Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Burza FTX krachuje a bitcoin hledá nové dno. Týden v kryptu #6

Tomáš Krause
Tomáš Krause
12. 11. 2022
 19 378

Tenhle týden byl podle mnohých pozorovatelů nejdivočejší, jaký kdy v kryptu zažili. Srovnávat se dá snad jen s legendárním krachem burzy Mt. Gox v roce 2014. Proč krachuje burza FTX? A co Solana? Jak to dopadá na bitcoin? Je tu už šestý díl pravidelného přehledu #TýdenVKryptu.

Burza FTX krachuje a bitcoin hledá nové dno. Týden v kryptu #6
Burza FTX krachuje, její konkurent Binance ji odmítl převzít. A bitcoin v reakci na to hledá nové dno (ilustrační foto) / Zdroj: Nikita Burdenkov / Shutterstock.com

Proč krachuje burza FTX

Celý divoký týden v kryptu má na svědomí hlavně jedna z největších kryptoburz světa: FTX. Hodně byl ale vidět i šéf konkurenční burzy Binance. Co se tedy stalo? 

Začátkem týdne začali investoři z FTX vybírat miliony dolarů, protože konkurenční Binance ústy svého šéfa Changpenga Zhao oznámila, že se zbaví jejích nativních tokenů FTT, které držela. Hned po ohlášení tohohle kroku začali lidé z FTX vybírat prostředky ve velkém a mizely z ní miliony dolarů ve stablecoinech i dalších kryptoměnách. Nikdo přece nechce mít peníze na burze, která má problémy. A je jedno, jestli jsou skutečné, nebo vyfabulované.

Binance tvrdila, že jen reaguje na zprávy o situaci společnosti Alameda Research. Tahle firma, kterou založil CEO burzy FTX Sam Bankman-Fried, držela až 5,8 miliardy dolarů (145 miliard Kč) v tokenu FTT. Vzhledem k tak velké expozici vůči FTT někteří komentátoři varovali, že by to pro Alamedu mohlo znamenat krizi likvidity, pokud by se trhy pohnuly proti FTT. Na začátku týdne přitom ještě šéf FTX prohlašoval, že jsou obavy z krize jen snůškou nepodložených fám a citoval generální ředitelku Alamedy s tím, že firma má aktiva v hodnotě přes deset miliard dolarů (250 miliard korun) a konkurenční burze Binance dokonce nabízela, že jejich FTT odkoupí za cenu 22 dolarů za kus.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

O pár hodin později ale CEO Binance opět tweetoval a tvrdil, že ho FTX požádala o pomoc. A že Binance zvažuje, zda burzu FTX rovnou nepřevezme a tím ji zachrání. Za dalších pár hodin ovšem napsal, že poté, co viděl účetnictví burzy FTX, od tohohle plánu asi ustoupí. Definitivně z prodeje vycouval ve středu v noci. FTX následně vypnula výběry prostředků z burzy, čímž definitivně potvrdila, že je v problémech a na záchranu to nevypadá. Na průšvih bylo zaděláno.

Její token FTT, u kterého to vše začalo, reagoval celkem očekávatelně – týden začínal na 24 dolarech a v pátek během dne už se obchodoval okolo tří dolarů, přičemž týdenní minimum je 1,5 dolaru. A protože FTX není žádná malá burza a investoři nemají rádi nejistotu, padalo tenhle týden vše a například bitcoin odepisoval v jednu chvíli 25 % proti pondělní otvírací ceně a spadl až na nové lokální dno. Nicméně během pátku už byl od minima v plusu deset procent.

Kdo je tedy padouch a kdo hrdina? Celá kauza má pachuť vyřizování si účtů mezi dvěma egy – šéfem Binance a šéfem FTX. A jak víme z legendární divadelní hry Ivánku kamaráde, tak „silnější pes ….“ A tady se zatím ukazuje tím silnějším psem Changpeng Zhao. Na to, jak to celé dopadne, si budeme muset ještě nějaký ten čas počkat. I když dnes vypadá záchrana FTX dost nereálně, může dojít k překvapení. Ve čtvrtek oznámil úmysl pomoci FTX Justin Sun, který stojí za kryptoměnou Tron (TRX). V pátek v podvečer ale přišlo oznámení, že FTX zahájí ve Spojených státech konkurzní řízení a její výkonný ředitel Sam Bankman-Fried odstoupil.

Jisté je tak asi jen to, že o FTX ještě v Týdnu v kryptu uslyšíte. A pokud vás zajímají detaily, včetně zajímavého pohledu pod pokličku fungování FTX a Almedy, doporučuji výborný článek na btctip.cz. Neméně zajímavý je i pohled české firmy Altlift, která v FTX pravděpodobně přijde o peníze. 

Google uvěřil Solaně v nejhorší možnou dobu

Některé zprávy zestárnou neuvěřitelně rychle a jejich význění se otočí o 180 stupňů. Minulý týden divize Google Cloud oznámila, že nově provozuje validátor blockchainu Solana a brzy přidá i funkce zaměřené na přilákání vývojářů a provozovatelů uzlů Solany.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

A co na to Solana o pár dní později? Zdá se, že je po FTT dalším adeptem na cestu do kryptoměnového pekla a zapomnění. Co se stalo?

V Solaně má hodně peněz už výše zmiňovaná Alameda Research, která nyní potřebuje každý dolar na svoji záchranu. Podle uniklých materiálů měla mít firma investováno v Solaně asi 800 milionů dolarů (asi 20 miliard Kč) při ceně 30 dolarů za SOL. Okamžitě se tak začalo spekulovat o tom, že dojde k masivnímu přílivu SOL na trh a cena poletí dolů, což se také později stalo a Solana se jen za tenhle týden propadla o 70 % z 33 dolarů na 9,5. V pátek se obchodovala okolo 17 dolarů.

A aby toho nebylo málo, ve čtvrtek se mělo uvolňovat 13 % všech mincí Solany, které byly dosud zamčené ve stakovacím smart kontraktu a nešlo je tak prodávat. Dalo se čekat, že spousty lidí je ihned po uvolnění v panice pošlou na trh a prodají, aby zachránili aspoň něco. Jenže provozovatel Solany udělal ve čtvrtek ráno neuvěřitelnou věc – odemčení zmíněných mincí prostě vypnul.

Solana nebyla u velké části kryptokomunity nikdy příliš oblíbená a mnozí ji považovali za centralizovaný shitcoin, který má neustálé výpadky a vývojáři ho řídí přes Google dokumenty, viz první díl Týdne v kryptu. Zdá se, že měli pravdu. Nedovedu si dost dobře představit, že jí bude ještě někdo někdy věřit a že se z tohohle direktu někdy vzpamatuje.

Bitcoin je už rok v medvědím trhu

Ve čtvrtek uplynul přesně rok od chvíle, kdy bitcoin dosáhl na své poslední all time high, tedy na nejvyšší cenu vůči dolaru za dobu své existence: 10. listopadu 2021 stál jeden bitcoin zhruba 69 tisíc dolarů (asi 1,5 milionu korun tehdejším kurzem koruny k dolaru). Zhruba proto, že na různých burzách se nejvyšší cena nepatrně lišila.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Určitě si pamatujete, jak se to tehdy všude na sociálních sítích hemžilo profilovkami s laserovýma očima a očekáváním pokoření magické hranice 100 000 dolarů (2,5 milionu Kč) za jeden bitcoin. Jak víme dnes, realita byla úplně jiná a následoval medvědí trh a sešup až na cenu okolo 20 tisíc dolarů (500 000 Kč), na které se bitcoin dlouhé měsíce držel a až kauza FTX ho poslala ve středu na nový „rekord“ tohoto cyklu s cenovkou 15 600 dolarů (390 000 Kč).

Podíváme se ještě níž? Budeme moci kupovat bitcoin za dvanáct nebo dokonce za deset tisíc dolarů? Nebo už máme to nejhorší za sebou a vydáme se na cestu k pokoření zmiňovaných 100 tisíc dolarů? V kontextu událostí tohohle týdne bych na rychlý obrat nesázel. Ale bitcoin obvykle nedělá to, co si myslí většina. Nechme se tedy překvapit.

Zloděj ze Silk Road se po letech přiznal

Muž, který ukradl víc než 50 000 bitcoinů z legendárního darknetu Silk Road, se po letech přiznal.

Bitcoin
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají – alespoň navenek – v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí oznámilo, že James Zhong se v pátek doznal ke spáchání podvodu, při němž v září 2012 získal dnešním kurzem víc než 875 milionů dolarů (přes 21 miliard korun).

Protože ale k zabavení bitcoinů došlo už v listopadu loňského roku, chlubí se Ministerstvo spravedlnosti rekordem ohledně zabavené částky – tehdejším kurzem, kdy byl bitcoin na all time high, šlo o 3,36 miliardy dolarů (asi 84 miliard Kč).

Podvod, kterým se Zhong k bitcoinům dostal, byl celkem primitivní – vložil 500 bitcoinů do peněženky Silk Road, po pár vteřinách provedl v rychlém sledu několik výběrů po 500 bitcoinech a systém mu to kvůli chybě umožnil. Dodejme, že tehdy stál jeden bitcoin asi deset dolarů (250 Kč), takže zloděj rozhodně nekradl miliardy dolarů.

Špatné zprávy pro Slováky, změna danění kryptoměn neprošla

Zisky z prodeje kryptoměn se na Slovensku daní šílenou sazbou 33 % až 39 % a to včetně toho, že Slováci musejí odvést ze zisku i zdravotního pojištění. Proto se celá kryptokomunita našich východních sousedů upínala k hlasování parlamentu o změně navržené poslanci za stranu SaS (Svoboda a Solidarita), která měla zrušit placení zdravotního pojištění a přidat takzvaný časový test. To by znamenalo, že při prodeji kryptoměn po víc než jednom roce by se platila jen sedmiprocentní daň ze zisku.

Poslanci ale v úterý zákon neschválili a tak Slováci dál platí jedny z nejvyšších daní z kryptoměn na světě.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchaininvesticeinvestiční univerzitakryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo