Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Emise korporátních dluhopisů pod lupou

Radim Zelený
Radim Zelený
14. 10. 2022

Vydání dluhopisu není tak snadný proces, jak se může zdát. Aby nová emise přišla na svět, je potřeba mít znalosti souvisejících právních norem a postupů. Dneska si projdeme celý proces vydání dluhopisů, který je zajímavý nejen pro firmy, ale i pro samotné investory.

Emise korporátních dluhopisů pod lupou
Dluhopisy bývají standardní součástí investorského portfolia, mají ovšem svá specifika (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Kdo nejčastěji vydává dluhopisy?

V rámci nedávno spuštěného projektu srovnávač dluhopisů bylo na vzorku víc než tisíce dluhopisů zjištěno hned několik dominantních odvětví. „Z pohledu počtu emisí přichází nejvíc korporátních dluhopisů z peněžnictví a pojišťovnictví. Takových dluhopisů je víc než čtvrtina," říká ekonom a analytik skupiny CFG Vladimír Pikora. Následují developeři, jejichž dluhopisy tvoří pětinu všech korporátních dluhopisů.

„O trochu méně připadá na stavebnictví. Jedenáct procent činí maloobchod a velkoobchod. Ostatní oblasti ekonomiky již netvoří ani deset procent trhu,“ dodává Pikora k datům ze srovnávače. Firmy podle něj získané prostředky využívají na střednědobé investice do modernizace strojů, rozvoj společnosti, zvýšení výrobních kapacit nebo na nákup pozemků či nemovitostí.

Kdo nejčastěji vydává dluhopisy?
Dluhopisomat

Vydání emise dluhopisů. Co je potřeba mít?

Aby firma mohla úspěšně vydat emisi, je potřeba mít splněno hned několik právních podmínek. Patří mezi ně:

  • založení právnické osoby, tradičně ve formě s.r.o.
  • získání LEI (unikátní identifikační kód entit obchodovaných na finančních trzích)
  • podání žádosti o přidělení ISIN (unikátní identifikátor emise dluhopisů) k CDCP
  • kompletní sepsání emisních podmínek
  • v případě nadlimitní veřejné emise dluhopisů příprava prospektu a jeho schválení u ČNB
  • příprava zajišťovacích instrumentů (ručitelská prohlášení, zástavy, notářské zápisy a další)

Zajištění dluhopisů. Bez něj ani ránu

Určitě jste se setkali s mnoha články v médiích, které nazývají trh s dluhopisy obří neregulovanou bublinou. Klíčovým prvkem je proto zajištění – ideálně nemovitostmi, pohledávkami nebo nějakým dalším typem zajištění. Stále vyhledávanějším instrumentem pro zajištění je agent pro zajištění. To je mediátor mezi emitentem a investorem. Pokud půjde všechno podle plánu, nebude agent vůbec potřeba. V případě, kdy dojde k nesplácení závazků, agent ihned zakročí a poskytne emitentům pomoc. Současně zaštiťuje komunikaci s investory.

Ty nejbezpečnější emise jsou zajištěné do výše sta procent investice nemovitostmi v prvním pořadí. O tyto emise je tradičně nejvyšší zájem.

Prodej a povinnost emitenta do splatnosti emise

Po úspěšném vydání emise je potřeba zajistit její prodej investorům. To může být poměrně nákladná propagace a pro některé emitenty oříšek. Je potřeba připravit prezentaci, na kterou bude směřován výkonnostní marketing a další dílčí aktivity k získání investorů.

Prodejem emise investorům to však zdaleka nekončí. Po celou dobu až do splatnosti je třeba být s investory v kontaktu, pravidelně jim zasílat výnosy (obvykle kvartálně), sdělovat jim novinky, odvádět srážkovou daň na příslušné správní orgány a zajišťovat další procesní kroky, které emitenta naplno zaměstnají po dobu zbývajících několika let, než dojde ke splatnosti dluhopisů. 

„Víme, že nemálo emitentů si na celém procesu vylámalo zuby. Také víme, že nejeden investor naletěl na nezajištěných investicích a spálil se. I když doba i média jsou ke korporátním dluhopisům nelítostná, Dluhopisomat pomáhá úspěšně již několik let na obou stranách. Důkladné prověření emitentů a zdraví nabízené firmy je přitom zcela klíčové," dodává Pikora.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

BrandInsightDluhopisomatdluhopisyinvesticekdo hýbe miliardamikorporátní dluhopisymiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo