Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Koupě nemovitosti v zahraničí se vyplatí, říká Oxana Šnajberg

PR článek
PR článek
21. 11. 2022

„Na českém trhu ceny nemovitostí klesat nebudou. Pokud ale má někdo dostatek prostředků, nákup za hranicemi je dobrá volba,“ vysvětluje Oxana Šnajberg, jednatelka a řídící partnerka znalecké kanceláře EqSA.

Koupě nemovitosti v zahraničí se vyplatí, říká Oxana Šnajberg
Zdroj: Shutterstock

V souvislosti s českou ekonomikou se čím dál častěji mluví o recesi. Podle odhadů ministerstva financí má její výkon dokonce klesnout o 0,2 procenta. Na co se musíme v následujících měsících připravit?

Česko čekají těžké časy, to je jisté. Bude potřeba, abychom všichni trochu snížili svá očekávání a těžkou situaci, která nás nesporně čeká, zvládli s co nejmenšími ztrátami. V současné době čelíme energetické krizi, Česko má jednu z největších inflací v Evropě, zdražují se potraviny a další věci – ne všichni to zvládnou bez pomoci. Z hlediska dalšího vývoje ale jsou podle mě důležité dvě věci, které vývoj ekonomiky předurčí. V České republice na jednu stranu funguje velmi konzervativní bankovní politika, zároveň jsme stát s téměř největší závislostí na dovozu plynu z Ruska. Z hlediska budoucí stability jdou tyto dvě věci proti sobě. Bude tedy velmi záležet na tom, abychom snížili spotřebu energií a zároveň našli alternativní dodavatele a udrželi stabilní ceny elektřiny a plynu.

Ing. Oxana Šnajberg
Managing Partner EqSA

Oxana Šnajberg

Řídící partnerka a jednatelka znalecké kanceláře EqSA. V oblasti znalectví působí přes 10 let. Věnuje se oceňování podniků, nemovitostí i cenných papírů. Působí taky na katedře financí a oceňování v rámci Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. Kromě toho připravuje taky odborné publikace.

EqSA je přední česká znalecká kancelář s širokým rozsahem oprávnění pro výkon znalecké činnosti v oboru ekonomika. Zabývá se oceňováním podniků, nemovitých věcí, cenných papírů, duševního vlastnictví, pohledávek, práv a služeb. Působí na trhu již více než 10 let

Jak tato situace ovlivní firmy?

Problémy budou řešit hlavně společnosti, jejichž provoz je náročný na spotřebu energií. V tomto ohledu bude zásadní i role vlády a forma pomoci, kterou firmám v těžké situaci nabídne. Předpokládám, že bude přibývat insolvencí společností, které zvyšování nákladů nezvládnou. Obávám se taky odlivu investic do zahraničí, například v důsledku plánované windfall tax. To ostatně můžeme vidět už u společnosti EPC Daniela Křetínského a další mohou přibývat.

A jak na tom budou nemovitosti – s ohledem na úrokové sazby a inflaci? Vyplatí se do nich investovat?

Nemovitostní trh v současné době zažívá určité přehřátí. Z důvodu velkého nárůstu cen a zároveň nárůstu úrokových sazeb, které jsou klíčové pro financování nemovitostí a u kterých nelze očekávat v blízkém horizontu snížení zpět na výši, na kterou jsme byli zvyklí, se většina lidí bojí do nemovitostí investovat a spíše vyčkávají, co bude dál. V důsledku toho se realitní trh téměř zastavil. Investice do nemovitostí se dle mého názoru stále vyplatí. Jednak je to dobrý, byť velice konzervativní, nástroj k uchovávání hodnoty peněz, což je obzvlášť s ohledem na rostoucí inflaci a potenciální recesi dle mého klíčové. Nemyslím si, že ceny nemovitostí budou do budoucna klesat. Zároveň je potřeba si uvědomit, že výrazně roste nájemné, protože právě výše zmíněné financování si nemůže dovolit každý, a tak je velký počet lidí nucen se přiklánět spíše k pronájmu. I budoucnu je možné očekávat změnu v myšlení obyvatel, a to v tom smyslu, že nové generace si budou muset postupně zvyknout na to, že nemovitosti nemusí vlastnit, ale budou si je pronajímat.

Trendem jsou nákupy nemovitostí v zahraničí, je to pro Čechy výhodné?

Určitě! Pokud někdo má prostředky na to koupit si nemovitost v zahraničí, myslím si, že by to měl udělat. Pokud nemovitost kupujeme v zahraničí, pak se navíc jedná o diverzifikaci portfolia, což z hlediska investování je určitě správné.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo