Moneta blokuje Binance, Apple NFT a Madeira chce Bitcoin Beach. Týden v kryptu #4

Tomáš Krause
Tomáš Krause
29. 10. 2022
 9 966

Další česká banka bojuje proti kryptu, prezident Madeiry chce vybudovat evropskou Bitcoin Beach, Národní divadlo prodalo své první NFT a může být rádo, že prodej neproběhl přes Apple. A Norům se zdá jako super nápad otevřít pobočku berňáku v metaversu. Týden v kryptu #4

Moneta blokuje Binance, Apple NFT a Madeira chce Bitcoin Beach. Týden v kryptu #4
Bude mít Madeira svou bitcoinovou pláž? To se teprv uvidí... / Zdroj: Shutterstock

Moneta klientům blokuje platby na burzu Binance

Banka se minulý týden na svém webu pochlubila tím, že od 21. října začala blokovat veškeré převody peněz na největší kryptoměnovou burzu Binance. Moneta to vysvětluje tím, že v poslední době zaznamenala zvýšený počet útoků na své klienty, a protože podvodníci pak zřejmě posílají ukradené prostředky na Binance, rozhodla se banka burzu zablokovat.

Drtivé většině klientů je to pravděpodobně jedno, protože Binance neznají a nepoužívají, ale část z nich si možná uvědomí, že peníze v bance nejsou fakticky jejich. A o tom, co s nimi mohou dělat, rozhoduje úředník banky. Nabízí se pak otázka, co se stane, až se příště bance znelíbí jiný subjekt, kde to už zabolí o poznání víc lidí.

Moneta v tom rozhodně není sama a vlastně patří k těm lepším, protože zatím blokuje jen jednu burzu. Jsou banky, které blokují vše, co zavání kryptem. Naposledy si své na sociálních sítích užila třeba Air Bank, která rovněž blokuje přesuny peněz klientů na kryptoburzy. Ta to ale ve stylu já nic, já muzikant hodila na svou korespondenční banku, kterou je Raiffeisenbank.

V pravidlné rubrice #TýdenVKryptu asi není třeba nějak zvlášť zdůrazňovat, že přesně tenhle problém řeší bitcoin, který je jen váš. Žádný úředník vám tak nemůže zakazovat poslat ho, kam chcete.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Portugalská Madeira chce být dalším bitcoinovým rájem

V poslední době se roztrhl pytel s vyhlašováním zemí, měst a oblastí bitcoinu zaslíbeným. Nedávno jsem psal o Luganu a minule byla jako skvělé bitcoinové město představována i Praha. Dalším místem s ambicí přilákat bitcoinery a jejich bitcoiny je portugalský ostrov Madeira, kde by podle místní samosprávy měla vzniknout evropská obdoba populární Bitcoin Bech fungující v El Salvadoru.

Prezident Madeiry Miguel Albuquerque vyhlašuje, že věří v bitcoinovou budoucnost. Řekl to jen několik dní po setkání s jedním z největších bitcoinových hodlerů Michaelem Saylorem, šéfem MicroStrategy, která drží okolo 130 tisíc bitcoinů (podle aktuálního kurzu asi za 65 miliard Kč).

Ostrov se už nyní může pochlubit řadou bitcoinových investic i množstvím nových obyvatel z řad bitcoinerů. Celé to opět funguje jako skvělý marketing Madeiry, které ale nejde jen o turisty a bitcoinové nadšence; bitcoinem chce řešit i problém remitend (posílání peněz domů na Madeiru ze zahraničí či naopak). Madeiřané totiž dřív ve velkém emigrovali do Venezuely, Spojených států a Kanady. A včetně druhé a třetí generace přistěhovalců žije nyní jen ve Venezuele víc než milion Madeiřanů.

Všichni víme, jak je na tom dnes Venezuela a jak problematické a hlavně drahé je poslat fiat měnu přes půl zeměkoule. A která měna tenhle problém řeší...?

Národní divadlo vstoupilo do světa NFT

Zlatá kaplička jde s dobou a tenhle týden uspořádala aukci, kde se jako NFT dražila fotografie první sólistky Baletu Národního divadla Nikoly Márové v roli Odetty. Snímek zachycuje osudový okamžik ze druhého jednání Labutího jezera a jeho autorem je Pavel Hajný.

Petr Mára ve Finmagu
Michal Fanta

Většina NFT jsou blbosti, varuje investor Mára. Jak vydělal na imaginární opici?

Víte, že se do elektrického poršáka vejde pětičlenná rodina i s batohy? Petr Mára to vyzkoušel za vás. A vydělat si prý na něj můžete prodejem imaginární opice, prozrazuje v rozhovoru s naším nejmilejším CEO Martinem Vlnasem.

Aukce probíhala od 19. října po dobu pěti dnů a stylově to bylo ve virtuálním světě Somnium Space. Nejsme si úplně jistý, jestli umístění do metaversu zbytečně nediskvalifikovalo některé méně technicky zdatné zájemce, ale na druhou stranu spojení NFT a metaverse dává smysl. Každopádně zmíněný snímek se nakonec prodal za slušných tisíc dolarů (skoro 25 tisíc Kč), jak mi potvrdila mluvčí divadla Kateřina Hanáčková. 

O NFT si můžete myslet cokoliv, ale v tomhle konkrétním případě to myslím Národní divadlo uchopilo správně: všichni o tom psali a ještě budou psát a navíc výtěžek aukce půjde na dobrou věc. Peníze by měly pomoci vzniku nového rehabilitačního a fyzioterapeutického centra Národního divadla.

NFT se věnuje i Apple. Ale trochu jinak

Apple v pondělí zveřejnil pravidla pro zařazení NFT a dalšího obsahu do aplikací nabízených v jeho App Storu.

Vzkaz Applu je jasný - “všechny případné transakce musí proběhnout v aplikaci a my chceme svůj podíl”. Aplikace tak mohou uživatelům umožnit prohlížení sbírek NFT vlastněných jinými osobami pouze za předpokladu, že nebudou obsahovat tlačítka, externí odkazy ani jiné výzvy k akci, které by zákazníky nasměrovaly na jiné nákupní mechanismy než ty přímo v aplikaci.

A modří už asi tuší, proč tak striktní omezení - stejně jako u jakýchkoliv prodejů v aplikacích, chce i u NFT Apple svůj desátek ve výši 30 %. Ten se vztahuje například i na mobilní aplikace populárních NFT tržišť jako jsou OpenSea nebo Magic Eden. Provozovatelům se to logicky příliš nelíbí, protože jejich průměrná provize se údajně pohybuje okolo 2,5 %. Proto to netrvalo dlouho a Magic Eden oznámil, že omezuje funkčnost své aplikace tak, aby v nich šlo pouze prohlížet svá NFT a nikoliv nakupovat.

Norsko otevírá pobočku berňáku v metaversu Decentraland

Pokud máte pocit, že svět se už úplně zbláznil, nejste sami. Na druhou stranu, když může být ve virtuálním světě Interpol, proč by tam nemohl být berňák? Na středeční konferenci společnosti Nokios oznámily norské úřady, že ve spolupráci s poradenskou společností Ernst & Young zřizují kancelář berňáku v Decentralandu.

Berňák v metaversu?

Cílem téhle iniciativy je podle Nokiosu poskytovat služby mladším, technicky zdatným lidem. Zároveň všichni zúčastnění doufají, že iniciativa pomůže nastartovat vzdělávání v oblasti kryptoměn a že uživatele poučí o daních souvisejících s decentralizovanými financemi (DeFi) a non-fungible tokeny (NFT).

Nejsem si úplně jistý, že placení daní je to, co by uživatele De-Fi a NFT nějak extrémně zajímalo...

A i pro tentokrát jedna rychlovka na konec: Binance je sice blokována naší Monetou, ale celosvětově dá na investice a akvizice za letošní rok miliardu dolarů (asi 25 miliard Kč).

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuAppleinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuNFTNorsko

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo