Bitcoin mizí z burz, Česko vs. Monero a papuče Steva Jobse. Týden v kryptu #7

Tomáš Krause
Tomáš Krause
19. 11. 2022
 14 029

Na povrch vyplouvají další a další perličky z fungování zkrachovalé burzy FTX a i proto lidé přesouvají své bitcoiny z burz do peněženek. Český Trezor slavil zajímavé výročí, EU se chystá na návrh Čechů zakazovat anonymní kryptoměny a dražily se pantofle Steva Jobse jako NFT. Je tu sedmý díl #TýdenVKryptu.

Bitcoin mizí z burz, Česko vs. Monero a papuče Steva Jobse. Týden v kryptu #7
Podobné papuče, které notně obnosil Steve Jobs, se prodaly jako NFT (ilustrční foto) / Zdroj: Josh Forden / Shutterstock.com

Proč zkrachovala burza FTX

Ani uplynulý týden se nevyhnul hlavnímu tématu toho předešlého: krachu kryptoměnové burzy FTX. Na povrch vyplouvaly další zajímavé poznatky o tom, jak tahle burza fungovala a jak to celé prasklo. Minulý pátek večer například začaly z burzy FTX mizet aktiva za víc než 600 milionů dolarů (15 miliard Kč). Krátce poté FTX na svém oficiálním Telegramu uvedla, že byla napadena, a instruovala uživatele, aby neinstalovali žádné nové aktualizace a smazali všechny aplikace FTX.

Analýzy blockchainů ukázaly, že oficiální peněženky FTX opustily různé tokeny včetně Etherea nebo Solany a přesunuly se na decentralizované burzy. Na Twitteru se okamžitě vyrojily spekulace, že tento „hack“ má na svědomí někdo zevnitř burzy, což by asi ve světle všech informací o fungování FTX nebylo až takové překvapení. Konkurenční burza Kraken v reakci zachraňovala peníze pro klienty FTX a po jednání s orgány činnými v trestním řízení zmrazila účty FTX Group, Alameda Research a jejich vedoucích pracovníků.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

V kontextu komentářů poukazujících na to, že krypto je džungle bez regulací, je hodně zajímavá připomínka toho, že FTX byla řádně registrovaná a regulovaná u CFTC (Americká komise pro termínované obchody s komoditami). A podle neziskové organize Better markets se zdá, že CFTC v dohledu nad FTX totálně selhala.

Zatím poslední zajímavé vyjádření k FTX je z úst Johna Raye, nového výkonného ředitele téhle burzy, který má za úkol provést firmu bankrotem a který za svoji 40 letou kariéru likvidoval třeba i zkrachovalý energetický kolos Enron: „Nikdy ve své kariéře jsem neviděl takové totální selhání podnikových kontrol a takovou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo tady.“ To není zrovna slibný začátek konkurzního soudu.

Bitcoin mizí z burz

V obavách z nákazy FTX opustily tenhle týden burzy bitcoiny za tři miliardy dolarů (75 miliard Kč) a zdá se, že stále víc investorů se v souvislosti se skandálem a dopady kauzy FTX rozhoduje pro vlastní úschovu bitcoinů. Nová data analytické firmy Glassnode, která se zabývá analýzou on-chainu, ukazují, že počet peněženek, na které putovaly bitcoiny z adres vlastněných burzami, dosáhl 9. listopadu téměř 90 000.

Investoři tak stahují prostředky z burz tempem, které nebylo zaznamenáno od dubna 2021, přičemž za týden byly z burz staženy téměř tři miliardy dolarů (téměř 71 miliard Kč) v bitcoinech. Zdá se tak, že krach burzy FTX aspoň pomohl spoustě lidem uvědomit si, jak pravdivá je základní poučka ve světě kryptoměn: Not your keys, not your coins (nemáte klíče, nemáte mince).

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Český Trezor oslavil deset let vývoje 

V neděli uplynulo přesně deset let od chvíle, kdy vznikly první řádky kódu pro první hardwarovou krypto-peněženku na světě, český Trezor. Jak napsal na Twitter Pavol Rusnák, jeden ze zakladatelů Satoshi Labs, která za tímto produktem stojí, byla to neuvěřitelná jízda a za tu dobu do kódu Trezoru přispělo 224 lidí, kteří vytvořili  11 555 revizí. Trezor je open source, takže do kódu může přispět kdokoliv, kdo má potřebné znalosti.

Trezor přinesl bitcoinerům do té doby nevídanou věc: mohli své bitcoiny uložit bezpečně do zařízení, které není nijak spojené s počítačem a internetem. Trezorů se prodaly už miliony kusů po celém světě a společně s francouzským Ledgerem se stal de facto standardem pro bezpečné uložení bitcoinu.

Bitcoin
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají – alespoň navenek – v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí.

I v souvislosti s krachem burzy FTX je nyní třeba víc než kdykoliv předtím připomínat, že burza není bezpečná úschova kryptoměn. Jediným bezpečným a prakticky neprůstřelným řešením je uložení bitcoinu právě do hardwarové peněženky.

Češi chtějí v EU zakázat anonymní kryptoměny

Zákonodárci EU údajně pracují na návrhu politiky proti praní špinavých peněz, který bankám a poskytovatelům kryptoměnovýh služeb zakáže interakci s takzvanými privacy coiny. Tvrdí to anonymní diplomat EU, který plány údajně prozradil serveru CoinDesk. Za zmínku stojí fakt, že článek spekuluje o tom, že návrh byl vypracován českými úředníky.

Pokud je to pravda a podobné nařízení by vzniklo, dostala by se na černou listinu celá řada populárních kryptoměn, jako jsou například Monero, Zcash nebo Dash.

Jak už to tak ale bývá, je docela dobře možné, že čím dál větší regulace a sofistikovanější dohled nad kryptoměnami může způsobit pravý opak toho, co EU zamýšlí a poptávka po anonymních mincích a řešeních na ochranu soukromí naopak vzroste.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Pantofle Steva Jobse v NFT

Pokud vám také přijde scestné kupovat si obrázek někde v blockchainu za milion dolarů, tak vězte, že lidé kupují divné věci i v reálném světe. Někdo je třeba ochoten dát 218 tisíc dolarů (asi 5,5 milionu Kč) za obnošené sandály jen proto, že je nosil zakladatel Applu Steve Jobs. Neznámý kupec za ně přesně tolik peněz zaplatil minulou neděli v aukci, která zaznamenala devatenáct příhozů. A aby toho nebylo málo, dostal je i jako NFT. Kruh kupování nesmyslů se uzavřel.

Koupili byste si jetý papuče?

Sandály, které Jobs podle aukční síně Julien's Auctions nosil „během mnoha klíčových okamžiků v historii společnosti Apple“, byly dodány s digitálním vyobrazením 1:1 zaznamenaným na blockchainu Polygon.

Co by si myslel Steve Jobs o NFT, se už nikdy nedozvíme. Co by si ale myslel o někom, kdo koupil jeho obnošené pantofle, se asi odhadnout dá.

Rychlovka na konec: Prezident Salvadoru Nayib Bukele na svém Twitteru oznámil, že od 18. listopadu bude Salvador nakupovat jeden bitcoin denně. Už teď přitom vlastní skoro 2 400 bitcoinů za zhruba 40 milionů dolarů dle aktuálního kurzu (asi jedna miliarda Kč).

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
23
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuburzainvestiční univerzitakrachkryptoměnyMiliardy v pohybuNFT

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo