Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Obří pokuta pro Kim Kardashian, nový Vasil a Interpol v akci. Týden v kryptu #1

Tomáš Krause
Tomáš Krause
8. 10. 2022
 6 995

Kim Kardashian se nevyplatila propagace kryptoměny EthereumMax, Solana se blíží k jubilejnímu desátému výpadku ve své historii, Cardano má Vasila a pracuje na Hydře, Interpol shání zakladatele Terra Luna a v problémech je i zakladatel společnosti Celsius. Vítejte u nového přehledu #TýdenVKryptu.

Obří pokuta pro Kim Kardashian, nový Vasil a Interpol v akci. Týden v kryptu #1
Zdroj: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Pokuta pro Kim Kardashian

Známá bulvární hvězdička Kim Kardashian zaplatí pokutu 1,26 milionu dolarů (31,6 milionu Kč) za neoznačenou reklamu na kryptoměny. Dostala ji od Komise pro cenné papíry za to, že na svých sociálních sítích propagovala EthereumMax (EMAX), aniž by uvedla, že za propagaci dostala zaplaceno. Vedle vydělaných 260 000 dolarů ji k tomu přifařila další milion jako pokutu.

EthereumMax bylo investorům prezentováno jako nová převratná kryptoměna a Kardashian nebyla jediná celebrita, která ji za peníze propagovala. Dalšími byly třeba boxer Floyd Mayweather nebo bývalá hvězda NBA Paul Pierce. Na všechny byla v lednu kvůli propagaci kryptoměny podána hromadná žaloba.

V době, kdy Kardashian propagovala EMAX, měla podle regulátora na Instagramu zhruba 225 milionů sledujících. K pokutě se nijak nevyjádřila a zaplatí ji. Zároveň souhlasila s tím, že po dobu tří let nebude propagovat žádná další kryptoaktiva.

Poučení? Pokud na sociálních sítích sledujete nějakou tu celebritu a influencery, zamyslete se, co vám prezentují a proč to dělají. Často je jim totiž úplně fuk, co to je. Hlavně, že za to dostali dobře zaplaceno.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Solana měla další výpadek

Solana utrpěla 30. září další výpadek a mimo provoz byla šest hodin. U solany to není bohužel nic neobvyklého. Během posledního roku bylo výpadků už osm a kritici vyhlíží jubilejní desátý. Je s podivem, že poslední výpadek způsobil pád kurzu vůči dolaru o pouhá čtyři procenta. Víra některých lidí v Solanu je opravdu neochvějná.

Za výpadek údajně mohl špatně nakonfigurovaný uzel systému, kvůli kterému pak validátory nedokázaly zpracovat bloky nesoucí informaci o transakcích. Podle mnohých komentátorů je tak solana prostě špatně navržena, protože v dobrém návrhu by se něco takového stát nemohlo. Jeden špatně nakonfigurovaný uzel by zkrátka neměl zastavit celou síť.

Internet se na účet solany dobře bavil a přejmenoval její systém validace transakcí na principu Proof of Stake na Proof of Gogle Document. Nepřející vtipálci naráželi na to, že vývojáři solany právě v Google dokumentu řešili, jak solanu znovu zprovoznit.

Cardano Vasil je v provozu 

Ve stínu velkého upgradu Etherea trochu zapadl významný upgrade Cardana (ADA), který po několika měsících odkladů spustili vývojáři v druhé polovině září. Upgrade byl pojmenován Vasil na počest jednoho z členů komunity, který v roce 2021 zemřel. Upgrade by měl přinést významné vylepšení výkonu kryptoměny a schopností jejího blockchainu.

Konkrétním vylepšením, které Vasil přinesl, by měl být přenos bloků bez plné validace, což umožní jejich rychlejší tvorbu. Upgrade inteligentních kontraktů by také měl snížit náklady potřebné na nasazení a provoz decentralizovaných aplikací.

K takzvanému hardforku, při kterém se opouští původní systém a paralelně ho nahrazuje nový, do té doby povětšinou testovací, došlo po měsících odkladů a změn termínů. Původní červnový byl dvakrát odložen kvůli problémům na testnetu.

V návaznosti na tuto aktualizaci pokračuje Cardano ve vývoji svého řešení pro škálování na druhé vrstvě (protokol Hydra), který zpracovává transakce mimo blockchain Cardana a zároveň jej využívá jako bezpečnostní a vypořádací vrstvu.

Luna, Terra a kryptomág na útěku

Ačkoliv se Do Kwon po epickém krachu svého projektu algoritmického stablecoinu UST dušoval, že vše napraví a že rozhodně nešlo od začátku o záměr okrást investory, slehla se po něm zem. A protože za jeho projektem zůstalo vymazaných čtyřicet až šedesát miliard dolarů (bilion až bilion a půl Kč), je celkem pochopitelné, že o jeho nalezení začal po korejských úřadech usilovat i Interpol.

Podle odborníků zkoumající dění v projektu těsně před krachem a v jeho průběhu se zdá, že pokusy o záchranu byly dost zmatené a že spousty peněz, hlavně bitconů, záhadně zmizelo. A kdo jiný než právě Do Kwon by to měl policii vysvětlovat.

Připomeňme, že celý projekt algoritmického stablecoinu Terra a sestereského tokenu Luna se zhroutil v květnu poté, co stablecoin začal ztrácet paritu s dolarem. To je přitom základní funkce stablecoinu, který má mít tu vlastnost, že je stabilní a bez výkyvu kurzu k fiat měně. Projekt se tím dostal do smrtelné spirály, která skončila zmíněným krachem a vymazáním miliard dolarů. 

Pro lepší představu, jak velký průšvih to je, stačí pár čísel: token Luna, který měl zajišťovat udržování UST 1:1 s americkým dolarem, se během krachu zřítil na 0,0002 centu. Přitom v dubnu stála jedna LUNA sto šestnáct dolarů (asi 2 900 Kč)! Samotný UST, do kterého lidé ukládali finance jako do stabilního přístavu s kurzem 1:1 k dolaru, se zřítil na jednotky centů.

Celsius pod drobnohledem

Zakladatel zkrachovalé společnosti Celsius údajně před vyhlášením bankrotu vybral deset milionů dolarů (asi čtvrt miliardy Kč). Byznys model platformy pro půjčování kryptoměn, které zákazníci za vysoký úrok svěřovali například své bitcoiny, byl přitom jednoduchý: Celsius půjčené prostředky dále používal na staking, farmaření a další „množírny“ peněz a část zisků vyplácel zákazníkům. V době býčích (rostoucích) trhů to všechno krásně fungovalo, pak ale přišel obrat a s ním se sesypal i Celsius. Zhruba 1,7 milionu zákazníků tak přišlo o 2,85 miliardy dolarů (71 miliard Kč).

Zakladatel platformy a bývalý generální ředitel Alex Mashinsky měl zmíněnou částku vybrat jen několik týdnů předtím, než společnost zmrazila výběry prostředků a vyhlásila bankrot. Zdroje listu Financial Times mluví o polovině až konci května, výběry firma zarazila 12. června. Mluvčí firmy krok zakladatele hájí tím, že to byly prostředky na zaplacení státní a federální daně. Jak to bylo doopravdy, se pravděpodobně dozvíme, až Celsius v příštích dnech předloží předmětné transakce u soudu v rámci zveřejňování informací ohledně svých financí.

Příliš pozitivně pro Celsius nevyznívá ani fakt, že ministerstvo spravedlnosti podalo námitku proti jejímu návrhu na znovuzprovoznění výběrů pro vybrané zákazníky a prodej jejích stablecoinů. Ministerstvo tvrdí, že stav financí společnosti je netransparentní a že klíčová rozhodnutí, jako jsou tato, by se neměla dělat, dokud nebude předložena zpráva nezávislého vyšetřovatele.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
20
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainethereuminvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybupeníze
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo