O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
25. 11. 2022
 42 034

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se přitom v posledních měsících doslova otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje nějaké téma, o kterém se v souvislosti s kryptem nemluví?

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů
O čem ve světě kryptoměn nemluví? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Krach burzy FTX nám nedávno ukázal, jak moc punkový svět kryptoměn stále dokáže být. Do nebe volající selhání nejen samotné burzy, ale i dohledových orgánů znovu otevřelo diskuse nad tím, jak svět krypta aspoň trochu svázat pravidly. O to důležitejší se nyní zdají i pokračující práce na klíčové evropské regulaci kryptoměn zvané Markets in crypto-assets (MiCA).

Jenže zatímco státy a úřady na krypto koukají skoro jako na novou drogu a jejich uživatele mají za květinové děti 21. století, zastánci tohoto světa se dělí do několika táborů: jedni do krypta naskočili z přesvědčení a v rámci boje proti establishmentu, jiní v něm vidí technologickou budoucnost a další si skrz něj plní sen o pohádkovém zbohatnutí.

Nejrůznější ankety a průzkumy ovšem ukazují, že fungování kryptoměn stále jen málokdo opravdu rozumí. Co je to blockchain, jaký je jeho potenciál, a zda najde krypto místo i v běžném životě, to jsou otázky, kterým se věnuje kdejaké odborné médium. My se proto rozhodli, že na to půjdeme jinak. A že dáme expertům větší volnost k pojmenování těch hlavních témat z jejich pohledu.

Kryptoměny zažívají turbulentní dobu, každou chvíli slyšíme o nějakém průšvihu. Není proto divu, že se dostávají do popředí zájmu. Jaká témata ale v těchto diskusích chybí? O čem by se podle vás mělo daleko víc mluvit? Najdete aspoň jednu opomíjenou věc v souvislosti s kryptem?

Josef Tětek

Josef Tětek

ekonom, ambasador hardwarové peněženky Trezor

Souhlasíte s názorem?

-
+215
+

Z mého pohledu chybí ve veřejné debatě důraz na dvě témata. Prvním je self-custody, neboli držba bitcoinu ve vlastní peněžence. Letošní události dávají jasně najevo, že jakmile nemáte bitcoin pod vlastní kontrolou, můžete o něj velmi snadno přijít.

Burzy typu FTX či neobanky typu BlockFi nejsou bezpečným místem pro držbu bitcoinu; mezi rizika spojená s takovým uložením patří hacky jednotlivých účtů či rovnou celé služby, podvodné vyvedení vkladů majiteli burzy, potenciálně i konfiskace prostředků ze strany státu. Je zapotřebí, aby se normalizovalo individuální držení bitcoinu, ideálně v hardwarové peněžence: tato metoda držení je zde už téměř deset let (první hardwarová peněženka, Trezor Model One, se prodává od roku 2013).

Druhým je rozdělení kategorie krypto na bitcoin a vše ostatní. Jak rád říkám, bitcoin a kryptoměny jsou krypto asi tak jako astronomie a astrologie jsou astro. Z mého pohledu představuje pouze bitcoin hodnotnou inovaci, nejnadějnější pokus na odluku peněz od státu, zatímco kryptoměny jsou spíše pokusem jejich zakladatelů o odklonění peněz ze strany naivních investorů do jejich kapes. Na téma takzvaného bitcoinového maximalismu velmi doporučuji nedávný článek Petera Rizza pro Forbes.

Soňa Parke

Soňa Parke

zakladatelka iniciativy Holky v kryptu

Souhlasíte s názorem?

-
+37
+

Není to sexy, ale je fér říct nahlas, že krypto není pro každého. A pokud někdo nechápe, proč je okolo něj takový povyk, it's OK. V investičním světě je krypto prostě jen další třída aktiv, nic víc, nic míň.

Čím větší nudu z toho myšlenkově uděláme, tím snáz se bude otevírat téma vlastních emocí. A to by měl každý, kdo chce investovat dobře, umět nejen reflektovat, ale i krotit. Prachy umí být divoké téma a pokud se někomu ve spojení s kryptem točí dolárky v očích, možná je na čase si místo k burze sednout sám se sebou do ticha. A to není lehké, proto se o tom mnohdy radši nemluví. Mělo by.

Kdo zvládá sám sebe, zvládá i svoje prachy.

Tomáš Krause

Tomáš Krause

fanoušek krypta, provozovatel webu Bitcoinvkapse.cz

Souhlasíte s názorem?

-
+96
+

Většina plamenných diskusí je o bitcoinu, který jeho odpůrci hážou do jednoho pytle označeného kryptoměny. To je asi ta zásadní chyba. Je to vidět i v těchto dnech, kdy po krachu burzy FTX mnozí hlásají konec bitcoinu. Přitom bitcoin nijak neselhal, nic se s ním ve vztahu k FTX nestalo. FTX krachla proto, že si zjednodušeně řečeno tiskla peníze z ničeho (token FTT) a za ně si půjčovala reálné peníze. Vidíte v tom schématu někde bitcoin? Já tam vidím podobnost spíš se současným světem fiat měn, které se také tisknou z ničeho a důsledky dnes pociťujeme všichni.

Jakmile si mentálně oddělíme bitcoin od kryptoměn, zjistíme, že diskuse je najednou přehlednější: zástanci bitcoinu se shodnou s kritiky kryptoměn na tom, že je to celé k ničemu a skončí to v 99 % průšvihem. A můžou se věnovat diskusi o bitcoinu. A já si nemyslím, že v těchto čistě bitcoinových diskusích chybí něco, co by mělo zaznít a nezaznívá. Minimálně na straně obhájců bitcoinu zaznívají stále dokola perfektně podložené argumenty, proč je bitcoin vynález století a dá se srovnávat s vynálezem internetu. Odpůrci bitcoinu většinou žádné argumenty nemají, nebo používají ty stokrát vyvrácené. Obvykle proto, že bitcoinu nerozumí, ale z nějakého nepochopitelného důvodu mají potřebu ho kritizovat.

Uklidňuje mě ale to, že my jsme národ odborníků na všechno a podobně vyznívají diskuse na libovolné složitější téma.

Ladislav Krištoufek

Ladislav Krištoufek

prorektor Univerzity Karlovy pro vědeckou a tvůrčí činnost

Souhlasíte s názorem?

-
+40
+

Příliš se mluví o cenách a málo se mluví o praktickém využití. V medvědím trhu bychom se naopak měli bavit hlavně o využití blockchainu, decentralizaci, co opravdu nabízejí a v čem mohou být reálným přínosem oproti existujícím alternativám. A z druhé strany samozřejmě i o tom, jaké aplikace smysl nemají.

Vedlejším efektem může být objevení „alfy“, tedy prvotní informace o projektu s vysokým potenciálním budoucím výnosem, ale pro hladší přijetí kryptoaktiv a technologií za nimi jsou příklady s jasným společenským a byznysovým přínosem zásadní.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz
Jakub Jedlinský

Jakub Jedlinský

CTO a Co-Founder Altlift s.r.o., pedagog na VŠE

Souhlasíte s názorem?

-
+38
+

Z médií se k nám dostávají pouze dílčí informace o úspěších či neúspěších konkrétních altcoinů, čtenář už se ale málokdy dozví, co za nimi reálně stojí. Narážím tím na téma tokenomik – jak v daných projektech fungují toky prostředků a jaké mechanismy brání jejich případnému kolapsu (jako jsme viděli třeba v případech Luny, Celsia nebo u nefunkčního Axie Infinity). Stejně jako nepostavíte stabilní dům bez důkladné, projektantem připravené dokumentace, nemůže blockchainový projekt fungovat bez správně nastavené tokenomiky. Tuhle podstatnou informaci si ale dokonce i někteří profesionálové v oboru začínají teprve uvědomovat.

Martin Haller

Martin Haller

etický hacker a CEO Patron-IT

Souhlasíte s názorem?

-
+113
+

Jedněmi z hlavních předností kryptoměn jsou „nezcizitelnost“ a „anonymita“. Pokud s nimi správně nakládáte, nikdo vám je nemůže zabavit a ani vědět, že nějaké máte. Ať cestujete všude po světě, stále máte svůj majetek s sebou. Nemusíte se bát, že vás o něj okradou kapsáři, domovní zloději, unesou teroristi kvůli výkupnému, nebo zkonfiskuje vláda. Pro některé lidi tak tvoří krypto takovou KPZ, se kterou mohou rychle a bezpečně „odcestovat“ v případě nečekaných událostí.

Nezcizitelnost jde však ruku v ruce s velkou odpovědností. Pokud při správě svého krypto majetku uděláte chybu, nebudete mít kde se dovolat spravedlnosti. Věřím, že o tom se teď díky pádu FTX burzy bude mluvit častěji. 

Je dobré vědět pár věcí. Krypto, které máte na burze či v aplikaci (Robinhood, Revolut), není nezcizitelné a anonymní (často se rovnou říká, že to není vaše krypto). Pokud někdo získá přístup k vaším privátním klíčům či seedu, tak o své krypto přijdete a nezískáte zpět. Vlastnost nezcizitelnosti platí i pro zloděje – pokud neudělají chybu, nikdo jim ukradené krypto sebrat nedokáže (ani policie a soudy).

Ve světě už je malware, který klíče na napadených počítačích vyhledává. Být jediný, kdo má ke svému krypto majetku přístup, přináší také svá rizika. V případě vašeho úmrtí nebude možné převést váš krypto majetek na dědice (pokud se vůbec dozvědí, že jste nějaké vlastnili, viz vlastnost anonymity).

Luboš Kovařík

Luboš Kovařík

zakladatel projektu Štosuj.cz

Souhlasíte s názorem?

-
+61
+

Pokud se bavíme o retailu, tak u většiny lidí stále převládá názor, že je bitcoin jen spekulace nebo bublina. Kdo do něj nově vstupuje, přemýšlí krátkodobě, snaží se časovat trh. Ve výsledku podléhá FOMO mánii (FOMO je druh úzkosti způsobený pocitem, že člověku utíká zajímavá příležitost, pozn. red.) a pak panicky prodává ve ztrátě. My věříme bitcoinu dlouhodobě a bavíme se o něm jako o pravidelném spoření.

O čem se moc nemluví, je automatizace. Tedy jak si zvolit svou nákupní či prodejní strategii, z obchodování vynechat emoce a předejít tak zbytečným chybám. Doufám, že s tímto lidem pomůžeme.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media
Adam Neuberger

Adam Neuberger

CEO a spoluzakladatel projektu Probinex

Souhlasíte s názorem?

-
+62
+

Bohužel se málo mluví o příležitostech, které kryptoměny přinášejí. Veřejnosti se téma digitálních platidel nejčastěji předkládá jako nástroj podvodníků či cíl restrikcí ze strany států. Kryptoměny jsou tak často chápány v negativním světle. Za celým odvětvím je toho však mnohem víc. Fungují na bázi technologie, která nabízí využití v mnoha dalších sektorech od zdravotnictví po průmysl, či dokonce jako nástroj pro konání voleb.

Existují proto dvě cesty, kterými se lze vydat. Buď hledat způsoby, jak podpořit celou technologii a tento nový průmysl, nebo striktní zákazy, jako se to děje například v Číně. Důležité však je, že kryptoměny už jsou mezi námi, a i přes veškeré zákazy bude vždy existovat cesta, jak s nimi pracovat.

Robert Le Veneur

Robert Le Veneur

CEO strategické reklamní agentury RobertNemec.com

Souhlasíte s názorem?

-
-30
+

Lidé by se měli naučit používat stop lossy. Obecně pak uvažuji, zda je vhodné umožnit komukoli investovat do akcií, krypta, forexu nebo čehokoli dalšího, pokud nemá jasně určeno a ideálně nastaveno, za jakou cenu bude prodávat. Pokud má něco hodnotu 100 Kč, musím si před tím, než to koupím, říci, že když to spadne na třeba 93 Kč, prodám to. I ti nejlepší tradeři ostatně uznávají, že dvě třetiny jejich investic jsou prodělečné. Trik ovšem spočívá jednak v minimalizaci ztrát, a v tom, že vydělat lze i na té jedné třetině.

Další důležitá věc je, že trader nikdy nesmí chtít nikoho přesvědčit, že měl pravdu. Ani sebe. Trader, ale i investor musí uznat, že se většinou mýlí. To mu ale umožňuje se rychle zbavovat prodělečných aktiv. Hodleři jdou proti sobě, protože chtějí někoho přesvědčovat. U investic se doporučuje nikomu neříkat, do čeho investuji. Protože jakmile to jednou zveřejním, například napíšu na sociální sítě, mám tendenci to obhajovat.

Michal Kuzněcov

Michal Kuzněcov

investor, podnikatel, Kuzněcov & Partners Invest

Souhlasíte s názorem?

-
+46
+

Rozdíl je, o čem se v kryptu nemluví u široké veřejnosti, a o čem ví jako o samozřejmosti kryptonadšenci. Mě fascinuje krypto jako technologie a to, kolik peněz se tam každoročně přelije z normálního světa. Když jsem se v roce 2017 začal zajímat o krypto, bylo na coinmarketcap.com cirka tisíc kryptoměn. Dnes jich tam je 9182. Z toho ale víc než 90 % dlouhodobě nepřežije. To je důležité si uvědomit, o NFT ani nemluvím.

A zlatého budišťáka získává...:

Často mě odrazuje, jaké podvodné projekty v kryptu vznikají a jak je lehké s penězi z různých ICO (podobné jako IPO u akcií) zmizet. Naivně jsem si například myslel, že kryptoburza zkrachovat nemůže. Může. Lidem stále nedochází, že pokud nemají své peníze na svém účtě, v peněžence či fyzickém trezoru, mohou o ně kdykoli přijít, stejně jako ve světě realných měn. V kryptu se mluví o bezpečnosti, dohledatelnosti, transparentnosti, ale tím, že se za těch pár let masově rozrostlo a přitáhlo během covidu masy retailových uživatelů, jeho úskalí jsou stejné (ne-li větší) jako ve fiat světě.

I zde tak opět platí pravidlo informovaného investora či pravidlo Warrena Buffetta: Čemu nerozumím, do toho neinvestuji. Kryptoměny jsou sice jasný trend, ale je potřeba si dávat velký pozor na to, co tu opravdu zůstane dlouhodobě a nespekulovat. Jinak je to ryzí risk.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank

Souhlasíte s názorem?

-
+142
+

V kryptu se moc nemluví o tom, že takový bitcoin má s drtivou většinou ostatních kryptoměn vlastně pramálo společného. Popudem vzniku bitcoinu, nejstarší ze všech kryptoměn, byla snaha vytvořit jeho prostřednictvím alternativu systému státních nekrytých peněz. Popudem vzniku většiny ostatních kryptoměn je zejména snaha jejich zakladatele zbohatnout na osvědčeném principu letadla, v horším případě dokonce peníze ostatních zpronevěřit, neli prachsprostě ukrást.

Laikovi přitom bitcoin a krypto plně splývají. Politici a centrální bankéři – alespoň ti, kteří tématu alespoň trochu rozumí – iluzi tohoto splývání rádi přiživí. Jednou z cest, jak se zbavit bitcoinu coby konkurenta nekrytým státním měnám typu dolaru, eura či koruny je totiž jeho totální zdiskreditování. K diskreditaci bitcoinu v očích široké veřejnosti tak přispívá i probíhající kauza krachu kryptoburzy FTX, přestože zjevná zpronevěra, která je středobodem kauzy, se týkala kryptoměny – „shitcoinu“ – FTT a s bitcoinem vlastně nemá nic společného. To však široká veřejnost nerozliší.

Politici, centrální bankéři či státní regulační orgány tak mají další záminku, proč krypto potírat – bohužel včetně „nevinného“ bitcoinu.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
59
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

anketaBitcoinblockchainethereuminvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuočima expertů

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo