Špatný až tragický. Investiční rok 2022 vlivem inflace propadl

Vladimír Pikora
Vladimír Pikora
4. 11. 2022
 10 935

Letošní rok investicím nepřál. Při pohledu na výnosy vidíme, že v posledním roce se reálně zhodnotily jen nemovitosti. A to jen díky tomu, že v indexu cen nemovitostí není ještě zohledněn poslední pokles cen. Přesto se investovat stále vyplatí a výhled na další roky vypadá optimističtěji.

Špatný až tragický. Investiční rok 2022 vlivem inflace propadl
Rok 2022 se z pohledu investic zrovna nepředvedl, výhledy jsou ale růžovější (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Nemovitosti byly letos investičním tahounem, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostou byty meziročně o necelých 23 %. Když od toho ale odečteme inflaci, investice do bytu aktuálně přináší reálný zisk lehce přes čtyři procenta.

Druhé nejzajímavější jsou korporátní dluhopisy. Ty podle dat srovnávače Dluhopisomatu nominálně v rámci emisí vydaných přesně před rokem v průměru vynášejí 5,3 %, bohužel reálně to znamená ztrátu 11 %.

Třetí nejzajímavější je zlato. To se nominálně sice mírně zhodnotilo, ale po započtení inflace generuje ztrátu 13 %.

Vývoj meziroční inflace v České republice

A kdo je na tom nejhůř? Jednoznačně akcie. Například akcie Komerční banky přinášejí reálnou meziroční ztrátu 31 % a index S&P 500 29 %.

Po přečtení těchto řádků může řada lidí říct, že se tedy nyní nevyplatí investovat a že si nechají peníze raději doma. Jenže to není pravda. Ten, kdo neinvestuje, automaticky přichází o 18 %, což je aktuální meziroční inflace.

Data tedy ukazují, že lepší než nechat peníze zahálet je investovat do dluhopisů a zlata. Tady je sice reálná ztráta, ale stále je nižší než inflace.

Odhadovat inflaci v dnešní době, kdy ceny energií létají prudce nahoru a dolů, je extrémně složité.

Investice se vyplatí

A nyní se pusťme do hypotézy. Nevíme, co nás čeká v budoucnu, ale je třeba pracovat s nějakým očekáváním. Intuitivně mi přijde reálné, že za rok by mohl být index S&P 500 o 9 % výš, než je nyní. Podobně vidím i zlato. Jako realistické se mi proto zdá počítat také s růstem o 9 %.

Máme se bát recese?
Shutterstock

Máme se bát recese? Dost možná už v ní jsme

Všude kolem byla recese, ale nikdo o ní nevěděl. To tak s recesemi bývá, že o nich víme až zpětně. V prosinci roku 2007 by vás to ani nenapadlo. Přesto statistici právě tímto měsícem vytyčují začátek poslední velké krize. Opakuje se snad historie? ptá se ekonom Dominik Stroukal.

Dohlédnout do roku 2024 je už ale extrémně složité. Tady každý tápe. Zkusme pro náš výpočet počítat s tím, že americké akcie vyskočí opět o 9 %. To samé nechme platit i u zlata.

Solidní zhodnocení aktuálně nesou korporátní dluhopisy. Vážený průměr výnosů těchto dluhopisů činil v září 6,4 %. Předpokládejme, že to samé uvidíme i v roce 2024.

Nemovitosti, které se v posledním roce ukázaly jako nejlepší pro investice, na tom budou v roce 2023 podstatně hůř. Poslední zprávy z trhu jsou varovné. Nedivil bych se poklesu cen bytů (za celou republiku) až o 10 %. A to samé může platit i pro rok 2024.

Odhadovat inflaci v dnešní době, kdy ceny energií létají prudce nahoru a dolů, je extrémně složité. Nicméně lze očekávat, že by v příštím roce zpomalila inflace na 11 % a v roce následujícím až na 5 %.

Všude to vypadá na reálnou ztrátu. (...) Nejhorší ale je vůbec neinvestovat.

Jaké budou reálné budoucí výnosy?

Pokud chceme vzít v potaz inflaci, měli bychom od výnosu odečíst inflaci. Tato aproximace však funguje jen pro malá čísla. U velkých čísel je třeba použít jednoduchý vzoreček: od výnosu odečteme inflaci, a to celé vydělíme jedna plus inflace.

Jaké je vaše portfolio?

Jaké budou tímto pohledem výnosy? Americké akcie přinesou v roce 2023 reálnou ztrátu 2 %. Podobně na tom bude zlato. Dluhopisy ponesou reálnou ztrátu 4 % a nemovitosti necelých 19 %. Jinými slovy, všude to vypadá na reálnou ztrátu.

Jak to bude v roce 2024? Americké akcie ponesou reálný výnos plus 4 %, zlato také necelá 4 %, dluhopisy plus 1 %. Nemovitosti by reálně ztrácely investorovi 14 %.

Co z toho plyne? U nemovitostí investor v průměru za tři roky (2022 až 2024) reálně prodělává zhruba 10 %, u S&P 500 prodělává 9 %, u dluhopisů prodělává 4,5 % a u zlata 4 %. A ten, kdo si nechá peníze doma, v průměru ztratí 11 %.

Jinými slovy, s těmito předpoklady přinášejí nejvyšší průměrný výnos zlato a korporátní dluhopisy. A nejhorší je vůbec neinvestovat. Tak uvidíme, jestli se naše předpoklady naplní.


Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vladimír Pikora

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil... Více

Související témata

akcieDluhopisomatdluhopisyekonomikainflaceinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybunemovitosti

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo