kontroloval tím, že je jasné, že soudci nejsou s danou problematikou obeznámeni tak, jak by měli. A že bude velmi důležité, aby soud pochopil, co ve skutečnosti Tornado Cash je.

Tohle bude ještě zajímavé…

Pertsev každopádně zůstane ve vězení nejméně do konce února, protože podle soudu hrozí, že by mohl uprchnout.

Binance se spojila s Ronaldem

A co by to bylo za #TýdenVKryptu, kdyby chybělo NFT. Že se nějaké takové ke startu světového šampionátu ve fotbale v Kataru vyrojí, bylo nabíledni. Postarala se o něj světově největší kryptoměnová burza Binance, která angažovala Christiana Ronalda a představila kolekci NFT s názvem CR7 NFT Collection. Ta obsahuje sedm animovaných postaviček zobrazujících ikonické momenty z Ronaldovy kariéry. 

Celkem 45 NFT s nejvyšší hodnotou bylo k dispozici v dražbě, přičemž cena za nejvzácnějších pět NFT začínala na deseti tisících BUSD (což je stablecoin krytý 1:1 americkým dolarem). S jednotlivými NFT jsou spojeny exkluzivní výhody, jako je osobní vzkaz od Ronalda nebo zboží s jeho autogramem.

Rychlovka na konec: Brazilské úřady zablokovaly bankovní účty lidí, kteří údajně řídili „protidemokratické činy“. Tahle zpráva na první pohled nesouvisí s kryptoměnami, ale krásně ilustruje to, jak vaše peníze nejsou vaše, pokud se znelíbíte státu. A jak proti státu mohou pomoci nestátní peníze v podobě bitcoinu. Pokud si teď říkáte, že v západním světě by se to stát nemohlo, tak si vzpomeňte na řidiče kamionů v Kanadě...

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
33
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoindecentralizaceinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuNFT
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo