Je rozumné investovat do nemovitostí? Česká „vášeň pro cihlu“ má vážný háček

Pavel Kohout
Pavel Kohout
26. 10. 2022
 22 009

Lety osvědčené pravidlo zní: neinvestujte do toho, co zrovna „letí“. Vyhýbejte se populárním investicím. Jsou drahé, protože jsou právě oblíbené a oblíbené jsou právě proto, že jsou drahé. Vyberte si raději něco, co je zrovna levné a nepopulární.

Je rozumné investovat do nemovitostí? Česká „vášeň pro cihlu“ má vážný háček
Vyplatí se ještě koupě nemovitosti na pronájem? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V současnosti je oblíbené a široce doporučované držet peníze v hotovosti. Jenomže to je rada vhodná pro minulá tři čtvrtletí, budoucnost bude vypadat jinak.

Mnohem pestřejší je aktuální nabídka momentálně nepopulárních investic. Jde samozřejmě o akcie a kryptoměny. Kdekdo očekává krizi (která se nestane), takže zejména akcie jsou nyní levné.

A pak je tu stálice: třída investic, která na popularitě netratí a na kterou český investor přísahá jako na spásu. Tímto zázrakem jsou nemovitosti. Investovat do cihly, to je český sen.

Má to ale jeden háček.

Investice do nemovitostí

Neobyčejná popularita nemovitostí v Česku vedla k tomu, že jsou nyní velmi drahé. Následující tabulka ukazuje, kolik průměrných čistých měsíčních příjmů je třeba na nákup jednoho metru čtverečního bytu mimo centrum v různých městech. (Pokud vás tato čísla nešokují, pak už asi nic.)

Kolik metrů čtverečních koupíte?

Srovnání cen nemovitostí
Algorithmic SICAV a.s.

Zdroj: Numbeo.com, vlastní výpočty (pro srovnání cen českých bytů s Evropou klikněte zde).

Nepřijde vám poněkud zvláštní, že Brno je relativně dražší než New York, Boston nebo Los Angeles? Není divné, že Plzeň je dražší než Chicago, Salt Lake City nebo Atlanta dokonce v absolutním vyjádření? Zbláznil se trh?

Trh jen odráží českou vášeň pro zmíněnou cihlu. Ceny bytů v Česku jsou jednoduše přepálené. Předražené. Vyšponovány řadou let levných hypoték, nemají prostor pro další růst.

A co americké nemovitosti? Jsou názory, že i ony jsou drahé. Vždyť jsou přece dražší, než byly v roce 2008. Jenomže se zapomíná na jednu podstatnou okolnost. Objem peněz v Americe také rostl, a to mnohem rychleji než ceny nemovitostí.

Následující graf ukazuje, že americké rezidenční nemovitosti jsou levné.

Index CASE/Shiller, ceny rezidenčních nemovitostí v největších 20 amerických městech v přepočtu na likvidní peněžní zásobu

Dobrá, ale nehrozí nějaká další krize podobná té z roku 2008? Ta přece začala na trhu nemovitostí a každý ví, že americké domácnosti jsou strašně zadlužené.

Až na to, že nejsou. Dluhová služba amerických domácností vyjádřená podílem na disponibilních příjmech na téměř nejnižší úrovni od 80. let, kdy se tato statistika začala sledovat. (Výjimku tvořily jen úlevy během covidového období).

Investujete do nemovitostí?

A co makroekonomická situace? Neřítí se Amerika do nějakého maléru? A co inflace, nezničí hodnotu investic?

Ne. Amerika se do krize neřítí. Pokud jde o inflaci, v chodu jsou už mocné protiinflační síly. Ovšem kapitálový trh je stále ještě vyděšený, takže nemovitostní fondy jsou levné (a akcie mimochodem rovněž).

Jednou budeme na současnost vzpomínat jako na nákupní příležitost desetiletí. Podobně jako na léta 2009 nebo 1987.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice do nemovitostí na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
54
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

investiceinvestiční univerzitakomentářMiliardy v pohybunemovitostirealitní bublinareality

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo