Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Drahé energie udeřily, inflace pádí dál. Máme se bát dalšího zdražování?

Vít Hradil
Vít Hradil
11. 10. 2022

Tuzemská míra inflace dosáhla v měsící září hodnoty rovných 18 procent, tedy o osm desetin procentního bodu víc než v srpnu. A nejinak je tomu v meziměsíčním srovnání. Po nadějných třech měsících, kdy meziměsíční tempo zdražování zpomalovalo, přišla nyní studená sprcha.

Drahé energie udeřily, inflace pádí dál. Máme se bát dalšího zdražování?
Česká inflace zůstává nejvyšší od roku 1993. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Inflace tak překonala odhad trhu, který počítal se 17,2 % meziročně. Naopak zaostala za prognózou České národní banky (ČNB), která předpovídala 20,4 %. Dlužno ovšem dodat, že prognóza ČNB je již staršího data a česká na svou aktualizaci.

Meziročně bylo zdražování nejvýraznější v kategoriích stravování a ubytování (25,3 %), bydlení (24,9 %) a potravin (21,0 %). Ceny ovšem narostly ve všech oddílech bez výjimky, přičemž nejméně u pošt a telekomunikací (1,0 %), alkoholických nápojů a tabáku (6,0 %) a vzdělávání (7,5 %).

Vývoj meziroční inflace v České republice

Po zohlednění významu jednotlivých kategorií pro útraty Čechů pak na špici zůstává bydlení – včetně nákladů na energie – s příspěvkem k celkové inflaci na úrovni 6,7 procentního bodu. Peněženky ovšem svižně vyprazdňují i potraviny (3,7 pb) a stravování a ubytování (1,5 pb).

Meziměsíční vystřízlivění

Meziměsíční tempo zdražování pak zvrátilo nadějný klesající trend z posledních tří měsíců a nově opět narostlo, když po srpnových 0,4 tentokrát vykázalo 0,8 %. Na toto riziko jsme upozorňovali a není tak velkým překvapením. Zvlášť s ohledem na pokračující postupné propisování dražších energií do účtů domácností nešlo očekávat, že inflace v dohledné době pomine.

Meziměsíčně se největší cenový skok udál u vzdělávání (6,4 %), což je dáno aktualizacemi ceníků u příležitosti začátku nového školního roku. Na sdíleném druhém místě nalezneme bydlení a odívání a obuv (shodně 2,8 %). Oproti srpnu pak zlevnily hlavně rekreace a kultura (-4,4 %), kde se jedná o tradiční efekt slev po skončení hlavní turistické sezony, dále pak doprava (-1,0 %), kde pokračoval pokles cen pohonných hmot, a zdraví (-0,5 %).

V souhrnu byl pak prakticky celý meziměsíční růst cen tlačen zmiňovaným oddílem bydlení, který do něj přispěl 0,8 prozentního bodu. Naopak největší úlevu přinesly rekreace a kultura (-0,3 pb).

Inflace už letos nepoleví

Nejnovější data ovšem nehodnotíme ani jako mimořádně tragická. Kromě nákladů spojených s bydlením lze pozitivně vnímat další zpomalení inflace u potravin, kde pokračuje uklidňování situace nepřetržitě už od května a zdražování se téměř zastavilo. Úleva přichází i od pohonných hmot, byť zde je vzhledem k situaci na trhu s ropou výhled do blízké budoucnosti nevalný.

Za méně příznivý signál naopak považujeme opětovné zrychlení inflace u ryze poptávkových kategorií, jako je odívání, obuv, stravování a ubytování. I zde je sice příčina pravděpodobně z velké části nákladového charakteru, ovšem evidentně se setkává s koupěschopnou poptávkou, což představuje živnou půdu pro další růst cen.

Na našem výhledu pro zbytek roku ovšem v tuto chvíli nemáme důvod nic měnit a nadále tak počítáme s inflací mezi 17 a 18 %, což by celoroční průměr mělo udržet v okolí 16 %. Budeme ovšem zvědavi na reakci ČNB, jelikož se zdá, že právě poptávková inflace, která se již zdála být na ústupu, chytá druhý dech. To by v kombinaci s pokračujícím tlakem proti české koruně mohlo bankovní radu nakonec přimět k původně odmítanému dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Pro tuto chvíli ovšem nadále počítáme s jejich stabilitou a budeme společně s ČNB sledovat další ekonomická data.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
47
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

energieinflacekomentářspotřebitelské cenystatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo