Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hotovost je mrtvá, ať žijou mobily! Covid Čechy přeučil na bezhotovostní platby

Michal Hron
Michal Hron
12. 10. 2022
 5 608

Píp a je to. Hotovost je na ústupu, toho si nešlo nevšimnout. Vedle platebních karet ji ale nově válcují i moderní platební metody jako Google Pay a Apple Pay. Stále častěji zkrátka platíme mobilem nebo chytrými hodinkami. Možná i proto neustále sílí volání po právu na užívání hotovosti, tedy bankovek a mincí.

Hotovost je mrtvá, ať žijou mobily! Covid Čechy přeučil na bezhotovostní platby
Hotovost ustupuje pod tlakem bezkontaktních plateb, na vzestupu jsou platformy jako Google Pay a Apple Pay (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V obchodech je to už docela standard: lidé u kasy tasí místo peněženek telefon, hmatem se identifikují přes čtečku otisků prstů, píp a hotovo. A nebo krkolomně natáčejí zápěstí k platebnímu terminálu, aby za ně stejnou činnost, která byla ještě donedávna výsostnou doménou platebních karet, odvedly chytré hodinky.

Potvrzuje to i aktuální průzkum Platební trendy 2022, který si u výzkumné agentury IPSOS objednala společnost Twisto. Zástupci firmy a partnerů (Mastercard, Asociace pro elektronickou komerci - APEK a Heureka) ho zkraje týdne představili novinářům. A data jsou to zajímavá, protože z nich lze vyčíst víc, než by člověk na první pohled řekl.

Platby mobilem
Shutterstock

Do hospody klidně bez peněz. Platit budete mobilem

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat, fotit nebo se na něm legitimovat svou podobenkou. Ne, neděláme si legraci. Michal Kašpárek a exkurze deset let zpátky. Tohle stojí za to...

Vedle toho, že hotovost to má pod tlakem moderních technologií dost možná nadobro spočítané (k čemuž logicky přispěly i dva roky snahy o nedotýkání se ničeho a nikoho během temna jménem covid), třeba i to, jak moc se lidé obávají nastupující krize.

Z dat zmíněného internetového srovnávače zboží například vyplývá, že rekordmany posledních dní v nárůstu prodeje jsou elektrocentrály, olejové radiátory či cokoli, co se týká solární energie (panely, baterie i instalační materiál).

O to vtipněji pak vypadá nárůst o 140 procent v roce 2021, tedy stále v době částečných uzávěr, ale už za mnohem volnější atmosféry, který podle dat Heureky zaznamenaly výčepní zařízení. Češi se zkrátka nezapřou.

Neméně zajímavě zní i rostoucí obliba investičního zlata, které v covidových letech 2020 a 2021 obratově meziročně rostlo o víc než sto procent.

Hotovost je jednoznačně na ústupu, na celkovém počtu plateb se už dnes podílí jen ze čtvrtiny.

Platby mobilem, vítěz klání

Ale zpět k tomu hlavnímu, co průzkum agentury IPSOS mezi českými zákazníky i samotnými eshopy zjistil. Kromě takových banalit, jako že platbu kartou online během covidu poprvé využila třetina oslovených a 21 procent v této praxi i častěji pokračuje, je to především růst popularity platebních metod Google Pay a Apple Pay. Ty už dneska tvoří kolem čtvrtiny bezhotovostních plateb. Zákazníky na nich láká jednoduchost a rychlost použití (to je ono píp a je to z úvodu), a zcela jistě i dostupnost téhle služby přímo přes chytrý mobilní telefon, který se stal naším neodlučitelným pomocníkem.

I do platebních trendů tedy vstupují moderní technologie. Vědomi si toho jsou taky zástupci tradičních platebních metod, kteří na podobném zjednodušení, jako nabídly služby zmíněných technologických gigantů, aktivně pracují. Mastercard například nedávno jako první v Česku nabídla službu Click to Pay, u které odpadá složité opisování čísla karty a bezpečnostního kódu CVV, a podle obchodního ředitele Pavla Vavřínka u toho rozhodně nekončí. „Už teď pracujeme na biometrických platbách, kdy bude k autorizaci stačit úsměv nebo jiné gesto, třeba zamávání,“ prozrazuje.

Jak jsou na tom s bezhotovostními platbami ve světě

Pro zákazníky je přitom podstatná především bezpečnost, zminilo ji 73 procent lidí v průzkumu. I proto je v Česku stále oblíbená takzvaná dobírka, při které zákazník za zboží zaplatí až ve chvíli jeho doručení (pravidelně ji využívá 58 procent dotázaných). I tady se ovšem mění trend ve prospěch bezkontaktních plateb: zatímco před covidem se pošťákům a kurýrům běžně platilo v hotovosti, dneska čím dál častěji zaznívá pouhé pípnutí. „Hotovost je jednoznačně na ústupu, na celkovém počtu plateb se už dnes podílí jen ze čtvrtiny,“ nepřekvapivě vyzdvihuje Vavřínek.

Trendům se proto přizpůsobují i české eshopy, které metody jako Apple Pay a Google Pay postupně berou za své. Zatímco je totiž potenciál online plateb kartami téměř vyčerpán, tady je stále prostor k růstu. Nemluvě o rozšířených metodách, jako jsou odložené platby či rozložení platby do tří následujících měsíců, kam ostatně spadá i hlavní iniciátor průzkumu Twisto. Tady si zástupci firmy jen očekávatelně potvrdili, že tahle služba přijde v dobách rapidně rostoucích cen a tenčících se úspor domácností vhod: dnes ji nabízí 13 procent eshopů a dalších 18 o jejím zavedení uvažuje.

Do budoucna bude zajímavé sledovat, jak se bude dařit alternativním způsobům plateb nebo jestli se ještě více přiblížíme západní Evropě.

Eshopy očekávají ochlazení

I rostoucí nervozitu lidí ostatně průzkum ukázal. S ohledem na probíhající energetickou krizi se 96 procent oslovených obává v dalších měsících hlavně rapídního nárůstu nákladů na bydlení. A z druhé strany: sedmdesát procent eshopů očekává zas ochlazení poptávky. I proto se obchodníci snaží nové platební metody aktivně zavádět, jelikož prokazatelně zvyšují nákupní apetit zákazníků, a to jak z pohledu četnosti, tak i výše utracené částky. Běžně přitom lidé vybírají ze dvou až tří zavedených platebních metod, ukázalo dotazování, které proběhlo od poloviny srpna do poloviny září 2022.

Přeučil vás covid taky?

„Do budoucna bude zajímavé sledovat, jak se bude dařit alternativním způsobům plateb nebo jestli se ještě více přiblížíme západní Evropě. V té kromě platebních karet zákazníci využívají také dalších specializovaných online služeb,“ podotýká s odkazem na odložené platby či rozložení plateb na třetiny Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK. Z trendů vyplývajících ze statistik, které asociace sbírá už od roku 2010, je podle něj stále jasně patrný rozdíl mezi západní a východní Evropou. A mimo jiné z nich vyplývá i to, že zatímco Němci a Rakušané si oblíbili Google Pay a Apple Pay, konzervativní Francouzi stále raději sahají po tradičních platebních kartách.

Technologickém pokroku navzdory ovšem sílí i hlasy na zachování práva platby v hotovosti. Předloni v červnu ho musela na podnět Trikolóry řešit vláda a tahle debata se pravidelně vrací, i když proti ústavnímu zakotvení práva na hotovost je i Česká národní banka. S o něco umírněnější snahou pak loni přišla organizace Iuridicum Remedium, která podala podnět na Radu vlády pro lidská práva. „Voláme v něm po tom, aby odmítání hotovosti bylo sankcionováno. Spočívá v doplnění dvou bodů do současného znění zákona, které právo na hotovost zakotví pod pohrůžkou až milionové pokuty,“ uvedl v názorovém textu Hotovost je právo, platby kartou nás nespasí. Řekneme vám proč na Finmag.cz zástupce organizace Hynek Trojánek.

Kam dál? Michal Hron na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

bezhotovostní platbyhotovostplatební kartypodnikáníPodnikavé Českotechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo