Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin v Guinnessovce, Praha mekkou krypto turistů. Týden v kryptu #3

Tomáš Krause
Tomáš Krause
22. 10. 2022
 7 717

Bitcoin získal hned několik zápisů do Guinnessovy knihy rekordů a Praha je doporučována krypto nadšencům jako skvělé místo k navštívení. Evropská komise nemá krypto moc ráda a chce vypínat těžaře kryptoměn, Mastercard chce naopak kryptu pomáhat dostat se do bank. A končí legendární Bitwala. Je tu třetí díl seriálu #TýdenVKryptu.

Bitcoin v Guinnessovce, Praha mekkou krypto turistů. Týden v kryptu #3
Praha je doporučována krypto nadšencům jako skvělé místo k navštívení. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin se dostal do Guinnessovy kniha rekordů

A to hned několikrát. Populární publikace vydávaná už od roku 1955, která zaznamenává zajímavé počiny lidstva ze všech možných i nemožných oborů, přiznala nově několik prvenství také bitcoinu.

Ten v knize nově drží hned několik rekordů nebo spíše zápisů: je uznán jako první decentralizovaná kryptoměna, jako nejhodnotnější kryptoměna a také jako nejstarší kryptoměna. 

Jako první komerční bitcoinová transakce je zapsána známá platba deseti tisíc bitcoinů (dnes asi pět miliard korun) za objednávku dvou pizz v hodnotě 25 dolarů, kterou provedl Laszlo Hanyecz. Další zápis se týká Salvadoru, který jako první na světě uznal bitcoin jako zákonné platidlo. Trochu méně vážné zápisy pak upozorňují třeba na to, že na bitcoinu bylo vytvořeno první NFT nebo že první bitcoinová ekonomika vznikla ve hře Minecraft.

Velký průvodce Prahou pro kryptonadšence

Server Cointelegraph vydal rozsáhlého průvodce pro zahraniční návštěvníky Prahy s důrazem na krypto nadšence. Pokud vládnete angličtinou, doporučuju článek přečíst i našincům, dozvíte se spousty zajímavostí o Praze v krypto kontextu a možná na ni budete o něco víc hrdí.

Dozvíte se například to, že v Praze vznikla vůbec první hardwarová peněženka na světě, první bitcoinový těžební pool a údajně i první bitcoinová kavárna. Kromě krás Prahy zmiňuje článek i celosvětově známé krypto firmy jako jsou SatoshiLabs, Trezor, Braiins, General Bytes a mnoho dalších.

A protože jde hlavně o turistického průvodce, najdete v článku i zajímavé tipy na to, kde se dá krytoměnami platit za kávu, pivo, či ubytování. A to se hodí i domorodcům.

EU chce kvůli krizi vypínat těžaře kryptoměn

Z dokumentu publikovaného v úterý vyplývá, že EU požaduje po členských státech vypínání těžařů kryptoměn, pokud to bude nutné kvůli energetické situaci. Těžko říct, jak by takový plán vypadal v praxi. V nedávném článku zde na Finmag.cz (viz box) většina oslovených expertů napsala, že si zákaz těžby kryptoměn nedovede v praxi moc představit.

EU Bitcoin
Shutterstock

Zabije Evropská unie bitcoin? Zákaz těžby kryptoměn očima expertů

Evropské politiky už dlouho dráždí základní princip kryptoměn, který transakce potvrzuje výměnou za vysoký energetický výdej výpočetně schopných strojů. Snaha o jeho zákaz v rámci chystané regulace nevyšel, zdá se ale, že zelenénu smýšlení Evropy stejně neunikne. Co by to pro kryptosvět znamenalo? Byl by to konec bitcoinu?

Kryptoměnám a jejich těžbě se v dokumentu věnuje tento odstavec:

Vzhledem k současné energetické krizi a zvýšeným obavám z nadcházející zimy Komise naléhavě vyzývá členské státy, aby v souladu s navrhovaným nařízením Rady o mimořádném opatření k řešení problému vysokých cen energií provedly cílená a ambiciózní opatření ke snížení spotřeby elektřiny subjektů působících v oblasti kryptoaktiv. V případě, kdy by bylo zapotřebí elektrickou soustavu odlehčit, musí být členské státy rovněž připraveny těžbu kryptoaktiv zastavit. Z dlouhodobějšího hlediska je rovněž zásadní ukončit daňové úlevy a další fiskální opatření ve prospěch kryptoměn, která jsou v současné době platná v některých členských státech.

Dále v dokumentu najdeme i lehce úsměvnou pasáž o tom, že se budou vytvářet energetické štítky pro blockchainy: 

Kromě toho bude Komise rovněž spolupracovat na mezinárodní úrovni a vycházet z odborných znalostí normalizačních orgánů s cílem vypracovat systém označování energetickými štítky u technologie blockchain.

Mastercard chce pomáhat bankám s kryptoměnami

A spouští program, který umožní finančním institucím nabízet klientům obchodování s kryptem.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Mastercard chce fungovat jako prostředník mezi platformou pro obchodování Paxos a bankami. Měl by se starat hlavně o dodržování předpisů a bezpečnost, což jsou dvě hlavní oblasti, kvůli jejichž složitosti se banky podle svých vlastních slov kryptu vyhýbají.

Podle Mastercad existuje spousta lidí, kteří se o kryptoměny vážně zajímají, ale chtěli by, aby jim obchody zprostředkovávala jejich banka. Paradoxně je takový požadavek ve skutečnosti důkazem toho, že daný člověk bitcoin nepochopil a nabízí se otázka, proč ho chce vlastně v bance kupovat. 

Není to první podobné oznámení, obě největší karetní asociace v kryptoměnách čile fungují a spolupracují s největšími krypto hráči na trhu. Za všechny jmenujme třeba burzy Binance nebo Crypto.com, které svým klientům běžně vydávají platební karty Mastercard nebo Visa, s kterými jde krypto bez problémů utrácet.

Další paradox toho oznámení je, že bitcon i jiné kryptoměny tyto prostředníky vůbec nepotřebují a je docela dobře možné, že v budoucnu přispějí k jejich zániku.

Definitivní konec Nuri (dříve Bitwala)

Bitwala byla založena dávno před tím, než většina dnešních fanoušků bitcoinu věděla, co to bitcoin je. Konkrétně už v roce 2015. A pokud nebyla úplně první, patřila určitě k jedněm z prvních vydavatelů karet, které umožňovaly utrácet bitcoiny v obchodech. Dnes už to není nic tak neobvyklého, ale v roce 2015 šlo o revoluční věc.

Bohužel Bitwala už pod novým názvem Nuri na trhu nepřežila a v srpnu vyhlásila dočasnou platební neschopnost. Během dalších tří měsíců se přes veškerou snahu nepodařilo najít investora, Nuri definitivně končí a vyzývá klienty, aby si nejpozději do 18. prosince vybrali své finanční prostředky. Pozitivní na této nemilé situaci je, že narozdíl od jiných krypto krachů z poslední doby zákazníci Nuri nepřišli o peníze. 

A ještě jedna rychlovka na konec: Bývalý manažer zkrachovalé společnosti Celsius, o které už v Týdnu v kryptu byla řeč, nastoupil do JPMorgan jako výkonný ředitel pro regulační politiku v oblasti digitálních aktiv. Paradoxně několik dní poté, co šéf banky Jamie Dimon označil kryptoměny za podvod a decentralizované ponzi schéma.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
28
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchaininvesticekryptoměnyMastercardPraha
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo