Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Od akcií k dluhopisům. Proč velcí investoři začínají měnit strategii?

Vladimír Pikora
Vladimír Pikora
19. 10. 2022
 7 054

Situace na finančních trzích se během posledního roku značně změnila. Akciím se přestalo dařit, úrokové sazby prudce vyskočily, a zatímco dřív se mnohým zdálo, že nemohou investovat do ničeho jiného než do akcií, najednou se jim otevřela nová možnost. Možnost zajímavých investic do dluhopisů.

Od akcií k dluhopisům. Proč velcí investoři začínají měnit strategii?
Finanční trhy se mění, do popředí se dostávají dluhopisy (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Hezky to odráží doporučení amerických institucionálních investorů. Na příští tři měsíce snížili stratégové Goldman Sachs doporučení pro globální akcie. Black Rock zase investorům radí, aby se vyhýbali většině akcií. A dodávají, že krátkodobě preferují dluhopisy.

Akciové trhy se bojí dalšího prudkého růstu úrokových sazeb. Naprosto je chápu. Teď jde jen o to, jak budou vysoko. Mírný růst úrokových sazeb je v cenách akcií už odražen. Jenže inflace je globálně vysoká a hrozí, že půjdou nahoru ještě hodně.

Třeba já, když vidím inflaci v USA, bych se nedivil, kdyby v příštím roce vyskočila tamní základní úroková sazba až na pět procent. Bojím se totiž, že centrální banky jdou z extrému do extrému.

Nejprve měly řadu let úrokové sazby u nuly či přímo záporné a pumpovaly do ekonomiky nové a nové peníze. Nyní se lekly inflace, kterou svým předešlým jednáním vyvolaly, a jdou opačným směrem a sazby zvyšují.

V Evropě i USA by kvůli inflaci měly jít úrokové sazby ještě nahoru. Situace se ale komplikuje.

Nemocná Evropa

Podle mě přitom původně neměly sazby tak prudce snižovat a následně tak prudce zvyšovat. Evropa je krásným příkladem. Evropská centrální banka chtěla v posledních letech zabránit recesi, pumpovala do oběhu nové peníze, čímž maskovala nemoc ekonomiky.

Dluhopisové fondy
Shutterstock

Vyplatí se dluhopisové fondy? Rostoucí výnosy očima expertů

Výnosy u státních dluhopisů rostou s úrokovými sazbami. Lidé si na ně mohou sáhnout přes investici do dluhopisových fondů. Vyplatí se ale? Lze s nimi porážet inflaci? A měl by jim člověk dát přednost před akciemi?

Díky záporným sazbám tak ekonomika fungovala asi podobně, jako když si při nemoci vezmete dva paraleny. Prostě to dáte, ale není vám dobře. Evropské ekonomice tak není dobře už léta.

V Evropě i USA by kvůli inflaci měly jít úrokové sazby ještě nahoru. Situace se ale komplikuje. Stále víc investorů se totiž bojí recese, což rozhodně není argument pro vyšší sazby, spíš naopak. Někteří dokonce už nemluví jen o národních recesích, ale rovnou o globální recesi.

Nicméně bude to divná recese. Lidé si z minulosti recesi představují jako propad výroby a růst nezaměstnanosti. Jenže nyní vlády výrazně intervenují na trhu. Vše v ekonomice regulují. Je proto pravděpodobné, že klesne výroba, ale s nezaměstnaností to moc neudělá.

Jenže tím, že vlády pomáhají podnikům, aby nemusely propouštět, roste dluh. Globální dluh je rekordní.

Goldman Sachs přitom nejsou u akcií ani moc optimističtí, pro konec letošního roku počítají se stagnací až mírným poklesem.

Únik od akcií do dluhopisů

S růstem sazeb centrálních bank ale přichází i růst výnosů z dluhopisů. To přináší řadě investorů zajímavou příležitost. Pokud nakoupí dluhopis, budou ho držet do splatnosti, dočkají se časem poklesu úrokových sazeb, takže najednou budou jejich výnosy proti inflaci vysoko. To u akcií nemají zaručeno.

Máte v portfoliu dluhopisy?

Goldman Sachs přitom nejsou u akcií ani moc optimističtí, pro konec letošního roku počítají se stagnací až mírným poklesem. To je proti jejich původnímu očekávání pěkný sešup.

To je ale pohled jen v řádu měsíců. Pro mě je důležitý spíš dlouhodobý pohled. A dlouhodobě platí, že by v portfoliu měly být akcie i dluhopisy.

U nás se přitom stále hodně lidí dluhopisů bojí, jsou pro ně neznámé. Očekávám, že do budoucna strach z dluhopisů klesne. Trh se pročistí a na trhu budou u korporátních dluhopisů hlavně ty, které budou kryté nemovitostí.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Vladimír Pikora

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil... Více

Související témata

dluhopisyfinanční trhyinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo