Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Big Mac za bitcoiny, rekordně obtížná těžba a Rytmus v NFT. Týden v kryptu #2

Tomáš Krause
Tomáš Krause
15. 10. 2022
 7 132

Ve švýcarském Luganu zaplatíte u McDonald's bitcoinem a jeho těžba je nejsložitější v historii. Hackeři si přilepšili na úkor Binance, zákazníci krachujícího Celsia mají další problém a Rytmus bude prodávat svoje NFT. Je tu nový #TýdenVKryptu.

Big Mac za bitcoiny, rekordně obtížná těžba a Rytmus v NFT. Týden v kryptu #2
Malebné švýcarské městečko Lugano se chce stát evropským centrem bitcoinu (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jeden Big Mac prosím. A zaplatím bitcoinem

Tak takhle nějak může nyní vypadat objednávka zákazníka v McDonald's v Luganu. V tomto švýcarském městě, které má asi 62 000 obyvatel, můžete nyní platit bitcoinem v obou místních restauracích McDonald's.

Příjem bitcoinu „u Meka“ je dalším krůčkem v plánu udělat z Lugana evropské centrum bitcoinu, jak to vyhlásil starosta města už v březnu letošního roku. Ten sice nemůže zajít tak daleko, jako prezident Salvadoru a udělat z bitcoinu zákonné platidlo, protože to by mohla udělat jedině vláda, ale to široké akceptaci nejznámější kryptoměny v Luganu nijak nebrání.

Švýcarsko je v adopci kryptoměn poměrně progresivní a v některých jeho kantonech už lze bitcoinem například platit i daně. Jenže na placení daní není nic „cool“, zato zaplatit za dvojitý „číz“ bitcoinem, to je jiná. Marketingově to funguje skvěle, a to jak pro bitcoin, tak i pro Lugano a McDonald's.

Náročnost těžby bitcoinu láme rekordy

V posledních dnech láme rekordy hodnota výpočetní síly bitcoinové sítě, takzvaný hashrate – zjednodušeně řečeno jde o součet výkonu všech zapojených počítačů. Tento týden se nový rekord posunul až na těžko představitelných 281 milionů teraheshů, respektive – chcete-li – 281 exahashů za sekundu (to číslo má pro představu 18 nul a vypadá takto: 281 000 000 000 000 000 000).

Čím větší je výkon celé bitcoinové sítě, tím vyšší je i obtížnost těžby bitcoinu. Ta se automaticky přizpůsobuje právě hashratu zhruba každých 14 dní a i ona vyskočila při pondělní automatické úpravě na nový rekord.

U hashrate platí jednoduchá úměra – čím vyšší je hashrate, tím bezpečnější je celá bitcoinová síť. Neplatí však žádná úměra mezi hashrate a cenou bitcoinu. Vysoký hashrate pouze naznačuje, že těžařům se za stávající ceny vyplácí bitcoin těžit, případně věří, že dnes vytěžené bitcoiny v budoucnu prodají za podstatně vyšší ceny. Pokud by se těžba nevyplácela, začali by těžaři vypínat své stroje a hashrate zamíří opět dolů.

Binance přišla o tokeny BNB za 550 milionů dolarů

Hackeři ukradli kryptoměnové burze Binance dva miliony mincí BNB, což je při současných cenách asi 550 milionů dolarů (přes 13 miliard Kč). Škoda je tak výrazně vyšší, než burza odhadovala krátce po hacku, kdy se mluvilo o 100 milionech dolarů.

Útok byl veden na takzvaný bridge (most), který umožňuje přesouvat prostředky z jednoho blockchainu na jiný. Útočníkům se ale kvůli chybě povedlo přesunout prostředky na své peněženky. Burza následně na svém blogu slíbila podrobnou analýzu útoku a uvedla, že zveřejní i potřebné podrobnosti vedoucí k vyššímu zabezpečení sítě.

S kurzem BNB tahle událost příliš nepohnula. A zdá se, že držitelé BNB mají v Binance nadále důvěru.

Zůstatky zákazníků Celsia jsou vidět online

V minulých jednohubkách jsem psal o problémech společnosti Celsius a tento týden se objevil další parádní průšvih. Soud totiž zveřejnil jména všech zákazníků Celsia a jejich zůstatky. A samozřejmě už existuje online prohledávač těchhle záznamů.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

V mediích se objevilo, že jde o zůstatky, ale v komentářích někteří lidé tvrdí, že jsou to spíše výdělky, nikoliv zůstatky, které zůstaly u Celsia zamčené. Protože mám u Celsia také účet, mohu potvrdit, že jde skutečně o zůstatky.

Pokud mě budete hledat, nečekejte senzaci, zůstaly mi tam affiliate provize připsané až po zakázání výběrů. Nechtěl bych ale být v kůži těch, kterým tam podle zveřejněných záznamů zůstalo třeba přes dva tisíce bitcoinů (skoro 40 milionů dolarů = miliarda Kč).

Děsivé na celé situaci je to, že Celsius bez mrknutí oka předal osobní data svých klientů soudu a ten je bez mrknutí druhého oka zveřejnil. Dovedete si představit, že by takhle soud poslal do světa třeba data klientů nějaké krachující banky? A pořád si myslíte, že vaše oskenované doklady jsou u různých fintech firem v bezpečí a nic vám nehrozí?

Rytmus bude mít své NFT

Značka Rytmus je dobře promazaná mašina na peníze, takže se není moc co divit, že nyní slovenský rapper ohlásil po vzoru mnoha zahraničních hvězd a hvězdiček vstup do světa NFT. Sám už vlastní NFT od Snoop Dogga a nyní tedy fanoušci mohou vlastnit Rytmuse, respektive jeho digitální obrázek. Ten by se měl brzy objevit na NFT tržišti Rull.

Dá se očekávat, že se tohle NFT prodá za slušné peníze. Otázkou ale je, zda jediným, kdo na tom vydělá, nakonec nebude právě Rytmus. Mnoho NFT totiž v poslední době nabralo směr na jih, rozumějme kurz se zřítil do úplné bezcennosti. Za všechny vzpomeňme třeba NFT prvního tweetu na světě, které se prodalo loni za 2,9 milionu dolarů (74 milionů Kč) a když ho nedávno chtěl majitel prodat za 48 milionů (1,22 miliardy Kč), dostal nejvyšší nabídku 280 dolarů (asi sedm tisíc Kč).

Mimochodem, i když Rytmus v oznámení tvrdí, že je ve všem rád první, tak v NFT to neplatí. Prvním byl už před rokem jiný slovenský rapper – Majk Spirit.

A jedna rychlovka na konec: Google v úterý oznámil, že počátkem příštího roku budou moci někteří zákazníci platit za jeho cloudové služby kryptoměnami. Technicky se o to postará burza Coinbase.

Něco vám tu chybí? Dejte nám tip v diskusi pod článkem! A když k tomu přidáte i zpětnou vazbu, nikdo se zlobit nebude...

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchaininvestiční univerzitakryptokryptoměnyMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo